:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LEWIS - SEIZOEN 5
LEWIS - SEIZOEN 5
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2012-07-18
SERIE
Lewis (Kevin Whately) is nog altijd the same stubborn old Lewis: ouder, wijzer, knorriger en meer bier consumerend dan in zijn begindagen, maar niet minder scherpzinnig. Kwatongen binnen Thames Valley beweren dat de inspecteur beter aan zijn pensioen zou denken, en de teugels zou over moeten laten aan de jongere generatie, bijvoorbeeld zijn sergeant Hathaway (Laurence Fox). Onze inspecteur beleeft inderdaad een beetje een ouderdomscrisis: met het bericht dat zijn dochter Lyn zwanger is heeft Lewis alvast het vooruitzicht om grootvader te worden. De eenzaamheid knaagt aan de man, en alhoewel hij duidelijk een oogje heeft op pathologe Laura Hobson (Claire Holman), blijft het bij een platonische relatie. Hoofdinspecteur Innocent (Rebecca Front) staat echter voortdurend klaar om haar inspecteur tot de orde van de dag te roepen... en dat het nodig is, dat hebben we geweten, want in Oxford vallen de lijken bij bosjes uit de kast.




Terwijl we dit hier neerschrijven is het contract voor de ITV-detectivereeks Lewis intussen al voor een zevende seizoen hernieuwd, en hebben schotelantennebezitters zoals ondergetekende al lang seizoen 6 tot zich genomen. Zij het altijd met een jaartje achterstand kunnen we in onze contreien dankzij Dutch Filmworks nog steeds genieten van dit stukje crème de la crème van de Britse politieseries. De spinoff van het succesrijke Inspector Morse heeft ruimschoots bewezen geen eendagsvlieg te zijn, en qua aantal afleveringen komt de sequel al gevaarlijk dicht bij het origineel. Om de kwaliteit te garanderen worden er per seizoen nog steeds slechts vier afleveringen gemaakt, die dan wel stijf staan van de ingewikkelde intriges, verborgen nijd en pompeuze façades die het academisch personeel van Oxford University zich aanmeet. Lewis gaat met zijn tijd mee, maar blijft nog steeds heerlijk langzaam voortkabbelend ouderwets amusement in een tijdperk waarin adrenalinestoten en munitieverbruik de norm bepalen, wars van elke moderne tendens. Naast scenario's die eindelijk nog eens blijk geven dat de televisiekijker niet per se dom moet zijn, is Lewis qua gebruik van muziek en beeldtaal nog steeds een trendsetter voor de betere Britse detective, en komt er op de formule geen sleet, integendeel wordt de reeks als oude wijn alleen nog maar beter met de jaren. Vooral de aflevering geregisseerd door Metin Hüseyin (bekend van zijn werk aan onder meer Borgia en Merlin) is visueel zeer aantrekkelijk.




AFLEVERINGEN
Disk 1:
17. Old, Unhappy, Far Off Things
Het Lady Matilda College is één van de laatste studentenhuizen in Oxford waar alleen vrouwen worden toegelaten. De raad van bestuur heeft echter beslist dat het tijdperk ten einde is, en op een reünie wordt getoost op het laatste jaar in exclusief vrouwengezelschap. Eén van de huisgenoten van de uiterst celibatair levende rector Diana Ellerby (Juliet Stevenson), Poppy Toynton (Kathryn O'Reilly), maakt een ongelukkige val van de trap. Lewis gelooft niet in een ongeval, te meer omdat tien jaar geleden zich op Matilda Collega zich al eens een drama heeft afgespeeld: Chloe Brooks (Antonia Campbell-Hughes), de zus van één van de studentes, Ruth Brooks (Hattie Morahan), is op een gemaskerd Venetiaans bal aangerand en in coma geraakt. De schuldige, haar vriendje, de Amerikaanse Judd Havelock, heeft de benen genomen en is nooit meer teruggezien. Lewis zoekt een aanknopingspunt bij zijn collega van weleer, ex-inspecteur Alison McLennan (Saskia Reeves), die haar job bij de politie kort daarop heeft ingeruild voor een technische baan. De gemoederen worden echter verhit wanneer Chloe na tien jaar uit haar coma ontwaakt en het niet duidelijk is hoeveel ze zich van de bewuste avond nog herinnert.

18. Wild Justice

De vrouwelijke bisschop Helen Parsons (Pamela Nomvete) krijgt tijdens een oecumenische conferentie een fles vergiftigde wijn toegestopt. Ooggetuigen hebben gezien hoe ze er van heeft gedronken in gezelschap van een personage in een monnikspij. Mogelijk was de fles echter niet voor haar bestemd, wegens een last-minute verandering in de toewijzing van kamers voor de conferentie. De zaak beroert de kloostergemeenschap, waarvan de leider, broeder Mancini (Ronald Pickup), net heeft aangekondigd dat hij een stap opzij zal zetten en de leiding aan iemand anders gaat overlaten. De opvolgingskwestie is een bittere strijd tussen vier kandidaten, waaronder de meer liberale professor Joanna Pinnock (Sorcha Cusack), de vrijdenkende Caroline Hope (Amelia Bullmore), maar ook de conservatieve Alistair Darrow (Paul Anderson), die - niet onbelangrijk - de wijnverkoop regelt. De vierde kandidaat, Jeremy Swain, wordt echter aangetroffen in een bos, tot in zijn middel ingegraven en blijkbaar omgekomen van de honger. Is er iemand bezig de kandidaten te liquideren?




Disk 2:
19. The Mind Has Mountains
Een groep studenten verblijft verplicht enkele dagen in een gesloten gemeenschap terwijl ze een klinische studie ondergaan uitgevoerd door doctor Alex Gansa (Douglas Henshall). Het medicijn dat getest wordt, een antidepressivum, is controversieel omdat het gebaseerd is op de paardentranquillizer ketamine, een gekende drug in het uitgaansmilieu. Theologiestudente Amy Katz (Florence Brudenell-Bruce) kan er in elk geval niet meer over meespreken, want ze wordt doodgeslagen onder het raam van haar eigen studiekamer. Twee van de medelaboratoriumratten, Adam Doublas (Thomas Brodie-Sangster) en Jack Collins (Jack Roth), zijn in elk geval bereid om terwille van Amy er alvast elkaars hersenen uit te slaan.

20. The Gift Of Promise

Zoe Suskin (Lucy Boynton) is amper 15 maar studeert al politieke wetenschappen aan de universiteit van Oxford. Ze krijgt een beurs van een organisatie die zich inzet voor hoogbegaafde kinderen. De voorzitster van de stichting, Andrea De Ritter (Elize Du Toit), wordt echter vermoord, nadat ze de avances van een andere jonge hoogbegaafde student, Elmo Woodeson (Matt Orton) heeft afgewezen. De zaak lijkt gesloten te worden wanneer Elmo zelfmoord pleegt. Hij heeft echter zodanig veel THC in zijn bloed, dat het te verdacht is om toeval te zijn. De vader van Zoe, Leon Suskin (David Westhead), is een uitgever die onder meer de boeken van De Ritter in zijn fonds had. Andrea kreeg een ruime cheque van de uitgever zonder dat daar noemenswaardige tegenprestaties tegeonver stonden. Dan wordt ook nog eens doctor Donald Voss (Mark Aiken) opgenomen in het ziekenhuis met vergiftigingsverschijnselen. Alle betrokkenen in de zaak hebben banden met een uit de hand gelopen ondervraging van een dubbelagente door het IRA in 1987.




BEELD EN GELUID
Een eenvoudige 1.78:1-presentatie volstaat voor deze eerder met bescheiden middelen gedraaide ITV-serie. Tegenover de vorige seizoenen is Dutch Filmworks overgestapt op double layer-dvd's, waardoor er nu niet één, maar twee afleveringen per schijf staan. De kleuren en de helderheid zijn alleszins binnen de normen van het aanvaardbare, en noemenswaardige fouten hebben we niet aangetroffen. Voor het geluid zal u alleszins met een eenvoudige Dolby Surround 2.0-track tevreden meten zijn, die soms een beetje onrecht aandoet aan de mooie score van Barrington Pheloung, als sinds de eerste aflevering van Inspector Morse de huiscomponist van het productieteam.

EXTRA'S

De wonderen zijn de wereld nog niet uit: als primeur op een Britse detectivebox brengt Dutch Filmworks zowaar een extra op de markt. Het betreft hier een comprehensieve maar ietwat gedateerde making of-documentaire (46:37) die duidelijk nog dateert van seizoen 1, die vooral de doorstart na Inspector Morse behandelt. Het verouderde DFW-logo verraadt dat de documentaire al een tijdje in de kast lag.




CONCLUSIE
Lewis is een zodanige vaste waarde in het segment Britse detectives dat er inhoudelijk bijzonder weinig op aan te merken valt. De schoonheidsfoutjes die Dutch Filmworks bij vorige releases, zoals bij de menubesturing van het vierde seizoen, de wereld instuurde, zijn grotendeels verdwenen.


cover




Studio: Dutch FilmWorks

Regie: Nicholas Renton, Hettie Macdonald, Charles Palmer, Metin Hüseyin
Met: Kevin Whately, Laurence Fox, Rebecca Front, Clare Holman

Film:
9/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Detective

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2011

Leeftijd:
12

Speelduur:
355 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664086483


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Making-of-documentaire

Andere recente releases van deze maatschappij