:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BASIC INSTINCT
BASIC INSTINCT
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-08-02
FILM
De film opent met een stomende seksscène waarin een blondine een man doodsteekt met een ijspriem. Het slachtoffer blijkt een rockzanger te zijn die het laatst gezien werd in het gezelschap van Catherine Tramell (Sharon Stone). Ze wordt dan ook aangehouden op verdenking van moord. Catherine is een auteur van erotisch getinte romans wiens meest recente boek een gelijkaardig scenario met de moord vertoont. Echter heeft ze een alibi en moet de politie haar noodgedwongen laten gaan. Detective Nick Curran (Michael Douglas) is gebeten door de zaak en besluit het onderzoek grondiger aan te pakken. Curran’s verslaving aan mooie vrouwen en drank maken dat hij al een tijdje verplicht op consultatie gaat bij psychologe Elisabeth Garner (Jeanne Tripplehorn). Deze bezoeken halen op het eerste zicht niet veel uit want gaandeweg raakt Curran meer en meer bevriend met Tramell en raakt hij verzeild in een heleboel netelige situaties. Is Tramell nu echt schuldig of is het opgezet spel om haar een hak te zetten? Desondanks de sensuele en gevaarlijke spelletjes die Tramell met hem speelt, zal Curran toch deze moordzaak moeten ophelderen.


In de documentaire op de tweede schijf vertelt Verhoeven trouwens dat de film Hitchcockiaanse trekjes vertoont en de invloed van Vertigo duidelijk zichtbaar is in zijn film. Gelijk heeft ie, de spanning die Verhoeven opbouwt, niet enkel met beelden maar ook met dialogen, en de sfeervolle en beklemmende soundtrack van Jerry Goldsmith maken van Basic Instinct een knappe thriller die de Master Of Suspense himself zeker en vast had weten te pruimen. Maar de meeste aandacht ging indertijd uit naar de beruchte ondervragingsscène waarin Sharon Stone – zonder slipje! - haar benen traag en sensueel kruiste en de rechercheurs van de politie even sprakeloos liet. In puriteins Amerika werd deze scène bij de bioscooprelease geknipt wat er toe leidde dat een aantal fans de oversteek naar Europa maakten om de film toch maar ongecensureerd te kunnen bewonderen. Het was voor Verhoeven echter geen makkie om een geschikte actrice voor de rol te vinden. Tijdens de audities voor de rol van Catherine Tramell werden er nogal wat vrouwelijke kandidates afgeschrikt door de naaktscènes. “There is no negotiating about nudity”, aldus Verhoeven, waarop de meeste kandidates afhaakten. Sharon Stone echter ging akkoord met de eisen van de regisseur en hij wist op dat moment dat zij de geschikte actrice was die hij zocht.


BEELD EN GELUID
De film wordt met het originele 2.35:1 beeldformaat gepresenteerd en is bovendien anamorfisch. Gevrijwaard van foutjes blijft het beeld echter niet helemaal. Zo merk je soms wat grain, edge enhancement en is aliasing (trillende lijntjes) eveneens van de partij. Digitale compressiefoutjes zijn heel miniem. Gedurende een handvol scènes ogen de kleuren wat soft en mocht het beeld zeker wat scherper. In een aantal donkere scènes is het contrast niet optimaal geregeld. Ondanks deze minpunten is de beeldkwaliteit toch meer dan behoorlijk. En wanneer Nick en Gus de verdachte Catherine Tramell voor de eerste maal bezoeken, lijkt de achtergrond wat overbelicht, volgens de audiocommentaar van Verhoeven dus wel zo bedoeld.

Wat actiescènes betreft, zit je met Basic Instinct niet op het juiste adres. Op enkele achtervolgingen na wordt de film volledig gedragen door dialogen én de soundtrack van Jerry Goldsmith. De beschikbare 5.1 kanalen worden zowel bij de DTS (754 kbps) als bij de Dolby Digital (448 kbps) -waar nodig- naar behoren benut. Het LFE kanaal wordt hierbij sporadisch aangesproken. Dialogen klinken helder en zonder storingen. Echt overdonderen doen deze geluidstracks niet, maar ze slagen in hun opzet en dat is toch wat telt. De DTS geniet onze voorkeur op de Dolby Digital track, zij het slechts met een neuslengte voorsprong.


EXTRA’S
Tien jaar is het al geleden dat de Nederlandse regisseur Paul Verhoeven de erotisch getinte thriller Basic Instinct op het publiek losliet. En met succes. De film werd een grote hit en deed het nadien ook zeer goed op video en televisie. Om deze verjaardag te vieren, brengt RCV een heuse dubbeldvd uit met een hele resem aan interessante extra’s. Deze release wordt in een uitvouwbaar doosje gepresenteerd.

Paul Verhoeven is een vlotte prater die met heel veel enthousiasme de dingen aan de man kan brengen. In de audiocommentaar op de eerste schijf is dit niet anders. Verhoevens commentaar is altijd to-the-point en weet de kijker telkens een karrevracht aan informatie te verschaffen over de totstandkoming van de film, gebruik van decors en camerastandpunten, keuze van filmmuziek, enzovoorts. Ook de invloed van Hitchcock ontbreekt niet, Verhoeven geeft hier de nodige uitleg over de referentiepunten die in de film voorkomen. Cameraman Jan De Bont mag eveneens zijn zegje doen, al is dit eerder beperkt. Deze commentaartrack wordt enkel Duits ondertiteld en dat is tevens het enige minpunt. Nederlandse ondertitels waren zeker welkom geweest vermits Verhoevens uitspraak van de Engelse taal nog steeds erbarmelijk is om aan te horen.

Een tweede commentaartrack wordt ingesproken door feministe Camille Paglia en tevens ook professor Menswetenschappen. Basic Instinct blijkt tot grote verwondering één van haar favoriete films te zijn. Paglia is het gewend om voor een publiek te spreken en dat hoor je een beetje, haar commentaar is voldoende informatief doch droogjes verteld.

Op de tweede schijf gaan we van start met de prima documentaire “Blonde Poison” die een aantal recent opgenomen interviews bevat met Paul Verhoeven, Jan De Bont, producent Allan Marshall, script consultant Gary Goldman en componist Jerry Goldsmith. Allerlei aspecten van de film komen ruimschoots aan bod. Zo komen we ook te weten dat een aantal vrouwelijke actrices afhaakten toen ze het script lazen. Sharon Stone was echter wel bereid te doen wat Verhoeven haar opdroeg, een verstandige keuze als je het ons vraagt.

Verder bevat deze tweede schijf een waanzinnig grappig stukje over de montagevergelijking van de TV-versie met de originele bioscoopversie. Hierin komen we te weten welke dialogen een nieuwe dubbing meekregen. Elke keer werd het woordje fuck vervangen door een achteraf knullig ingesproken 'proper' woord. Het was reeds lang geleden dat we nog zo hartelijk hebben gelachen! Dit moet je werkelijk gezien hebben -of beter gehoord hebben- om het te geloven! Vervolgens bevinden er zich op deze DVD eveneens storyboardvergelijkingen voor drie scènes, de storyboardschetsen voor de openingscène, screentests van Jeanne Tripplehorn (3 min.) en Sharon Stone (6 min.), een fotogalerij met zo’n 39 foto’s, de korte originele promotionele featurette met interviews, een bioscooptrailer en een teaser trailer.


CONCLUSIE
Basic Instinct is een uiterst geraffineerde en spannende thriller met een uitmuntende Michael Douglas en Sharon Stone die er beiden voor zorgen dat de vonken van het scherm vliegen. De presentatie op dvd is prima verzorgd, zowel beeld- als geluidskwaliteit zijn goed, de interessante extra's zorgen voor de kers op de taart. Een aanrader!


cover
Studio: RCV

Regie: Paul Verhoeven
Met: Michael Douglas, Jeanne Tripplehorn, Sharon Stone, George Dzundza, Denis Arndt, Leilani Sarelle, Daniel von Bargen

Film:
9/10

Extra's:
8/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1992

Leeftijd:
16

Speelduur:
123 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713045203108


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits, Spaans, Portugees, Turks
Extra's:
Disk 1:
• Audiocommentaar van regisseur Paul Verhoeven en cameraman Jan De Bont
• Audiocommentaar van feministe Camille Paglia
Disk 2:
• Making Of documentaire “Blonde Poison”
• Montagevergelijking van de TV-versie en de originele bioscoopversie
• Fotogalerij
• Storyboardvergelijking
• Screentests Sharon Stone, Jeanne Tripplehorn
• Bioscooptrailer
• Teaser trailer
• Korte promotionele featurette

Andere recente releases van deze maatschappij