:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ICE AGE - A MAMMOTH CHRISTMAS
ICE AGE - A MAMMOTH CHRISTMAS
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2012-01-02
FILM
Deze quickie (niet te verwarren met de minister van pensioenen) speelt zich geruime tijd na de gebeurtenissen in Ice Age 3: Dawn Of The Dinosaurs af, want Manny's (Ray Romano) kleine Peaches (Ciara Bravo) is al op kinderleeftijd. Papa Manny probeert haar respect bij te brengen voor de kersttradities, zoals het aanbidden van een granieten steen ("oh christmas rock...") die Manny al vijftig jaar in de familie heeft (wat dan weer Ice Age 2: The Meltdown compleet tegenspreekt, want bij de grote verhuis had hij die zeker niet bij zich, het zou opgevallen zijn). Naar goede gewoonte heeft Sid (John Leguizamo) het feestje weer verbrod, want hij heeft de granieten kogel stuk gekregen, en zijn voorstel om in de plaats daarvan een boom op te tuigen vindt geen genade bij de andere kerstvierders. Sid is bang dat hij op de "stoute kindjes"-lijst van de Kerstman terecht zal komen, en in een onbewaakt moment laat Manny zich in bijzijn van zijn dochter ontvallen dat de Kerstman niet bestaat. Om te bewijzen dat het tegendeel waar is, reist Peaches met een nog steeds verontruste Sid en met Crash (Josh Peck) en Eddie (Seann William Scott) naar de noordpool. De rest van de bende, Manny, Ellie (Queen Latifah) en Sid (Denis Leary) moeten er uiteraard achteraan.
Ook Ice Age ontsnapt niet aan de direct to videoquelitis die rond de feestdagen de schappen van de dvd-winkels teistert. Na de kerstcapriolen van The Penguins Of Madagascar, het noodgedwongen verblijf op Kerstmis op een onbewoond eiland in Merry Madagascar en de halloweenavonturen van Shrek is dit de vierde seizoensdvd die we de afgelopen weken te bespreken krijgen. De speelduur van de dvd is eerder aan de korte kant met zijn 25 minuten, de disk bevat niet te veel afgeleid materiaal (waarover later meer) om aan te vullen, en het gegeven is een beetje raar: in het compleet van moderne mensen verstoken universum van Ice Age loopt er namelijk plots een kerstmannetje rond dat we niet dadelijk in een oertijdperspectief kunnen plaatsen, en dan hebben we het nog niet gehad over het vliegende rendier. Na A Charlie Brown Christmas is blijkbaar elke tekenfilmmaatschappij echter de mening toegedaan dat er geld te verdienen valt met half uur-TV specials rondom reeds bij het grote publiek bekende figuurtjes. Alhoewel het een leuk en onderhoudend filmpje is met een hoge feelgood-factor, waarin onder meer Scrat uiteraard aan de Kerstman een eikeltje heeft gevraagd maar niet krijgt waar hij op hoopt, is het meest gemotiveerde gegeven van het uitbrengen van deze disk duidelijk om de concurrentie van Dreamworks op de hielen te zitten, en om de franchise warm te houden tegen dat het vierde deel van de Ice Age-historie volgend jaar in de bioscoop verschijnt. Om het schijfje op Blu-ray uit te brengen, zoals in de Verenigde Staten, was dan weer een brug te ver.
BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit op deze dvd is goed, alhoewel er duidelijk werd voor gekozen om voor goedkopere productiesets te opteren. Niet toevallig speelt een deel van de plot zich af in een witte mist die lekker goedkoop te animeren is, en ook het veelkleurige luiaardleger is een kwestie van op het juiste moment op copy en paste te drukken. Toch zit er nog genoeg detail in het beeld, zoals de haartextuur van Manny en de vallende sneeuw. De kleuren zijn helder en het zwartniveau is diep en stevig. De randen zijn scherp afgelijnd. De geluidstrack is met Dolby Digital 5.1 genoeg om deze kerstspecial te ondersteunen: de dialogen zijn helder genoeg, de muziek weerklinkt zuiver, maar de disk mist alleszins wat spectaculaire gimmicks om goed uit de verf te komen: die éne lawine gaat de meubelen niet redden.

EXTRA'S
De videoclip Swinging jingle bells (2:52) is een hermontage van de beelden op wat irritante liftmuzak, en mocht vooral niets kosten. Enige andere extra is een sneak peek van Ice Age 4 Continental Drift (1:57) waarin Sid over een irritante grootmoeder blijkt te beschikken.
CONCLUSIE
Ice Age: A Mammoth Christmas is leuk, maar eigenlijk te kort om een aparte dvd-release te verantwoorden: dit soort filmpje zou anders als bonus bij een volwaardige film niet misstaan.cover
Studio: Fox

Regie: Karen Disher
Met: Ray Romano, John Leguizamo, Denis Leary, Queen Latifah, Seann William Scott, Josh Peck, Ciara Bravo

Film:
7/10

Extra's:
1/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2011

Leeftijd:
6

Speelduur:
25 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8712626076070


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Vlaams Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans
Extra's:
• Ice Age 4 sneek peek
• "Swinging jingle bells" music video

Andere recente releases van deze maatschappij