:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> UNIVERSAL SOLDIER - REGENERATION
UNIVERSAL SOLDIER - REGENERATION (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2012-10-08
FILM
"I now truly believe it is impossible for me to make a bad movie". (Jean-Claude Van Damme)

Tot spijt van wie het benijdt is The Expendables 2 één van de grootste kassuccessen van 2012 geworden. Meer zelfs, door dit succes gingen gerenommeerde filmtijdschriften terug in de tijd waardoor vergeten actiefilms plotseling cultklassiekers werden. De reden is simpel, in tijden waarin we worden overspoeld door films die bol staan van vervelende CGI-effecten, heeft de kijker gewoonweg heimwee naar de helden van weleer. En jawel, zelfs de cinefielen die destijds deze iconen verguisden, moeten nu tegen hun zin toegeven dat het vroeger nog zo slecht niet was. DFW sprong maar al te graag op deze trein en bracht de oude actiefilms onder de noemer The Expandables 2-Collection opnieuw uit. Een van de spierbundels die met veel bravoure de show steelt in The Expandables 2 is zonder twijfel Jean-Claude Van Damme. The Muscles From Brussels was weliswaar nooit een grootse acteur, maar toch stonden zijn films (meestal) garant voor anderhalf uur pretentieloos vertier. In 2009 verscheen Universal Soldier: Regeneration, het vervolg op de hit uit 1992 van Roland Emmerich die later kaskrakers als The Day After Tommorow, 2012 en het sterk onderschatte Godzilla zou maken.

De nationalistische terrorist Topov (Zahary Baharov) dreigt ermee om de reactor van Tsjernobyl met een heleboel explosieven te verbinden. De straalwolk die daardoor vrijkomt zou honderd keer sterker zijn dan die van de bommen op Japan. De eisen die Topov stelt zijn zeer simpel: de vrijlating van 227 politieke gevangenen en de onafhankelijkheid van het staatje Pasalan. Om zijn eisen kracht bij te zetten heeft de booswicht de twee kinderen van de premier ontvoerd. De terroristen krijgen de hulp van Dr. Collin (Kerry Shale), een Amerikaanse geleerde die zich liet inhuren door Oost-Europese bendes. Colin is de bezieler van White Tower, een programma waardoor men soldaten met stikstof kan bevriezen. Op deze manier kan men niet alleen gesneuvelde soldaten opnieuw tot leven wekken, ook kan men ze tot ultieme gevechtsmachines programmeren. Als een volledig peloton in een mum van tijd kanonnenvoer wordt, laat de Amerikaanse overheid Luc Deveraux (Jean-Claude Van Damme) opnieuw in actie treden. Deveraux is net als zijn meedogenloze tegenstander Andrew (Dolph Lundgren) een product van het White Tower-project en daarmee hebben de makers meteen alle ingrediënten voor enkele spectaculaire gevechten.

Tja, het verhaal is inderdaad wat simpel en pientere kijkers zullen meer dan eens de wenkbrauwen fronsen bij het zien van enkele geografische flaters of een onsamenhangend scenario, maar toch mag dit de filmpret niet bederven. Een Jean-Claude Van Damme-film is immers het soort entertainment dat de hersenen rust gunt. Zowel Lundgren als Van Damme kunnen niet acteren, maar ook dat vormt geen probleem. Wel is het struikelblok de inspiratieloze regie van John Hyams die trouwens onlangs het derde luik (Universal Soldier: Day Of Reckoning) heeft afgewerkt. Hyams denkt dat schietscènes volstaan om de aandacht van de kijker gaande te houden, maar helaas is hij het essentiële hoofdelement van een geslaagde actiefilm vergeten; de humor! Het is trouwens net deze factor die van The Expendables 2 zo'n overheerlijke voltreffer maakte. Wie zichzelf te serieus neemt, is immers vaak vervelend. Maar goed, trouwe fans van deze Brusselaar zullen zonder twijfel plezier beleven aan dit niemendalletje.

BEELD EN GELUID
Deze Blu-ray wordt tegen een bijzondere lage prijs aangeboden en als je daar rekening mee houdt dan is de beeldkwaliteit meer dan behoorlijk. Geen filmgrain en weinig onscherpe beelden, alleen koos Hyams voor een zeer grauw kleurenpalet. Het geluid is eveneens uitstekend en met een film die voornamelijk uit gevechtsscènes bestaat is dat natuurlijk de ideale manier om de speakers van je homecinema te laten knallen.

EXTRA'S
Er staan geen extra's op deze dvd.

CONCLUSIE
Universal Soldier: Regeneration is een routineuze klus met Van Damme en Lundgren die op automatische piloot spelen. Geen verrassingen dus, maar fans van actiefilms zullen daar beslist geen traan om laten. Let wel op bij de aanschaf van deze Blu-ray, want het woordje Regeneration is slechts in piepkleine (bijna onleesbare) lettertjes op de cover terug te vinden waardoor menig koper wel eens zou kunnen denken dat het om de hit van Emmerich gaat.coverStudio: Dutch FilmWorks

Regie: John Hyams
Met: Jean-Claude Van Damme, Dolph Lundgren, Andrei Arlovski, Mike Pyle, Corey Johnson

Film:
5,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2009

Leeftijd:
16

Speelduur:
97 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664078105


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij