:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HAVEN - SEIZOEN 2
HAVEN - SEIZOEN 2
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2012-10-18
SERIE
Haven, Maine (alhoewel de set duidelijk gesitueerd is in Nova Scotia) is het centrale toneel van wat in de pers van Haven genoegzaam bekend is als the Troubles. Nabij bepaalde mensen spelen zich paranormale verschijnselen af die nationaal gezien de grote pers zouden halen, maar in een slaperig stadje als Haven niet verder geraken dan de faits divers-kolommen van de Haven Herald. De inwoners ondergaan gelaten hun lot, alhoewel er links en rechts al eens een dode valt. Voormalig FBI-agente Audrey Parker (Emily Rose) heeft haar verleden bij de federale politie verruild voor een redelijk simpel baantje bij de lokale politie. Haar partner Nathan Wuornos (Lucas Bryant) heeft net zijn vader opgevolgd als commissaris, nadat die onder zeer verdachte omstandigheden is overleden. Samen met de lokale sympathieke schurk Duke Crocker (Eric Balfour), bij wie Audrey een bescheiden optrekje huurt, wordt het drietal weer als speelbal in de arena gegooid, geconfronteerd met tal van metafysische onmogelijkheden die ze amper de baas kunnen en die ze de kop moeten zien in te drukken. Dit tegen de zin van de knettergekke priester Driscoll (Stephen McHattie), die in het geheim plannen smeedt om de smet van Haven voor eens en altijd uit te roeien, en een posse rednecks aan het verzamelen is om de getroubleerden over de kling te jagen

En dat er wat te beleven is! Eerst en vooral wordt Audrey geconfronteerd met een agente (Vanessa Matsui) die beweert dat zij de enige echte Audrey Parker is. De bewijzen beginnen zich tegen onze Audrey te keren, en het lijkt wel alsof ze iemand anders' identiteit heeft overgenomen. Dat zou dan weer iets te maken kunnen hebben met de nog steeds onopgeloste zaak van de Colorado Kid-moord in 1983. Op een foto van weleer is namelijk Audrey duidelijk te zien. Is zij het zelf, of is het misschien haar vermeende moeder Lucy, van wie nooit meer iets vernomen is? Tenslotte lijkt niemand beter op een dochter dan de moeder. Audreys geheugen reikt niet ver genoeg om klaarheid te scheppen in de zaak. Haar aandacht gaat op dit moment vooral uit naar Chris Brody (Jason Priestly). Na het overlijden van diens vader, burgemeester Brody (Peter MacNeill), schijnt Chris de gave geërfd te hebben dat er niemand in Haven is die hem niét sympathiek vindt. Behalve dan Audrey, die immuun schijnt te zijn voor de troubles. Chris, die zijn leven tracht te slijten als een eenvoudige marinebioloog, is eigenlijk niet zo opgezet met de aandacht. En dan is er nog Evidence 'Evi' Ryan (Vinessa Antoine), de ex van Duke, die blijkbaar meer weet over Dukes sinistere familiegeschiedenis en zijn betrokkenheid bij het Colorado-dossier. Helaas wordt Evi vermoord vooraleer ze Duke de nodige inlichtingen weet te verschaffen, en, wat erger is, ze werkte blijkbaar voor eerwaarde Driscoll, dus weet Duke niet goed of hij de gegevens in dank aanvaardt of ze beter maar recht de prullenmand ingooit. De twee krantenuitgevers Vince (Richard Donat) en Dave (John Dunsworth) Teague hebben in hun laden nog hopen informatie liggen die Audrey op het juiste pad zouden kunnen leiden in haar zoektocht, maar het tweetal laat zich niet graag in de kaarten kijken.

Het tweede seizoen van Haven is alleszins een beetje warriger dan het rechtlijnigere eerste seizoen. Van het pad van Stephen Kings boek The Colorado Kid worden er net als bij de verfilming van The Dead Zone dichterlijke vrijheden gepermitteerd waardoor er een behoorlijke spagaat ontstaat tussen gedrukte en verfilmde versie. De afleveringen vervallen na een tijdje in het stereotype van the freak of the week, terwijl de continue verhaallijn naar mijn aanvoelen iets te ingewikkeld wordt om nog geloofwaardig over te komen. Vooral enkele individuele afleveringen zoals Sparks And Recreation, Audrey Parker's Day Off en Friend Or Faux blijven toch voldoende op de huid zitten. De losse aflevering-elementen zijn dan ook een stuk overtuigender dan de zoveelste samenzweringstheorie uit een ver verleden; op de interessantste elementen, zoals het feit dat er iemand rondloopt die exact dezelfde jeugdherinneringen heeft als Audrey Parker, wordt er dan weer niet ingegaan en die nevenplotlijnen eindigen abrupt.Cliffhangers genoeg, maar deze kruising tussen Twin Peaks en The X-Files laat redelijk wat deuren van zijn eigen redelijk complexe mythologie openstaan, wat de begrijpbaarheid niet altijd ten goede komt. Evenwel kan de reeks net hierdoor toch op een zekere cultstatus terugplooien. De soms groteske voorvallen die het schilderachtige Haven ten deel vallen maken het soms moeilijk voor de scenaristen, die zich hier en daar dermate in oncomfortabele bochten moeten wringen om op het einde van elke aflevering terug full circle te komen. Voor het maken van de kerstaflevering, die op deze boxset het laatste komt, werd zelfs geopteerd om alle rode draden gewoon te laten hangen waar ze hangen, en de cliffhanger uit aflevering 25 wordt dus pas volgend seizoen losgelaten op het publiek. Ten opzichte van het eerste seizoen zit er in een personage zoals dat van Audrey niet veel rek meer; de centrale verhaallijn schuift een beetje op in de richting van Duke Crocker, waarbij Dukes ex Evi (Vinessa Antoine) in de balans wordt gegooid. Haar personage zal echter, net als enkele andere, de reeks snel verlaten, zodat de ingewikkelde driehoeksverhouding tussen Audrey, Nathan en Duke weer op het voorplan komt. Ook daar lijkt het erop dat de scenaristen niet altijd goed weten in welke richting ze Haven willen uitsturen: een surrealistische soap of een wekelijkse portie grafisch geweld. Met onder meer gastacteurs als Hugo Speer (The Full Monty), Tahmoh Penikett (Battlestar Galactica) en de uit de doden herrezen Jason Priestly (Beverly Hills 90210) scoren de makers af en toe wel een interessant doelpunt, maar om een hattrick te scoren moeten ze af en toe Emily Rose, Lucas Bryant en Eric Balfour meer naar het voorplan schuiven.
AFLEVERINGEN
Disk 1:
14. A Tale Of Two Audreys
Een FBI-agente die beweert dat ze Audrey Parker is en die voor de rest alle herinneringen met Audrey gemeen heeft, arriveert in Haven. Beide Audreys denken van elkaar dat ze bedriegers zijn, en ze lichten beiden hun baas in. Ze blijken echter allebei een andere persoon als de echte baas Howard te beschouwen. Intussen maken Audrey en Nathan jacht op een zekere TJ (Joey Klein) die net als vader zijn vrouw in het kraambed heeft verloren, en die in zijn razenij de tien plagen van Egypte in de realiteit brengt. Uiteraard is een sprinkhanenplaag of een veesterfte peanuts in vergelijking met het sterven van alle eerstgeborenen, dus doet het duo zijn uiterste best om TJ in hechtenis te nemen vooraleer de tiende plaag zich voltrekt.

15. Fear And Loathing

Jackie Clark (Andria Wilson) veroorzaakt voortdurend golven van paniek: al wie in haar ogen kijkt ziet zijn ergste nachtmerries op zich afkomen. Nochtans leek haar aandoening de laatste tijd verbeterd, maar haar syndroom is in alle hevigheid teruggekeerd, net op het moment dat Nathans gevoelloosheid verdwijnt. Er is meer aan de hand, want een redelijk crimineel vriendje van Duke, Ian Haskell (Bryan Dick), kan blijkbaar de gaven van anderen absorberen en gebruikt die om de hand te leggen op een soort van demonische puzzel waarmee hij alle gebouwen in Haven kan laten instorten.

16. Love Machine
Op een schip gebeuren op korte tijd twee freak accidents met op hol geslagen machines. Audrey en Nathan menen dat de reparateur van de toestellen, Lewis Pufahl (Hugo Speer), er voor iets tussenzit, want alle machines die hij heeft gerepareerd draaien dol en keren zich tegen hun meesters. Audrey en Nathan trachten te doorgronden wat het is dat de machines eigenlijk willen.

17. Sparks And Recreation

Een baseballwedstrijd loopt uit de hand wanneer een elektromagnetische puls dood en vernieling zaait in het publiek. Even later wordt ook de populaire burgemeester Brody geëlektrocuteerd aan een microfoonstandaard. De blinde adoratie van de Haven-inwoners, waar Brody zijn populariteit aan te danken heeft, gaat bij zijn dood over op zijn zoon Chris. Alhoewel die als bioloog studerend op elektrische processen in zeedieren in aanmerking komt als verdachte, gaat het onderzoek een andere richting uit.

Disk 2:

18. Roots
De families Keegan en Novelli leven op gespannen voet met elkaar, en dat Ben Keegan (Ted Atherton) met Moira Novelli (Alexz Johnson) wil trouwen maakt de zaak er niet beter op, want al voor het feest begint, ontaardt de boel in een twist over een familie-eigendom. De genodigden worden echter plots aangevallen door een stel woekerende boomwortels.

19. Audrey Parker's Day Off

Audrey's vrije dag eindigt in een bloedbad, wanneer er een kind wordt overreden door een chauffeur die vluchtsmisdrijf pleegt. Audrey beleeft echter de dag opnieuw, waardoor ze de kans krijgt om haar fout te herstellen. Maar de dag eindigt er telkens mee dat er iemand die dierbaar voor haar is het loodje legt.

20. The Ties That Bind

De schijnbare verdrinkingsdood van Leith Glendower (Scott Baker) en de onrustwekkende verdwijning van zijn zoon Daniel (Nicholas Leblanc) wijzen in de richting van de pater familias Cole Glendower (Kenneth Welsh), die in rivaliteit leeft met eerwaarde Driscoll (Stephen McHattie), en die naar eigen zeggen Daniel onder zijn hoede heeft genomen. De moeder van Daniel, Mary Collins (Joanne Bolland) vraagt aan Driscoll om zijn dierbare parochianen te verzamelen om de Glendowers een lesje te leren en de kinderen terug te halen. De Glendowers zitten echter met een familiegeheim: alle mannelijke leden van de familie moeten na een bepaalde leeftijd de zee opzoeken en onder water gaan leven om te kunnen overleven.

21. Friend Of Faux

Duke Crocker moet op de loop voor een gewapende dolle schutter die het gemunt heeft op zijn keukenhulpje Henry (Connor Price). De schutter blijkt Cornell Stamoran (Christian de la Fuente) te heten, en wanneer Audrey en Nathan hem willen arresteren, blijkt er een exacte kopie van hem op de loop te zijn gegaan met zijn wagen. De achtervolging leidt naar een verlaten fabrieksterrein, waar er nog tal van Cornells rondlopen, die allemaal van zichzelf beweren dat zij de enige echte zijn.
Disk 3:
22. Lockdown
Nieuwe sheriff Merrill (Ron White) had zich zijn eerste werkdag waarschijnlijk anders voorgesteld. Eén van de agenten valt dood in de toiletten, blijkbaar geïnfecteerd door een ziekte waardoor zijn huid zwartgeblakerd wordt. Een paar andere aanwezigen hebben alvast zwarte handen, en het lijkt een kwestie van tijd vooraleer ze het volgend slachtoffer worden. De sheriff neemt draconische maatregelen: het politiebureau gaat in quarantaine en er worden scherpschutters opgevorderd, die de opdracht hebben iedereen neer te schieten die het kantoor tracht te verlaten.

