:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FIGHTER, THE
FIGHTER, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Olivier - Geplaatst op: 2011-09-16
FILM
Micky Ward (Mark Wahlberg uit The Happening) woont gedurende de jaren 80 in Lowell en verdient zijn geld met boksen. Hij maakt deel uit van de arbeidersklasse, net als zijn halfbroer Dicky Eklund (Christian Bale uit The Dark Knight). Ooit was Dicky zelf een talentvolle bokser, maar nu is hij de manager van zijn succesvolle halfbroer en heeft hij problemen met de politie. Micky heeft gevoelens voor Charlene (Amy Adams uit Doubt), maar moet zich voornamelijk concentreren op zijn bokscarrière. Met de hulp van Dicky bereidt hij zich voor op een gevecht om de wereldtitel. Helaas zien de grote investeerders Micky liever aan het werk zonder Dicky aan zijn zijde. Met zijn criminele achtergrond lijkt Dicky niet thuis te horen in de sportwereld. Vervolgens is het aan Micky om te kiezen tussen zijn broer en een succesvolle bokscarrière.
 

Het idee om de bewogen bokscarrière van Micky Ward te verfilmen kwam eigenlijk van Mark Wahlberg die in dezelfde arbeidersbuurt in Massachusetts opgroeide en diens jeugdvriend was. Hij besliste om de film te produceren en liet het script lezen aan Martin Scorcese in de hoop dat hij de regie voor zijn rekening zou  nemen. Scorcese bedankte echter voor de eer omdat hij net daarvoor al een film in Massachusetts had gedraaid, namelijk The Departed. Vervolgens werd Darren Aronofsky aangesproken om in de regisseursstoel plaats te nemen, maar hij liet ook verstek gaan voor een op til staande remake van Robocop en zijn eigen productie Black Swan. Uiteindelijk werd David O. Russell de definitieve keuze, een regisseur die eerder al twee keer met Wahlberg samenwerkte in Three Kings en I Heart Huckabees. De film is grotendeels op locatie gefilmd in Lowell, Massachusetts wat de thuishaven is van de echte Micky Ward en zijn entourage. De legendarische boxer woonde zelfs een tijd in bij Mark Wahlberg om hem voor te bereiden op zijn rol. Wahlberg kreeg ook privétraining van Manny Pacquiao, de Filipijnse topbokser die tien wereldtitels verwierf in vier verschillende gewichtsklasses.

 
Ondanks de intensieve voorbereiding van Wahlberg voor zijn rol zijn het toch vooral de acteerprestaties van twee andere klasbakken die op de voorgrond treden; Christian Bale zet een magistrale vertolking neer als de drugsverslaafde, aan lager wal geraakte broer Dicky - zelf ex-bokser - die zich tegen de zin van velen opwerpt als diens persoonlijke coach en ook Melissa Leo laat een diepe indruk na als Alice, de moeder van beide boksers en hun zeven zussen en tevens Micky's manager. Allebei wonnen ze het felbegeerde beeldje op de 83ste Oscar-uitreikingen (Best Supporting Actor en Best Supporting Actress). Bale viel weer heel wat kilootjes af voor deze rol, maar dat bleek niet meer zo moeilijk te zijn na zijn voorafgaande extreme lichamelijke transformatie in The Machinist. Hij steelt de show in elke scène waarin hij in beeld komt.


The Fighter is eerder een karaktergedreven drama dan een boksfilm waarin de uitdagingen in het leven van de personages meer centraal staan dan de uitdagingen in de boksring. De veelbewogen personages hebben allemaal hun gebreken zoals hardnekkige verslavingen, persoonlijke crisissen en familiale conflicten. Eén voor één worden ze gedreven door de hoop dat het ze in de toekomst beter zal vergaan. De uitstekend acterende ensemblecast weet de essentie hiervan maximaal te vatten wat je als kijker een groot inlevingsvermogen biedt. De film zit vol met makkelijk herkenbare levenssituaties, deelt zowel fysieke als emotionele klappen uit en heeft een kloppend hart. De regie van O. Russell is ronduit fantastisch: hij zit de personages constant op de huid met zijn handheldcameravoering en de scènes in de boksring worden ongelooflijk dynamisch en realistisch weergegeven: hiervoor gebruikte hij een filmtechniek uit de jaren 90 die gekenmerkt wordt door goedkoop ogende beelden (gemaakt met tv-camera's) en het gebruik van meerdere camerastandpunten wat je als toeschouwer midden in de actie plaatst. De geslaagde rockgeoriënteerde soundtrack draagt enkel maar bij tot de (levens)energie en authentieke atmosfeer die de film uitstraalt.

BEELD EN GELUID
Onze hooggespannen verwachtingen over de audiovisuele ervaring van de film worden ruimschoots ingelost. Het beeld met 2.35:1-aspect ratio is ongelooflijk helder en zeer rijk aan detail waarbij zelfs de kleinste accenten - zoals close-ups van gezichten of details van kledingstukken -  haarscherp op onze netvliezen worden geprojecteerd. De weergegeven kleurpatronen zijn van een onberispelijke kwaliteit zonder aanwezigheid van enige vorm van onnatuurlijk schaduwdetail. De zwartwaarden zijn voortreffelijk en de huidtinten worden op erg natuurlijke wijze gereproduceerd van begin tot eind. Een enkele keer hebben we wat streepvorming in de beeldweergave kunnen waarnemen, maar dat bleef gelukkig beperkt. De beeldkwaliteit van de scènes in de boksring is beduidend minder, maar dat is een bewuste keuze van de regisseur geweest door de gevechten met oude tv -camera's van HBO uit de jaren 90 te filmen. We gaan hier dan ook geen punten voor aftrekken.

 
De meegeleverde DTS-HD Master Audio 5.1 lossless geluidstrack is al even indrukwekkend. The Fighter is meer een karaktergedreven film en de vele dialogen worden glashelder weergegeven, wat de inleving van de kijker erg ten goede komt. De soundtrack die hoofdzakelijk uit rocknummers bestaat klinkt ook zeer energiek in de oren zonder te storen of te overheersen. Het geluidspoor bevat ook atmosferische elementen zoals de straatgeluiden in Lowell, het rumoer in een bar of de achtergrondgeluiden van het publiek tijdens de scènes in de boksring.

EXTRA'S
Veruit de interessantste extra is de featurette The Warrior's Code: Filming The Fighter (30 min.) waarin we een pak achtergrondinformatie krijgen over de film. De cast en filmploeg geven hun eigen visie op het verhaal en vertellen ook wat meer over het waargebeurde verhaal dat de film inspireerde. De jarenlange training van Mark Wahlberg komt aan bod alsook de casting van Christian Bale en zijn geweldige acteerprestatie. Voorts komen de echte Micky Ward, Dicky Eklund en enkele familieleden nog even hun zegje doen over de film. Zij werden klaarblijkelijk gedurende de volle 33 dagen (!) van de opnames betrokken bij het productieproces. Melissa Leo en Amy Adams laten ook weten hoe het voelde om hun personages te vertolken. Voorts is er de kortere featurette Keeping The Faith (8,5 min.) waarin de broers terugblikken op hun eigen bokscarrières en hun leven in Lowell. Er zijn ook nog 15 Deleted Scenes met een totale speelduur van bijna 17 minuten waarvan er een aantal begeleid worden met optioneel commentaar van David O. Russell. Nog meer anekdotes krijgen we van hem te horen in het Audio Commentary waarin hij een uitgebreide uiteenzetting geeft over de structuur van de film, de familie waarop de film is gebaseerd, de acteerprestaties van de hele cast, het gebruik van enkele waarheidsgetrouwe locaties in de film, technische inzichten en discussies ovedr de totstandkoming van enkele scènes, etc. Ten slotte kunnen we ook de originele Theatrical Trailer nog eens opnieuw bekijken.


CONCLUSIE
Is The Fighter de beste boksfilm sinds Raging Bull zoals vele andere recensies ons willen doen geloven? Deze gedurfde uitspraak zal alleszins niet ver van de waarheid verwijderd zijn. Regisseur David O. Russell serveert ons een uitstekende biopic over de sportieve carrière van professioneel bokser "Irish" Micky Ward. Christian Bale slaat ons helemaal knock-out met een uppercut van een acteerprestatie die ook niet ongezien voorbijging aan de Oscar-commissie in het jaar dat de film in de bioscopen kwam. Ook Melissa Leo mocht een staande ovatie ontvangen voor haar ijzersterke vertolking. We worden getrakteerd op een uitmuntende audiovisuele totaalervaring, maar de bonussectie had toch nog net wat meer punch mogen hebben. Liefhebbers van andere boksfilms zoals Ali, Cinderella Man, Million Dollar Baby en de Rocky-saga mogen deze topfilm zonder slag of stoot aan hun collectie toevoegen!coverStudio: Momentum Pictures

Regie: David O. Russell
Met: Mark Wahlberg, Christian Bale, Amy Adams, Melissa Leo, Jack McGee, Mickey O'Keefe

Film:
8,5/10

Extra's:
6,5/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
B

Genre:
Drama

Versie:
U.K.

Jaar:
2010

Leeftijd:
15

Speelduur:
135 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5060116726336


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1


Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• The Warrior's Code : Filming The Fighter
• Keeping The Faith
• Audio Commentary with Director David O. Russell
• Deleted Scenes (with optional commentary)
• Theatrical Trailer


Andere recente releases van deze maatschappij