:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> AMOURS IMAGINAIRES, LES
AMOURS IMAGINAIRES, LES
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2011-08-08
FILM
De jonge, knappe Nicolas lijkt op te duiken uit het niets. Ogenschijnlijk moeiteloos vindt hij een plaatsje in de vriendenkring van Francis en Marie waar zijn aanwezigheid niet onopgemerkt voorbij gaat. Francis en Marie zijn al jarenlang bevriend en lijken perfect op mekaar ingespeeld. Ze hebben heel wat gemeen. Beiden hechten veel belang aan hun uiterlijk, lijken erg zelfzeker en stralen een zeker snobisme uit. Hoewel Nicolas met zijn warrige blonde krullen en nonchalante kledingsstijl niet meteen past in dit plaatje, maakt hij toch indruk op Francis en Marie.


Marie valt als een blok voor de stralende glimlach van Nicolas, maar ze ontkent bij hoog en laag ook maar iets voor hem te voelen. Zelfs tegen Francis beweert ze dat hij haar koud laat. Maar Marie is niet de enige die stiekem verliefd is op Nicolas. Ook Francis voelt zich tot hem aangetrokken. Marie en Francis proberen allebei een hechte vriendschap - en liefst nog iets meer dan dat - op te bouwen met Nicolas. Daardoor ontstaat er een steeds duidelijker wordende competitie tussen de twee. Nicolas laat het zich allemaal welgevallen en hij geniet met volle teugen van alle aandacht. Wat aanvankelijk nog een speelse competitie is, draait steeds meer uit op een ware strijd. Francis en Marie zetten niet alleen zelf hun beste beentje voor, maar doen ook al het mogelijke om mekaars plannen te dwarsbomen. Ondanks de voelbare spanning komen de oude vrienden nooit tot een echt gesprek. Wanneer het drietal er een weekendje op uittrekt, loopt de situatie uit de hand. Marie en Francis laten voor het eerst in hun kaarten kijken. De vreemde driehoeksrelatie waarin ze verzeild zijn geraakt, is niet langer houdbaar en de verschillende partijen moeten een keuze maken. Zullen Marie en Francis hun jarenlange vriendschap opgeven? En wat wil Nicolas eigenlijk?


Les Amours Imaginaires is de tweede film van Xavier Dolan. Zijn eerste film J'ai Tué Ma Mère sleepte heel wat prijzen in de wacht en de verwachtingen voor Les Amours Imaginaires zijn dan ook hooggespannen. De regisseur zweert in ieder geval bij zijn takenpakket, want ook voor Les Amours Imaginaires verzorgt hij het script en de regie en neemt hij de rol van de homoseksuele Francis voor zijn rekening. Naast Dolan zien we Niels Schneider in de rol van Nicolas en Monia Chokri als Marie. In het interview dat we vinden bij de extra's, vertelt Dolan dat hij met Les Amours Imaginaires een film gemaakt heeft over de kern van de liefde - en meer bepaald de egocentrische liefde - zonder echt over liefde op zich te spreken. Dat kunnen we onmogelijk tegenspreken. Les Amours Imaginaires gaat in op alle gevoelens die liefde meebrengt, gaande van egoïsme en verleiding tot seksualiteit zonder dat de hoofdpersonages ooit echt spreken over liefde.


Maar het is duidelijk dat meer nog dan de inhoud het filmtechnische aspect van groot belang is in deze film. Zo maakt Dolan veel gebruik van scènes in slow motion waarin het kleurenpallet een grote rol speelt. Daardoor krijgen we heel wat stille momenten in de film waarin de kleurenfilter (die varieert tussen fel groen, helder blauw en rood) de sfeer bepaalt. De film komt ook vrij fragmentarisch over. De scènes lopen altijd mooi in mekaar over en bovendien wordt het verhaal over de driehoeksrelatie op verschillende momenten onderbroken door korte interviews met andere jongeren. Zij vertellen hun verhaal over de liefde - dat overigens helemaal los staat van het verhaal van Nicolas, Marie en Francis - en bepalen dus mee het centrale thema van de film. In Les Amours Imaginaires zien we een jonge cast aan het werk. Hoewel de drie acteurs mooi werk leveren, blijft het bijzonder moeilijk om enige sympathie voor de hoofdpersonages aan de dag te leggen.

BEELD EN GELUID
Over het algemeen is de beeldkwaliteit in Les Amours Imaginaires redelijk. Maar jammer genoeg zit er in de tweede helft van de film (omstreeks 54:00) een grote storing in beeld. Niet een foutje waar je kunt overkijken, maar wel grijze blokjes en stippels die over het beeld trekken. Uiteraard is dat niet aanvaardbaar. Eigenlijk is het bijzonder jammer dat zo'n fout in de dvd is kunnen blijven zitten, want voor het overige is de beeldkwaliteit niet slecht. De verschillende kleurenfilters zijn helder en komen mooi tot hun recht. De donkere scènes zijn soms iets minder duidelijk, maar zeker niet noemenswaardig slecht.


Het geluid is wel foutloos. De dialogen zijn helder en verstaanbaar. Er wordt heel wat gebruik gemaakt van muziek (waaronder Bang Bang van Dalida) en bij de muziekstukken komt het surroundgeluid wel tot zijn recht. 

EXTRA'S
De dvd bevat een heel aantal trailers van andere films die beschikbaar zijn bij Homescreen. Zo krijgen we een voorsmaakje van J'ai Tué Ma Mère, Pieds Nus Sur Les Limaces, L'Amour Fou, La Doppia Ora, Submarino en Les Amours Imaginaires. Deze trailers kunnen zowel bekeken worden bij het opstarten van de film als vanuit het menu Extra's. Jammer genoeg kunnen de trailers niet apart bekeken worden. Voorts bevat de disk nog een kort interview (iets meer dan 5 minuten) met Xavier Dolan, Niels Schneider en Monia Chokri. Veel stelt het interview echter niet voor, want het bevat immers veel fragmenten uit de film waardoor er maar bijzonder weinig echt interviewtijd overblijft. Een positief punt is wel dat ook deze extra's voorzien zijn van Nederlandse ondertiteling.  


CONCLUSIE
Les Amours Imaginaires is filmtechnisch gezien best een interessante film. Het verhaal is ook niet slecht, maar kan toch iets minder de aandacht blijven vasthouden. Op de acteerprestaties valt dan weer niets aan te merken. Al bij al is Les Amours Imaginaires dus wel het proberen waard.  


cover
Studio: Homescreen

Regie: Xavier Dolan
Met: Xavier Dolan, Niels Schneider, Monia Chokri

Film:
7/10

Extra's:
4/10

Geluid:
7/10

Beeld:
3/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2010

Leeftijd:
6

Speelduur:
92 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8717249477488


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Frans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Trailers
• Interview

Andere recente releases van deze maatschappij