:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ENGLISH PATIENT, THE
ENGLISH PATIENT, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2011-08-14
FILM
Deze negenvoudig Oscar-winnaar is een sfeervolle verfilming van de gelijknamige bestsel­ler van Michael Ondaatje, die ons terugvoert naar het einde van de Tweede Wereldoorlog. De Canadese verpleegster Hana (Juliette Binoche, Chocolat) heeft recent haar verloofde in een veldslag verloren en kort daarop rijdt haar beste vriendin op een mijn. Ze denkt dat ze door het lot vervloekt is en dat iedereen van wie ze houdt, gedoemd is om te sterven. Ze brengt het leeuwendeel van haar tijd door met het verzorgen van een zwaar verbrande Engels piloot (Ralph Fiennes, Harry Potter) die aan geheugenverlies lijdt en stervende is. Omdat de man de kara­vaan van de geallieerden ophoudt, besluit Hana om hem in een klooster in de buurt van het Italiaanse Li­vor­no in Toscanië te verzorgen tot het einde.

Stukje bij beetje komen bij de Engelse Patient de herinneringen weer bovendrijven die hij heeft proberen te verdringen: hij is in feite Laszlo de Alma­sy, een Hon­gaar­se graaf, een expert in trek­toch­ten door de Egyptische woes­tijn. Op een dag krijgt hij daar het bezoek van een team carto­grafen, waaronder Geoffrey Clifton (Colin Firth, The King's Speech) en zijn aan­trekkelijke vrouw Kathe­rine (Kristin Scott Thomas, Four Weddings And A Funeral), met wie hij een expeditie onder­neemt in de woestijn. Per toeval ontdekken ze een prehistori­sche grot, de Grot der Zwem­mers, vol muur­schil­de­rin­gen. Wanneer een van de jeeps door onachtzaamheid van een expeditielid stuk gaat en de andere auto voor reser­ve-onder­delen naar de stad rijdt, blijven Almasy en Ka­therine nood­gedwon­gen een nacht samen opgesloten in de auto terwijl een zand­storm de omge­ving hertekent. Ze worden verliefd op elkaar; Katheri­ne vertelt Almasy dat haar man niet zomaar een rijke avonturier is, maar voor de Britse geheime dienst werkt met als opdracht zo veel mogelijk kaarten van de woestijn te tekenen met het oog op een eventue­le woestijnoorlog tegen nazi-Duitsland en het fascistische Italië. Wanneer Geoffrey terugkeert met de onderdelen en Katherine doet alsof er tussen haar en Almasy niets gebeurd is, begint er bij de graaf iets te knagen dat als jaloezie kan worden gecata­logeerd. Hij kan zijn gevoe­lens niet bedwingen, en ook na hun terugkeer in de stad blijft hij Kathe­rine in het geheim ontmoeten. De dreiging van de oorlog werpt hoe langer hoe meer zijn schaduw over de expeditiele­den en hun onderlinge verstandhoudingen.

In het klooster krijgen Hana en de stervende Almasy het bezoek van David Caravaggio (Willem Dafoe, Spiderman), een dief die door toedoen van Almasy tijdens de oorlog zijn duimen is kwijtgeraakt. Caravaggio heeft zijn vermoedens over de werkelijke identiteit van de zwaar verbrande patient en steelt regelmatig dosissen morfine om zijn eigen pijn te verzachten. Hana is intussen verliefd geworden op Kip (Naveen Andrews, Lost), een sikh die voor de geal­lieer­de ontmijningsdienst werkt. Naarmate de toestand van Almasy verslech­tert, neemt haar verlangen toe om samen met hem een nieuw leven op te bouwen. Kip geraakt echter danig onder de indruk wanneer zijn collega-ontmijner Hardy (Kevin Wha­tely, die we vooral kennen als sergeant Lewis, de kwieke rechterhand van de norse Inspector Morse), wordt gedood door een bom.

In Almasy's laatste gedachten spelen zich opnieuw de dramatische gebeurtenissen af voor zijn vliegtuigongeluk: Geoffrey, die klaarblijkelijk zijn relatie met Katherine heeft ontdekt, probeert hem met zijn vliegtuig omver te vliegen, maar crasht en komt daarbij om het leven. Katherine is zwaar gewond en Almasy verstopt haar in de Grot der Zwemmers terwijl hij te voet hulp haalt. Door zijn achternaam vermoeden de geallieerden echter dat hij Duitse sympathieen heeft en ze stoippen hem in de cel. Uit woede over de verlo­ren gegane kostbare tijd, stapt hij dan ook rechtstreeks naar de nazi's en vraagt ze hulp in ruil voor enkele belangrijke strategische kaarten van de woestijn.

Ondanks de vele flashbacks en het groot aantal personages, is The English Patient een zeer gestructureerde film, die onwillekeurig herinneringen oproept aan epische David Lean-films zoals Lawrence Of Arabia en die mooi full circle eindigt. Meer dan zomaar een liefdesverhaaltje is het een beschouwing over het leven en meer bepaald over de vergankelijkheid ervan, evenals de verschil­lende manieren waarop mensen daarop reageren: de verpleegster Hana, die voor zichzelf wil bewijzen dat ze toch van iemand kan houden zonder de angst om haar geliefde weer te verliezen, graaf Almasy, die lijdzaam moet toezien hoe zijn geliefde aan een ander behoort, terwijl noch hijzelf, noch Katherine, elkaar willen "bezitten". Het acteerwerk in deze prent is van hoog niveau en bevat enkele uitstekende bijrollen, waarvan we vooral die van Willem Dafoe onthouden Ook de fotografie van Anthony Minghella is buitengewoon doordacht. Er zitten geen misplaatste humorfragmenten in deze prent; waar je aanvankelijk denkt dat Kip en Hardy de vrolijke Jan zullen uithangen, blijken het zeer gedreven ontmijners te zijn.

BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit van deze disk is bedroevend slecht. Niet alleen worden we door E1 Entertainment voor de zoveelste keer afgescheept met een 1080i-transfer, de bronprint is zeer erg beschadigd en sommige scènes zitten vol witte en zwarte vlekken. Het contrast lijkt nergens op: de scène waarin Kip en Hana na het bedrijven van de liefde liggen te rusten in de kapel lijkt op een versleten VHS-band. Ook bij de overgang tussen scènes lijkt de overgang naar zwart op zijn best op donkergrijs. Door overmatige ruis zijn sommige scènes echt niet te pruimen. De Engelse DTS-HD MA 5.1-geluidstrack is mooi en ruimtelijk, maar hij mist wat evenwicht: bijvoorbeeld worden in de openingsscène alle registers opengetrokken en het geluid overvalt je als erg luid; later in de film valt het volume schijnbaar stil. De muziekscore van Gabriel Yared wordt dan weer erg benadrukt, wat positief is.
 
EXTRA'S
De no frills-politiek van E1 Entertainment slaat in alle hevigheid toe. Zelfs de karige extra's van de dvd zsijn niet overgenomen. De verplicht te bekijken trailers aan het begin van deze schijf, dat het zelfs zonder menu moet stellen, beschouwen we niet als een extra maar als een pain in the ass.
 
CONCLUSIE
Een uitstekende film op een technisch barslechte Blu-ray, dat is in het kort de samenvatting van deze schijf. Bij voorkeur een andere versie zoeken!coverStudio: E1 Entertainment Benelux

Regie: Anthony Minghella
Met: Ralph Fiennes, Juliette Binoche, Willem Dafoe, Kristin Scott Thomas, Naveen Andrews, Colin Firth, Julian Wadham, Jurgen Prochnow, Kevin Whately

Film:
9/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
3/10


Regio:
B

Genre:
Oorlog

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1996

Leeftijd:
12

Speelduur:
155 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8713045226855


Beeldformaat:
1.85:1 interlaced HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij