:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BACK TO THE FUTURE TRILOGY
BACK TO THE FUTURE TRILOGY
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-09-20
FILMS
De Back To The Future trilogie moet - samen met Indiana Jones en de originele Star Wars trilogie - zowat de meest geanticipeerde release zijn sinds de komst van DVD, nu reeds vijf jaar geleden. Toen al werd een mogelijke release aangekondigd, de films zouden bij de officiële introductie van DVD in 1997 uitgebracht worden. Niets bleek minder waar. Keer op keer werden geruchten van een nakende release door Universal de kop ingedrukt. Keer op keer kwamen de fans van een kale reis thuis. Begin mei 2002 kondigde Universal de release van de Back To The Future Trilogy officieel aan. Vele filmfans haalden opgelucht adem, hun geduld werd danig op proef gesteld, maar ook beloond.


Back To The Future is een goudmijn die met drie films honderden miljoenen dollars wist binnen te rijven. Brein achter dit succes is onder andere niemand minder dan uitvoerend producent Steven Spielberg en scenarist Bob Gale. De regie werd geleid door Robert Zemeckis (Cast Away, Forrest Gump) die net daarvoor met Romancing The Stone had bewezen dat hij dit genre, een combinatie van actie en humor, perfect beheerst. De drie films betekenden echter wel een ommekeer in het genre van traditionele actie-komedie en werden dankzij de originaliteit en de gevatte humor wereldwijd enorm populair.


Back To The Future
1985. Tiener Marty McFly (Michael J. Fox) heeft het niet makkelijk. Zijn ouders zijn echte nerds en worden door hun huisbaas Biff Tannen voortdurend uitgekafferd. Marty ontvlucht dikwijls het ouderlijke huis en zoekt toevlucht bij de geschifte uitvinder Emmett “Doc” Brown (Christopher Lloyd) die beweert het geheim van tijdreizen ontdekt te hebben. Marty hecht niet veel geloof aan zijn verhalen, maar op een avond vergezelt hij Doc naar een afgelegen parking waar de uitvinding aan een eerste test onderworpen zal worden. Voor hij het beseft, wordt Marty dertig jaar terug in de tijd gekatapulteerd! Totaal van de kaart belandt hij in het jaar 1955. Hij ontmoet zijn ouders als toenmalige tieners, maar ook de jonge Biff en een aantal van zijn companen dwalen in de stad rond. Op de koop toe wordt zijn moeder op hem verliefd, een voorval waarbij zijn toekomst op het spel staat. Marty moet er absoluut in slagen zijn vader en moeder tijdens een schoolfeest te koppelen. Tegelijkertijd zal hij de handen vol hebben om een ontketende Biff van zich af te schudden. In een superspannende race tegen de klok moet Marty alles op alles zetten om bovendien terug in de toekomst te raken.


Back To The Future II
Nauwelijks bekomen van zijn vorig avontuur, wordt Marty opnieuw met een serieus probleem geconfronteerd. Doc, net teruggkeerd uit de toekomst, vertrekt samen met Marty naar het jaar 2015 om daar tot zijn grote verbazing vast te stellen dat hij en zijn familie in grote problemen verzeild zijn geraakt. Marty stelt orde op zaken en keert terug naar 1985 waar hij vaststelt dat Biff Tannen een rijke en machtige zakenman is en bovendien stiefvader van Marty! Hoe het zover is kunnen komen, is op het eerste zicht een raadsel. Langzaam wordt elk stukje van de puzzel ontrafeld. Marty moet zelfs terug naar 1955 om de zaken recht te zetten.


Back To The Future III
Het laatste deel van deze trilogie werd slechts één jaartje na deel 2 in omloop gebracht. Dit was mogelijk vermits de opnames van deel 2 en 3 onmiddellijk na elkaar hebben plaatsgevonden. De film opent wanneer Marty een brief van Doc ontvangt... een brief die dateert uit de 19e eeuw! Doc heeft een oude droom in vervulling doen gaan en heeft zich in het Oude Westen genesteld waar hij een gelukkig leven leidt en verliefd wordt op Clara (Mary Steenburgen). In de brief verklapt Doc wel waar Marty de tijdsmachine kan vinden. Marty ontdekt echter dat Doc één week na het verzenden van de brief werd neergeschoten. Hierop besluit hij terug te reizen in de tijd naar 1885 met de bedoeling om Doc’s leven vooralsnog te redden.


BEELD EN GELUID
De drie films worden gepresenteerd in hun oorspronkelijke 1.85:1 beeldformaat en zijn bovendien anamorfisch op dvd gezet. De beeldkwaliteit varieert van goed tot vrij goed. De derde film oogt het beste van de drie, met een minimum aan grain en heel sporadisch trillende beeldlijntjes. Het rijke kleurenpalet komt volop tot zijn recht, detail en scherpte is meer dan voldoende. Het eerste en tweede deel hebben wat meer te kampen met grain en heel af en toe wat doffe kleuren, maar over de hele lijn is de kwaliteit zeker goed te noemen. Edge-enhancement is jammer genoeg wat zichtbaar, doch beperkt.

Elke dvd krijgt een Dolby Digital 5.1 en een DTS 5.1 geluidtsrack mee. Beiden klinken goed zonder echt te overdonderen. Voor de drie films geldt dat de DTS onze voorkeur geniet vanwege de betere spreiding en detail. Alle kanalen worden prima aangesproken al moet wel gezegd dat de drie tracks niet zo heel diep doorgaan in lage tonen. Een beetje meer punch had hier zeker gemogen zodat sommige actiescènes beter ondersteund werden.


EXTRA’S
De Back To The Future trilogie wordt in een verzamelbox gepresenteerd en bevat een reeks nieuwe en recent opgenomen extra’s. Bovendien zal enkel de eerste film afzonderlijk verkrijgbaar zijn, de twee sequels kan je enkel bemachtigen door de box aan te schaffen.


Op de eerste schijf vinden we een interessante audiocommentaar van regisseur/scenarist Robert Zemeckis en producent/scenarist Bob Gale terug. Zij praten ronduit over de productie en hoe het idee voor de film gegroeid is. Allerlei aspecten komen ruim aan bod. Eveneens op de eerste schijf kan je tekstcommentaar inschakelen waardoor je tijdens het bekijken van de film een heleboel achtergrondinformatie te weten komt. Deze informatie verschijnt op het scherm door middel van Engelse ondertitels. Het is wel jammer dat er geen audiocommentaar voor de twee sequels voorzien werd. Voorts worden deel 1 en 2 vergezeld van een originele featurette die de kijker meeneemt achter de schermen en vele interviews met cast en crew voorschotelt. Elke schijf bevat ook een recent opgenomen featurette “Making The Trilogy” waarin acteurs en de crew terugblikken op de periode van de opnames, de samenwerking, de impact en succes van de films. Wens je originele foto’s, storyboards en conceptuele tekeningen en schetsen te bekijken, kan dat uiteraard in de uitgebreide productie-archieven die je op elke schijfje terugvindt. Grappige en hilarische outtakes en bloopers ontbreken vanzelfsprekend niet, al zijn deze soms wat kort, net als een aantal verwijderde scènes waarvan men onlangs enkele verloren gewaande scènes teruggevonden heeft. De kwaliteit van deze scènes en bloopers is eerder middelmatig tot slecht. Verder krijgen we nog een korte originele make-up test en de Hoverboard test te zien, en wordt duidelijk gemaakt hoe een aantal scènes aan de hand van storyboards tot stand gekomen zijn. Een muziekvideo “Doubleback” van ZZ Top, de gebruikelijke bioscooptrailers en een dvd-trailer voor E.T. vervolledigen het rijtje van extra’s.

De extra’s worden meestal optioneel Nederlands ondertiteld.


CONCLUSIE
Het verleden, het heden en de toekomst verzameld in één DVD-box, dé release van 2002! Niet te missen!


cover
Studio: Universal

Regie: Robert Zemeckis
Met: Michael J. Fox, Christopher Lloyd, Lea Thompson, Crispin Glover, Thomas F. Wilson, Mary Steenburgen

Film:
9/10

Extra's:
7/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Avontuur

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
85-89-90

Leeftijd:
MG6

Speelduur:
342 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
3259190302396


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Engels CC
Extra's:
Back To The Future:
• Audiocommentaar met regisseur/scenarist Robert Zemeckis, producent/scenarist Bob Gale
• Originele featurette (14 min.)
• Making The Trilogy (15 min.)
• 4 fotogalerijen
• Grappige outtakes (2 min. 42)
• Verwijderde scènes (8 min. 48)
• Originele make-up tests (2 min.)
• Tekstcommentaar
• 2 Storyboardvergelijkingen (6 min. 40)
• Bioscooptrailer

Back To The Future II:
• Originele featurette (6 min. 36)
• Making The Trilogy (15 min.)
• 4 fotogalerijen
• Grappige outtakes (1 min.)
• Verwijderde scènes (3 min. 10)
• Hoverboard test op locatie (1 min.)
• Storyboardvergelijking (3 min.)
• Bioscooptrailer

Back To The Future III:
• Making The Trilogy (16 min.)
• 4 fotogalerijen
• Grappige outtakes (1 min. 30)
• Verwijderde scènes (1 min. 10)
• Muziekvideo “Doubleback” van ZZ Top
• 3 Storyboardvergelijkingen (12 min. 40)
• Bioscooptrailer

• Boekje met production notes

Andere recente releases van deze maatschappij