:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> IRENE HUSS - SEIZOEN 2
IRENE HUSS - SEIZOEN 2
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2012-05-17
REEKS
De dagen dat de Duitsers het alleenrecht hebben op intelligente politieseries zijn reeds lang voorbij. De rechercheurs uit Tatort, Derrick of Der Alte hebben immers hun speurneus aan de wilgen gehangen en met succes de taak aan hun Scandinavische collega’s overgedragen. Een van de nieuwelingen is Irene Huss (uitspreken als Hoes en subliem vertolkt door Angela Kovacs), een kranige vrouw die haar opmars maakte in de boeken van Helene Tursten en inmiddels reeds bezig is aan haar tweede televisieseizoen. Net zoals dat in de eerste reeks het geval was, krijgen we opnieuw zes afleveringen die elk 90 minuten duren en wat dus goed is voor zo'n dikke 540 minuten kijkplezier.
 
  
Irene Huss is geen Cleopatra Jones-type , maar een gewone huisvrouw van veertig met een tweeling. Terwijl haar man Krister (Reuben Sallmander) de heerlijkste gerechten klaarmaakt in zijn eigen restaurant, lost Irene samen met haar collega’s de misdaden op die Göteborg teisteren. Irene mag dan wel tegen een stootje kunnen, toch is ze in de eerste plaats een vrouw van vlees en bloed over wier wangen geregeld tranen vloeien wanneer ze ziet hoe onschuldige mensen de weerloze prooien van meedogenloze schurken worden. De rechercheur is zich ten volste bewust van haar plicht en moet soms op de vreemdste uren het huis uit om de boeven bij de lurven te pakken. Net zoals iedere workaholic twijfelt Irene bij momenten of het tijdstip om haar ontslagbrief in te dienen niet is aangebroken, doch is het verlangen naar het oplossen van de vele mysteries groter dan de nood aan een huishoudelijk leven en met zo'n vrouw als metgezel bekom je al gauw zes bloedstollende afleveringen.
 
In The Hidden Watcher worden de speurders geconfronteerd met een stalker die zich inbeeldt dat hij een speciale band met zijn slachtoffer heeft. De seriemoordenaar leidt een keurig, voorbeeldig leven en hij is het soort mens dat men wel eens de ideale schoonzoon placht te noemen. Achter de onschuldige façade schuilt echter een monster dat reeds zes vrouwen op brutale wijze heeft vermoord. Zijn slachtoffers worden steeds netjes in een carwash afgespoeld en worden “eervol” met hun lievelingsvoorwerp begraven. De onderzoekers komen vrij vlug achter de identiteit van de dader, doch worden zij tegengewerkt door de vele wettelijke hindernissen die niet alleen het onderzoek bemoeilijken, maar die er ook voor zorgen dat de crimineel op vrije voeten komt. Waar hebben we dat nog al eens gehoord?
 

In The Man With The Small Face wordt Irene tot grote ergernis van haar man gedwongen om haar geplande skivakantie te onderbreken omdat een mensenhandelaar uit Estland een meisje van 14 uit een ziekenhuis wil ontvoeren. Maar wat wil je?  Irene is niet het soort politievrouw dat wordt ingeschakeld voor een banale burenruzie, wel is ze een rechercheur die vaak oog in oog staat met meedogenloze schurken zoals mensensmokkelaars die kinderen ontvoeren en ze met heroïne platspuiten om ze vervolgens als prostituee aan te bieden. Soms moet hun baas Sven Andersson (Lars Brandeby) teleurgesteld vaststellen dat zijn korps niet altijd vrijuit gaat, want ook politieagenten laten zich wel eens verleiden door de aantrekkingskracht van het geld. De contrasten tussen de ouderwetse aanpak van Andersson en de eigentijdse methode van Irene durven wel eens botsen, want Anderson is een overste die volgens het boekje werkt en daarbij soms de realiteit uit het oog verliest waardoor regelmatig enkele boeven door de mazen van het net glippen. Moderne criminaliteit moet bestreden worden met een moderne aanpak, zo moet het politieteam in The Treacherous Net via het internet op zoek gaan naar een sadistische moordenaar die door middel van een chatroom tienermeisjes in de val lokt. Vaak is de speurtocht naar de dader als het zoeken naar een naald in de hooiberg, maar dankzij de professionele hulp van de forensische analisten Elin (Moa Gammel) en Fredrik (Eric Ericson) lopen de bandieten bijna steeds tegen de lamp. In Ring Of Silence ervaart Irene hoe moeilijk het is om professioneel te handelen wanneer haar eigen dochter door een sadistische seksmaniak wordt gekidnapt. Het is niet alleen haar dochter die de pineut is, want in Protected By Shadows laat Irenes man zich kisten door zijn vennoot Ola Stensson. Kirsten weet niet dat zijn zakenpartner heel wat op zijn kerfstok heeft en wanneer Ola één van zijn vele gokschulden niet kan betalen, komt een motorbende langs om Irenes man mores te leren.
 
 
Je moet geen ingewikkelde plots verwachten in deze heerlijke serie, want de makers kiezen overduidelijk voor een geslaagde mengeling van een ouderwetse politiereeks en een soap. Je kan gerust Irene Huss omschrijven als een Zweedse versie van onze eigen Flikken en jawel, zoiets is een eer. Iedere aflevering is spannend en de makers schuwen geen afstotelijke beelden. Dat moet ook niet, want de hedendaagse maatschappij is nu eenmaal bij momenten grimmig. De serie stelt eveneens enkele actuele problemen aan de kaak zoals mensen zonder papieren. Wie steeds de Belgische politie met de vinger wijst, zal bemerken dat hun Zweedse collega's net als onze agenten vaak tegen dezelfde windmolens dienen te vechten. Irene Huss zal je leven niet veranderen, maar het is wel een serie die je door zijn spanning meesleept.
 
BEELD EN GELUID
Deze televisieserie heeft een glashelder beeld dat vrij is van onaangename storingen of wazige beelden en ook ogen de vele adembenemende natuuropnames van het mooie Zweden prachtig. Het geluid is optimaal, ook al is dit een serie met zeer veel dialogen
 
EXTRA’S
Er staan geen extra’s op deze dvd.
 
CONCLUSIE
Irene Huss is geen grote kunst, maar als je de lach en de traan van een soap met de actie van een vakkundige politieserie combineert, bekom je een serie die elke seconde beklijft. Je zal meerdere malen terugdenken aan de avonturen van Andrea Croonenberghs en Joke DeVynck, maar zoiets noemen we op onze website een eer.cover
Studio: Lumière

Regie: Martin Asphaug, Alexander Moberg, Emiliano Goessens, Richard Holm
Met: Angela Kovacs, Dag Malmberg, Eric Ericson, Lars Brandeby, Moa Gammel

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2011

Leeftijd:
16

Speelduur:
540 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5425019005634


Beeldformaat:
Onbekend PAL

Geluid:
Zweeds Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij