:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ZOMBIELAND
ZOMBIELAND (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2011-12-24
FILM
Sinds de Britse culthit Shaun Of The Dead zijn zombies niet langer de mensvretende monsters zoals ze in de late jaren 60 door George A. Romero de filmwereld werden ingestuurd. Integendeel, meer en meer kwamen de levende lijken in slapsticks terecht en deze Zombieland past mooi in dat rijtje. Oorspronkelijk was het weliswaar de bedoeling dat Zombieland een pilot zou worden voor een toekomstige televisieserie, producenten Paul Wernick en Rhett Reese hadden immers bemerkt dat er in het televisiewereldje weinig of geen zombies te bespeuren waren. De twee mannen konden echter op weinig enthousiasme rekenen waardoor ze vrij vlug hun plannen in de kast mochten stoppen tot ze een paar jaar later regisseur Ruben Fleisher tegen het lijf liepen. Ruben had wel oor naar dit verhaal want het was zijn droom om ooit een soort van Midnight Run met zombies te maken en hij stemde in tot samenwerken. Fleisher had eerst een lowbudgetfilm in gedachten, maar tijdens de productie groeide deze horrorkomedie meer en meer uit tot een volwaardige bioscoopfilm die het trouwens bijzonder goed aan de kassa zou doen, en zo kon deze Zombieland zich kronen tot één van de meest bezochte zombiefilms uit de filmgeschiedenis.

Dat het verhaaltje niet veel om het lijf heeft, hoeft u wellicht niet te verwonderen, maar toch heeft Fleischer van Zombieland een uiterst genietbare komedie gemaakt met enkele hilarische momenten waardoor zijn debuutfilm zich van de horrormassa weet te onderscheiden. Nadat één of andere hamburger door een virus besmet is geraakt, wordt Amerika herschapen tot wat men United States Of Zombieland noemt. De straten liggen er verlaten bij en het post-apocalyptisch beeld oogt alles behalve mooi. In dit dorre landschap treffen we ene Columbus (Jesse Eisenberg) aan, een wereldvreemde sufferd die weet te overleven doordat hij zichzelf 33 regels oplegt. Je kan de voorschriften niet gek genoeg bedenken (bijv. gewoonweg steeds een autogordel dragen), maar toch hebben die er wel voor gezorgd dat de jongen van een bloederige dood gespaard bleef. Het uiterst goed georganiseerde wereldje van Columbus komt echter op zijn kop te staan wanneer hij het pad kruist van de wapengek Tallahasee (Woody Harrelson). Hun werelden mogen dan wel totaal verschillend zijn, toch besluiten de twee om samen hun tocht naar een zombievrij gebied voort te zetten. Onder de overlevenden doet namelijk het verhaal de ronde dat er in een pretpark ergens in Los Angeles geen mensenvreters zouden zijn. Onderweg ontmoeten ze de zusjes Wichita (Emma Stone) en Little Rock (Abigail Breslin) die ondanks hun lief snoetje twee oplichtsters eerste klas zijn, maar ondanks de nodige perikelen besluiten ze toch om samen met zijn vieren op stap te gaan naar het zombievrije oord.

Doorgewinterde horrorliefhebbers zullen niet bepaald van hun stoel tuimelen als zij dit verhaaltje lezen, maar het zijn vooral twee acteurs (en een grappig script) die deze film boven de middenmoot brengen. Allereerst is er Woody Harrelson die niet alleen op de set alles voor het zeggen had, ook had hij blijkbaar de pret van zijn leven en met zijn slangleren jasje doet hij ons terugdenken aan zijn Mickey-personage uit Natural Born Killers. De tweede acteur die de film de hoogte inblaast is een Hollywoodster die zichzelf mag spelen. Wie het is, houden we lekker voor onszelf maar we verklappen u alvast dat zijn initialen BM zijn en dat hij één van de grappigste cameorollen ooit speelt. Wie bereid is om zijn verstand op nul te zetten zal beslist aan Zombieland een hele kluif plezier beleven.

BEELD EN GELUID
Zoals je wellicht kan vermoeden is hier van enige filmgrain of beschadiging geen sprake. Wel heeft de regisseur er jammer genoeg voor gekozen om enkele scènes 's nachts te laten doorgaan waardoor heel wat van de Blu-raypret verloren gaat. Het mooiste voorbeeld is de uitvoerige scène in het pretpark die zonder twijfel nog meer tot de digitale verbeelding had gesproken mochten de opnames bij daglicht hebben plaatsgevonden. Wat het geluid betreft hoor je ons een pak minder klagen, want mede door een gespierde rocksoundtrack knalt alles levendig uit je speakers, terwijl ook de kleinste achtergrondgeluiden (en dan hebben we het natuurlijk over die met veel spuitend bloed) zeer goed hoorbaar zijn.Geluidskwaliteit zoals het hoort en dus valt hier niks op aan te merken.

EXTRA’S
Net zoals op de dvd vind je hier een heleboel (dezelfde) extra's terug. Als je het puur in minuten uitrekent, krijg je een aardige hoeveelheid extra's, alleen dringt zich de vraag op of je het ooit een tweede keer zal bekijken. De hoofdbrok van de extra's wordt gevormd door twee documentaires. De inhoud van In Search Of Zombieland is te reduceren tot een reeks interviews waarin zowat iedereen aanhaalt hoe fijn het wel was om mee te werken aan deze film, het tweede luik Zombieland Is Yours vertelt ons wat meer over de locaties waarbij vooral het gedeelte over de supermarkt leerrijk is wanneer je ooit zou overwegen om zelf een zombiefilm in elkaar te knutselen. Er is ook een twee minuten (tja) durende special waarin je kan zien wat een computer tegenwoordig kan als het op special effects aankomt, daarnaast zijn er ook de vertrouwelijke bioscooptrailers en weggelaten scènes waarbij het vlug duidelijk wordt waarom ze de uiteindelijke versie niet hebben gehaald. Zoals elke goede Blu-ray heb je hier ook een visuele commentaartrack die je simultaan met de film kan afspelen. Het is niet enkel regisseur Ruben Fleischer die aan het woord komt, maar ook Harrelson, Eisenberg en de producers Reese en Wernick die het concept van Zombieland bedachten, doen hun zegje.

CONCLUSIE
Op het eerste gezicht lijkt Zombieland een doordeweekse horrorkomedie, maar door de frisheid van zowel Harrelson en een acteur wiens naam we weigeren te vernoemen, is dit een film die beter scoort dan de meeste uit het genre.


coverStudio: Sony Pictures HE

Regie: Ruben Fleischer
Met: Woody Harrelson, Jesse Eisenberg, Emma Stone, Abigail Breslin

Film:
6,5/10

Extra's:
5,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7/10


Regio:
B

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2010

Leeftijd:
16

Speelduur:
88 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609592436


Beeldformaat:
2.40:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS -HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels
Extra's:
• Audiocommentaar
• In Search of Zombieland
• Zombieland is Your Land
• Visual Effects Progression Scenes
• Deleted Scenes
• Theatrical Promo Trailers


Andere recente releases van deze maatschappij