:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MONDOMANILA
MONDOMANILA
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2012-10-23
FILM
De Filippijnse regisseur Khavn (De La Cruz) is in alle opzichten een artistieke duizendpoot. Hij schrijft scenario’s en boeken, regisseert films, componeert liedjes en rockopera’s en hij heeft z’n eigen filmproductiemaatschappij FilmlessFilms waarmee hij sinds 1998 zo’n 35 kortfilms, bioscoopfilms en documentaires op de markt heeft gebracht, meestal als zgn. no-budgetproducties.
Z’n internationaal bekendste films zijn The Family That Eats Soil (2004), G-String Kings (2006) en The Middle Mystery Of Kristo Negro (2009). In Mondomanila neemt hij de toeschouwer mee op een rollercoaster door de sloppenwijken van de Filippijnse hoofdstad, een film als een sneltrein waarin niets is wat het lijkt en niets lijkt op wat ooit op het witte doek is getoond. Khavn is eigenzinnig en origineel en geen enkel taboe blijft overeind als ie z’n camera te voorschijn haalt, want in de sloppenwijken van Manilla heerst vrijheid en wetteloosheid en is er nauwelijks ruimte voor de regeltjes die elders gelden, want daarvoor is de strijd om het dagelijks bestaan er te hard.
 

 

U vertellen waarover film gaat is geen gemakkelijk opgave, maar we citeren graag de hoes van de dvd: “wat je gaat zien is gevaarlijk, gruwelijk, griezelig, misselijkmakend en angstaanjagend. Dit materiaal is niet eerder getoond en probeer het thuis niet na te doen”, waarschuwt een clowneske verteller met nog maar een paar tanden in z’n mond. Wat volgt is een afdaling in het woeste en tegelijk vrolijke circus van Mondomanila: in deze anarchistische onderwereld vechten een kreupele pooier, een eenzame huisvrouw, vermogende gokverslaafden, prostituees, een Amerikaanse pedofiel, een meisjesachtige jongen en een machovader met een Hitlersnorretje voor hun bestaan en verlangens. Volgens filmcriticus Christoph Huber van het Weense dagblad Die Presse hebben ‘de wilde, grappige en subversieve no-budgetfilms van de Filippijnse punkrebel Khavn ontegenzeggelijk hun stempel gedrukt op de Zuidoost-Aziatische cinema’. In zijn magnum opus, vertoond op het Internationaal Film Festival van Rotterdam van 2012, speelt Khavn met verschillende filmgenres waaronder film noir, komedie, drama en musical om tot een onverbloemd portret te komen van een Filippijnse sloppenwijk. In Mondo Cane (1962) was maker Gualtiero Jacopetti een buitenstaander, in Mondomanila is Khavn (De La Cruz) een deelnemer.

 
 

Mondomanila is een film die het midden houdt tussen een documentaire, een komedie en een musical, maar die vooral veel meer is dan de som van dat alles. De toeschouwer wordt bovendien voortdurend op het verkeerde been gezet, want figuren die aanvankelijk in documentaireachtige fragmenten optreden, blijken later een heel andere rol te spelen en de zgn. moord op een Britse pedofiel door een stel jongetjes (ze schieten de man in het hoofd terwijl hij een kereltje van een jaar of tien in z’n badkamer neukt) is niet meer dan een onhandige reconstructie van een affaire die zich wellicht ooit heeft afgespeeld. Sterk zijn vooral de scènes met de feestende jongetjes en meisjes, maar wat er eigenlijk aan de hand is en waar het toe leidt is ook na twee kijkbeurten onduidelijk. Belangrijker lijkt de sfeer te zijn, het feit dat jonge kinderen roken, drinken, drugs gebruiken en praten over lullen en kutten alsof het de gewoonste dingen uit hun jonge leven zijn. Wellicht zijn dat de scènes die het dichtst de werkelijkheid benaderen en ze vertellen precies hoe het er in de sloppenwijken van Manila aan toe gaat: geen fatsoenlijke opvoeding, geen normering en geen toekomst. Uitschot, volgens de Britse pedofiel, slaven voor de seksindustrie.

 

Regisseur Khavn maakt van Mondomanila een bonte verzameling portretten en situaties, maar het werkt wellicht beter op papier dan op film, want ondanks de korte tijdsduur (75 min.) gaat de film na een uurtje vervelen. Wat dan nog volgt is allemaal een beetje van hetzelfde en eigenlijk heeft de productie haar essentie dan al grotendeels prijsgegeven. De slapstickachtige musicalfragmenten die volgen zijn leuk, maar niet meer dan dat en het besef dat de personages misschien eerder acteurs zijn dan echte behoeftige en betreurenswaardige sloppenwijkbewoners, doet afbreuk aan de geloofwaardigheid. Waar Khavns grens ligt tussen ernst en humor is niet duidelijk, niet relevant, maar misschien ook niet interessant om te weten. Onderhoudend en zelfs grappig is Mondomanila vaak wel, ondanks de ruwe omgeving en de bizarre leefomstandigheden.

 
BEELD EN GELUID
Mondomanila is een lowbudgetproductie en dat betekent dat we niet te veel moeten verwachten van de beeldkwaliteit. Die is evenwel acceptabel in de meeste fragmenten, zij het dat er weinig licht is gebruikt waardoor er soms sprake is van slecht belichte of onderbelichte fragmenten. Maar dat komt het documentaire karakter ten goede, alhoewel het achteraf niet echt duidelijk is of het inderdaad om dit soort materiaal gaat. Andere fragmenten zijn scherp, goed belicht en fel van kleur.  Khavn gebruikt verschillende technieken om z’n materiaal aan de man te brengen, waarbij hij er zelfs voor kiest om het beeld te vervormen in functie van het onderwerp. Bizar, maar interessant. Veelzijdig en origineel is het beeldmateriaal ook. De geluidsband staat in 2.0, doch het stereo-effect is minimaal aanwezig. Tijdens de muziekfragmenten komen de geluidsboxen evenwel tot leven. Het Filippijns is uiteraard onverstaanbaar en niet altijd een zegen voor westerse oren, maar gelukkig is de film voorzien van goede ondertitels.

 
EXTRA’S
Er is een Originele Bioscooptrailer, gevolgd door de Soundtrack van de Film, aan afdeling waarin u de nummertjes uit de film apart kan selecteren. Clips bevat een viertal korte filmpjes met o.a. een wervend clipje voor Mondomanila en tot slot zijn er nog een aantal Andere Trailers uit het aanbod van Filmfreak Distribution. De dvd start automatisch met een Kortfilm van Khavn die je op het selectiescherm niet kan aanklikken. Schijnbaar moet je de dvd opnieuw starten om dat onderdeel apart te bekijken.
 
CONCLUSIE
Mondomanila  is een buitenbeentje en dat moet u beseffen als u deze dvd in huis haalt. Deze productie is wellicht meer geschikt voor arthouseliefhebbers en minnaars van alternatieve cinema dan voor wie een gezellige en storingvrije avond voor de buis voor ogen heeft.cover
Studio: Filmfreaks

Regie: Khavn (De La Cruz)
Met: Timothy Mabalot, Marife Necesito, Palito, Whitney Tyson

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2012

Leeftijd:
16

Speelduur:
75 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717903484739


Beeldformaat:
1.85:1 PAL

Geluid:
Filippijns Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Originele Bioscooptrailer
• Soundtrack van de Film
• Clips
• Andere Trailers
• Kortfilm

Andere recente releases van deze maatschappij