:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SALMON FISHING IN THE YEMEN
SALMON FISHING IN THE YEMEN
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2012-11-04
FILM
Kan een film meer onaantrekkelijk klinken als Salmon Fishing In The Yemen? Tenzij je een visfanaat bent, moet zo'n titel alleen al je alert maken op een grote dosis verveling, niet? Nu goed, Radioactive Vikings From Hell is ook geen vindingrijke titel en de regisseur van deze komedie is niet meteen de eerste de beste. In betere tijden was deze Zweed immers verantwoordelijk voor het sublieme My Life As Dog, maar sinds hij naar Hollywood verhuisde, leverde hij alleen Chocolat af (ofschoon heel wat filmcritici dit reclamebord voor chocolatiers eveneens de grond inboorden). Salmon Fishing In The Yemen is losjes gebaseerd op het boek van Paul Torday, toch lijkt het alsof scenarist Simon Beaufoy (bekend van Boyle-klassiekers als 127 Hours en Slumdog Millionaire) de opdracht kreeg om het verhaal zo melig mogelijk te maken.


Dr. Jones (Ewan McGregor) is in Tordays verhaal geen moedige archeoloog met een zweepje, maar wel een saaie visspecialist die bij het Ministerie van Landbouw en Visserij werkt. Zijn taak is om het zacht uit te drukken overbodig, toch verandert dat vlug als hij een e-mail van Harriet Chetwode-Talbot (Emily Blunt) ontvangt. Deze workaholic heeft immers een opdracht van een steenrijke oliesjeik uit Yemen gekregen. Tijdens zijn verblijf in Schotland raakte de sjeik verzot op het vissen naar zalm en omdat de excentriekeling denkt dat men met geld alles kan kopen, wil hij in Yemen een zalmvijver aanleggen. De visdeskundige legt de brunette uit dat het larie is. Zalmen hebben immers nood aan koel, zuurstofrijk water om zich voort te planten en de Indische Oceaan is daar niet meteen de geschikte plek voor. Net op het moment dat Jones denkt dat hij van deze onmogelijke job is verlost, staat Groot-Brittannië in een slecht daglicht door een bomaanslag. De Britse premier wil dat het Brits-Arabische nieuws voor een keer over iets anders gaat dan ontploffingen. Het toeval wil dat de woordvoerster van de premier (Kristin Scott-Thomas) op de hoogte is van de wensen van de sjeik. Dr. Jones krijgt meteen het bevel om naar Yemen te vertrekken en de zalmkwestie tot een goed einde te brengen. En tja, wie in zijn leven ooit één romantische film zag, weet meteen ook dat Dr. Jones op Harriet verliefd zal worden, niet?


De vertolkingen in deze film zijn best genietbaar, ofschoon McGregor niet meteen de ideale acteur is om een oersaaie kantoorklerk te spelen. Emily Blunt zie je tegenwoordig wel in elke film, toch valt de actrice te vaak in herhaling (wie The Adjustment Bureau zag, weet wat we ermee bedoelen!). De grootste verrassing is zonder twijfel de vertolking van Kristin Scott-Thomas. Deze taaie tante is dan ook de enige die het zalmvehikel van de dood redt. Hallström deed ons wel het water in de mond komen met Chocolat, maar of er veel kijkers zullen wakker liggen van het feit of een sjeik in zijn vrije tijd nu zalmen kan vangen of niet is maar de vraag. Ooit werd Lasse Hallström als een genie beschouwd, maar de man van What's Eating Gilbert Grape? is sinds Dear John alleen maar meliger en meliger geworden.

BEELD EN GELUID
Storingen zijn er niet, toch heb je vaak het gevoel dat je naar een oude video kijkt. De kleuren zijn vaak overbelicht en de achtergrondbeelden zijn meestal niet meer dan een wazige vlek. Zuiver technisch valt er niets op het geluid aan te merken, alleen is de muzikale score van Dario Marianelli slaapwekkend (en het verhaal is dat ook al!).


EXTRA'S
Er staan geen extra's op deze dvd.

CONCLUSIE

Een slechte film is Salmon Fishing In The Yemen niet, alleen toont hij nooit het echte kunnen van Lasse Hallström, ofschoon geen enkele cinefiel gelooft dat de Zweed ooit nog het niveau van My Life As A Dog zal halen.


coverStudio: Paradiso

Regie: Lasse Hallström
Met: Kristin Scott Thomas, Ewan McGregor, Emily Blunt, Amr Waked, Catherine Steadman, Tom Mison

Film:
6/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2011

Leeftijd:
9

Speelduur:
107 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5414937032372


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels DTS 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen


Andere recente releases van deze maatschappij