:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SOUPE AUX CHOUX, LA
SOUPE AUX CHOUX, LA
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2012-03-28
FILM
Films waarin ufo's centraal staan, deden het op het einde van de jaren 70 vrij goed aan de bioscoopkassa en mede door het enorme succes van Le Gendarme Et Les Extra-Terrestres besloot de Franse regisseur Jean Girault om de koning der Franse komieken nog eens in een verhaaltje over buitenaardse wezens te laten schitteren. De komedie die geïnspireerd is op een boek van René Fallet werd jammer genoeg de voorlaatste film die de Franse ster maakte, want drie jaar later overleed hij op 68-jarige leeftijd aan een hartaanval. In een film als La Soupe Aux Choux zie je duidelijk dat De Funès op latere leeftijd niet meer zijn energie van vroeger heeft, want de onuitstaanbare driftkikker van weleer was niet meer dan een vermoeide, oude opa geworden die louter zijn heil zocht in het trekken van gekke bekken wat de tenen van cinefielen die het niet begrepen hebben op deze acteur nog meer doet krommen.
 
 
Het verhaal speelt zich af in het provinciaal boerendorpje Les Gourdiflots waar de tijd is blijven stilstaan. Voor de twee bejaarde landbouwers Claude Ratinier (Louis De Funès) en Francis Chérasse (Jean Carmet) betekent het leven niet meer dan zich iedere avond lazarus drinken en het nostalgisch ophalen van herinneringen: zo kan de weemoedige Claude het nog steeds niet verkroppen dat zijn geliefde vrouw Francine op jonge leeftijd het leven liet. Na weer eens een avondje te diep in het glas te hebben gekeken, raadt de arts de koppige Claude aan om de drank vaarwel te zeggen, maar hij lapt het medisch advies aan zijn laars. Wie veel drinkt, heeft ook last van darmgassen en door het overmatige alcoholverbruik zijn de winden van dit olijke duo tot ver in het heelal te horen. Zo ook door een wezen van de planeet Oxo (Jacques Villeret) dat de lawaaierige scheten als een noodkreet  interpreteert en zich plichtsbewust naar Moeder Aarde rept om zijn medemens (nou ja) te helpen.
 

De planeet Oxo wordt bewoond door vredelievende wezens die welgeteld 200 jaar oud worden en zich enkel voeden met mineralen. Ook een buitenaards wezen wil wel iets anders op tafel en wanneer het vreemde ventje een ketel soep op de kachel ziet staan, neemt het nieuwsgierig een slok. En jawel, naar zijn culinaire maatstaven is Claudes koolsoep de grootste lekkernij die hij ooit heeft gegeten en meteen vraagt hij een hele pot die hij wil meenemen naar zijn planeet. Al gauw blijkt dat alle inwoners van Oxo dol zijn op de delicatesse waardoor het buitenaardse ventje geregeld een bezoek brengt aan Claude. De inwoners van Oxo willen op hun beurt de boer bedanken door zijn vrouw opnieuw tot leven te wekken, maar eens zijn geliefde Francine weer onder de levenden is, wil ze niks meer weten van de oude boer.
 
 
Filmliefhebbers met een kritische ingesteldheid zullen allesbehalve opgetogen zijn met dit soort flauwekul. Het flinterdunne verhaaltje is vaak het struikelblok in deze film die teveel gedragen wordt door een ongeïnspireerde, vermoeide De Funès. Het buitenaardse personage dat gespeeld wordt door Jacques Villeret is enkele ogenblikken genietbaar en zelfs eventjes hilarisch, doch steekt de verveling al gauw de kop op en dat geldt ook voor de zielloze vertolking van Jean Carmet. Ook de special effects zullen de nodige wenkbrauwen doen fronsen, want ook al is het ruimteschip gecreëerd door Jules Delécluse die één van de ontwerpers van de Krypton-planeet uit de Superman-reeks is, blijft het gevaarte toch een ridicuul gedrocht. Desondanks deze harde woorden blijft een prent met Louis de Funès een plezier om naar te kijken en als je de tekortkomingen eventjes vergeet, geldt dit ook voor La Soupe Aux Choux.
  
BEELD EN GELUID
Vroegere dvd-releases met deze Franse komiek durfden wel eens wat te wensen overlaten, doch is La Soupe Aux Choux een vlekkeloze transfer zonder beschadigingen of filmgrain. Een film met Louis de Funès koop je uiteraard niet wegens de geluidseffecten, ook al bezit deze film een geinige soundtrack van Raymond Lefèvre die eerder thuishoort in het rariteitenkabinet van obscure B-films uit de jaren 50. Het melodietje uit de openingsscène werd trouwens één van de meest populaire deuntjes uit de Franse filmgeschiedenis.
 
  
EXTRA'S
Er staan geen extra's op deze dvd.
 
CONCLUSIE
La Soupe Aux Choux heeft zijn grappige momenten, toch blijft het één van de minste films van Louis de Funès die jammer genoeg aan zijn zwanenzang bezig was.cover
Studio: LimeLight Pictures

Regie: Jean Girault
Met: Louis de Funès, Jean Carmet, Jacques Villeret, Claude Gensac, Henri Génès, Marco Perrin

Film:
6,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1981

Leeftijd:
AL

Speelduur:
98 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5412012158481


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij