:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BEHIND ENEMY LINES
BEHIND ENEMY LINES (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2011-09-01
FILM
Navigator Chris Burnett (Owen Wilson) en piloot Stackhouse (Gabriel Macht) vliegen tijdens de Joegoslavische burgeroorlog een NAVO-verkenningsmissie net over de delicate scheidingslijn tussen Kroatië en Bosnië-Herzegovina, en hun F-18 wordt door een luchtdoelraket aan flarden geschoten. Op de grond wordt Stackhouse kooudweg geëxecuteerd door een Servische militie. Burnett heeft echter zijn schuilplaats verraden en hij moet op de loop voor een sluipschutter die het op hem gemunt heeft. Er is bovendien slecht nieuws te melden van op het hoofdkwartier, een Amerikaans vliegdekschip. Commandant Leslie Reigart (Gene Hackman) heeft namelijk van hogerhand orders gekregen om géén reddingsmissie uit te voeren, want dat zou het broze bestand tussen de strijdende partijen in gevaar kunnen brengen. Dit is natuurlijk bullshit want op de grond is er van een bestand geen sprake: Burnett wordt opgejaagd als een konijn en moet maar op eigen houtje trachten de grens te bereiken|

Deze lichtjes ongeloofwaardige "waar gebeurd"-film heeft niet veel meer aan uitgangspunt nodig om op dreef te geraken, alhoewel het toch wel een halfuurtje duurt vooraleer het nodige getater voorbij is en de wapens spreken. Alhoewel de film overloopt van misplaatst patriottisme, de Amerikanen worden voorgesteld als superhelden en de Fransen als bruine slijmkikkers die uit de sloot komen gekropen, en het multi-etnische conflict in Bosnië toch iets ingewikkelder was dan hier wordt voorgesteld - de gemiddelde Amerikaan zal wellicht Bosnië op een blinde kaart ergens in Scandinavië situeren - is het een redelijke actiefilm waarin Owen Wilson, die anders alleen gecast wordt in halfzachte onderbroekenkomedies, niet méér moet doen dan op de loop gaan voor een paar dolle, schietgrage militieleden. Alhoewel ten behoeve van de autenticiteit met Slavische acteurs wordt gewerkt, zijn alle rollen nagenoeg verwisselbaar en worden de strijdende partijen zodanig stereotiep uitgebeeld dat je voortdurend het gevoel krijgt dat hier een kans wordt gemist om wat meer nuance en duiding te geven bij de politieke achtergrond. De actiescènes zijn echter onderhoudend genoeg om het anderhalf uur durende spektakel op de sporen te houden.

BEELD EN GELUID

Euh, hoe ga ik dit melden zonder de lieve mensen van 20th Century Fox te schofferen? Single sided disc. Gecombineerd met elkaar de drie lelijkste woorden in Blu-rayland. De film heeft gelukkig een niet te lange speelduur, waardoor het met de compressie nog al bij al meevalt, maar waar het desolate winterlandschap van Bosnië rond de kersttijd ideaal zou zijn om mooie plaatjes te schieten, is het beeld te soft om te overtuigen. In het gebladerte en de uniformen van de soldaten zit beslist te weinig textuur, en alhoewel dit een duidelijke vooruitgang is tegenover de dvd zou een scherpere transfer de film zeker goed gedaan hebben. De kleuren zien er wat mat uit, het contrast ligt nog binnen het aanvaardbare. Ik word er alleszins niet wild van. Maar de DTS-HD MA 5.1-track doet me nog meer treuren om het verlies van storage space. De track klinkt zeer onevenwichtig, met grote fluctuaties in volume. De neerstortende jet, een hinderlaag met handgranaten en een beschieting van een dorpje klinken overdreven geprononceerd, terwijl een paar seconden later het gemompel van Gene Hackman weer amper te verstaan is. Het richtingsgevoel is duidelijk beter, hier en daar zelfs goed, maar wat nog het meest stoort is dat de soundtrack van Matrix-componist Don Davis bij momenten gewoon onverbloemd vals klinkt.

EXTRA'S

Ten opzichte van de dvd is het sleutelwoord van deze Fox-release weer "goedkoop". De twee audiocommentaren, ééntje van regisseur John Moore en editor Paul Martin Smith, en de andere van producenten John Davis en Wyck Godfrey, werden behouden, en het zijn niet bepaald de briljantste visies op filmmaken aller tijden. Daarnaast staat er nog een stuk of drie cross-promotionele trailers op de disk.

CONCLUSIE

Waar Behind Enemy Lines nog een vrij onderhoudende film is, is deze cheapie (alhoewel...) Blu-rayrelease eigenlijk af te raden omwille van het gebrek aan extra's en de matige geluidskwaliteit. Beter dan de dvd? Ik weet het zo nog niet...coverStudio: Fox

Regie: John Moore
Met: Owen Wilson, Gene Hackman, Joaquim De Almeida, David Keith, Olek Krupa

Film:
7/10

Extra's:
2/10

Geluid:
5,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
B

Genre:
Oorlog

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2001

Leeftijd:
12

Speelduur:
106 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8712626031000


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS 5.1
Duits DTS 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits
Extra's:
• 2 audiocommentaartracks
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij