:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CRIMES OF PASSION
CRIMES OF PASSION
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2012-03-13
FILM
"Being a sex symbol has to do with an attitude, not looks. Most men think it's looks, most women know otherwise" - 
(Kathleen Turner) 
 
Femme fatale Kathleen Turner is altijd een beetje de lieveling geweest van excentrieke regisseurs. Zo was ze te zien in Francis Ford Coppolas buitenbeentje Peggy Sue Got Married, toverde John Waters deze verleidelijke vrouw om tot een krankzinnige seriemoordenares in Serial Mom en was het de buitenissige Ken Russell die de knappe brunette tot een onverzadigbare hoer herschiep in Crimes Of Passion. De rol van deze prostituee was samen met haar personage Matty uit Body Heat ongetwijfeld de meest gewaagde rol uit Turners filmcarrière. Vreemd genoeg verdween Crimes Of Passion uit het collectief filmgeheugen en daar zal de eigenzinnige aanpak van Russell wel voor iets tussen zitten. Deze tegendraadse cineast is vaak misbegrepen waardoor de meeste van zijn films grandioze flops werden, ook al deed hij met de rockopera Tommy de kassa rinkelen. Jammer genoeg is Crimes Of Passion ook zo’n onopgemerkt meesterwerkje dat slechts door een handjevol mensen geapprecieerd wordt.
 

Overdag is Joanna Crane (Kathleen Turner) een ijverige, maar schuchtere kledingontwerpster. Als de nacht valt, wordt het saaie maatpak ingeruild voor gewaagde lingerie en verandert de carrièrevrouw in de wulpse China Blue die in de rosse buurt haar lichaam verkoopt. De lichtekooi heeft een voorkeur voor klanten die verslaafd zijn aan perverse seks waardoor Joanna de meest donkere kant van de mensheid ziet. In gure hotelkamer vindt de onzekere vrouw haar ware ik terug, ook al zijn de onstuimige seksspelletjes niet meer dan een wanhopige manier om te ontsnappen aan de knagende eenzaamheid. Haar klantenkring bestaat uit types zoals brave huisvaders die op zoek zijn naar wat vertier of politieagenten die een voorliefde hebben voor sadomachistische spelletjes, maar ook de krankzinnige dominee Peter Shayne (Anthony Perkins) die de ontspoorde vrouw op het rechte pad wil brengen, komt geregeld op bezoek.
 
Joannas baas is ondertussen nieuwsgierig geworden naar wat zijn werkneemster privé uitspookt en hij vraagt zijn vriend Bobby Grady (John Laughlin) om het dubbelleven van Joanna te onderzoeken. Bobbys opdracht eindigt al gauw in een ware obsessie, want tijdens zijn speurtocht raakt hij totaal in de ban van de knappe, ondeugende vrouw. De lullige Bobby voelt geen greintje liefde meer voor zijn frigide echtgenote en wordt tot over zijn oren verliefd op China Blue. De prostituee kan best wat hulp gebruiken want de opdringerige, neurotische predikant vormt meer en meer een bedreiging.
 
 
In de handen van ieder ander regisseur zou dit verhaal uitgedraaid zijn op een misbaksel van de ergste soort, maar ook al is deze film op geen enkel moment serieus te nemen, verliest Russell in Crimes Of Passion nooit de pedalen. Uiteraard is dit ook te danken aan de sexy Turner die moeiteloos de show steelt. Anthony Perkins is eveneens genietbaar, ook al haalt hij gewoon zijn vertrouwde Norman Bates-personage opnieuw uit de kast. Russell koos voor een barokke stijl met decors die overheerst worden door fel neonlicht wat de prent soms een gedateerde indruk geeft, vooral als je daar ook nog de bizarre score van Rick Wakeman bij optelt. 
 
Liefhebbers van films uit de jaren 80, en uiteraard de aanbidders van Kathleen Turner, zullen in de wolken zijn dat Lime-Lights deze vergeten film eindelijk op dvd uitbrengt. Misschien is het de ideale gelegenheid om Crimes Of Passion een tweede kans te gunnen, want deze film verdient heel wat beter. 
 
 
BEELD EN GELUID
Na jaren onze versleten videoband te hebben bekeken, zijn we maar al te blij dat Lime-Lights Crimes Of Passion in een mooie opgepoetste versie op de markt brengt. Het is trouwens een opsteker dat de maatschappij koos voor de Europese versie, want in de Amerikaanse uitvoering zijn heel wat gewaagde scènes gesneuveld. De uitmuntende beeldkwaliteit doet ons alleen maar hopen dat andere verloren pareltjes uit deze periode dezelfde behandeling krijgen. Het geluid is eveneens optimaal, maar uiteraard zal niet iedereen staan te springen om de vreemde progrockscore van Rick Wakeman uit zijn speakers te horen knallen.
 
EXTRA'S
Er is enkel een fotogalerij aanwezig op deze dvd. Jammer, want we zijn best nieuwsgierig om te horen wat tegenwoordig mevrouw Turner van deze film vindt.
 

 
CONCLUSIE
Crimes Of Passion is wegens Russells aparte regie zeker geen spek voor ieders bek, maar zonder twijfel is deze film één van de betere erotische thrillers uit de jaren 80, die destijds nooit zijn verdiende kans kreeg.cover
Studio: LimeLight Pictures

Regie: Ken Russell
Met: Kathleen Turner, Anthony Perkins, John Laughlin, Bruce Davison

Film:
8/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1984

Leeftijd:
16

Speelduur:
100 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5412012152687


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:

Engels Dolby Surround 2.0Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Fotogalerij

Andere recente releases van deze maatschappij