23. Who, What, Where, Wendigo?

Eerwaarde Driscoll leidt een klopjacht in een bos, op zoek naar een seriemoordenaar. Ook Nathan leidt een posse het bos in. Volgens Vince en Dave zit er nog iets veel schrikbarenders in het bos, namelijk één of meerdere wendigo's, volgens de overlevering van de Indianen door geesten bezeten zielen die mensen eten. Het duurt niet lang vooraleer de seriemoordenaar wordt teruggevonden, of tenminste wat er van hem is overgebleven. De manschappen van Driscoll en die van Nathan besluiten om samen naar een verdwenen slachtoffer te gaan zoeken, maar er is niet veel voor nodig vooraleer ze de wapens tegen elkaar opnemen.

24. Business As Usual

Een deelnemer aan een sportevenement valt dood door extreme dehydratatie. Hij heeft fysiek contact gehad met Stu Pierce (Joris Jarsky), een organisator van een hulpgroep voor mensen met paranormale problemen. Wanneer ook iemand aan wie Stu een grasmaaier heeft uitgeleend, sterft door dehydratatie, begint hij te vermoeden dat hij zelf de oorzaak is. Duke vecht met Dwight (Adam Copeland) om het doosje dat zijn familiebezit is: volgens de Teagues zou er een tweede, groter exemplaar bestaan dat de familiegeheimen van de Crockers zou kunnen onthullen. Na een tip vindt Audrey de echte Lucy Ripley (Victoria Snow).

25. Sins Of The
Fathers
Nadat er op korte tijd enkele moorden hebben plaatsgevonden in Haven waarbij telkens de moordenaar beweert dat een overledene hem tot de daad heeft aangezet, beginnen Audrey en Nathan te denken dat doodgraver Kyle Hopkins (Torrance Coombs) de gave heeft om de doden weer tot leven te wekken. Enkele onaangename figuren uit het verleden komen in Haven spoken, waaronder Dukes vader Simon (Tahmoh Penikket) en enkele oude bekenden.

Disk 4:

26. Silent Night
Midden in juli schijnt iedereen in Haven het normaal te vinden om Kerstmis te vieren. Nathan en Duke denken dat Audrey bewust de feestelijkheden van het eindejaar negeert omdat er op die manier pijnlijk wordt herinnerd aan de feestdagen in het weeshuis waar ze verbleef. Er is echter iets anders aan de hand: het bevolkingsaantal van Haven schijnt zienderogen te slinken, en de mensen die verdwijnen zijn bovendien uit ieders geheugen uitgewist, alsof ze nooit bestaan hebben.

Dit is een buitenreeksaflevering die de continuïteit uit de andere afleveringen niet volgt.
BEELD EN GELUID
Om onbegrijpelijke redenen brengt E1 Entertainment na het eerste seizoen het tweede niet langer uit op Blu-ray, waardoor we het met een dvd-versie moeten stellen. Die is bovendien niet echt topmateriaal: het geluid en dan vooral de openingscredits lijden onder de PAL-speedup, de impact van de subwoofer dringt niet echt goed door, en de geluidslandschappen laten een ijle indruk na. Het beeld is onscherp, bevat wat te veel grain naar mijn smaak en vooral in panoramische shots waarin veel volk behoort te staan, zijn er regelmatig valse echo's te zien. De kleuren zien er eerder aan de bleke kant uit en het ontbreekt in close-ups aan een stevige textuur. Dit had alleszins wat beter gemogen.

EXTRA'S

Wel is op deze dvd een behoorlijke selectie van het bonusmateriaal van op andere releases te vinden, zij het dan niet ondertiteld en zij het niet compleet. Nogal wat afleveringen bevatten een audiocommentaartrack, sommige zelfs 2, waardoor we in totaal op 9 stuks uitkomen. Niet alle stukken zijn even interessant, en soms is het nogal technisch droog, maar er wordt wel een rijke schat aan informatie over het creatieproces vrijgegeven. Zes documentaires bevatten bijdragen over Script writing (5:56), Production design (6:12), Costumes (5:16), Locations (3:26), een Production meeting (4:15) en een redelijk bewierokende Directing, Cinematography, Acting (10:44). Verder bevat de disk een interview met worstelaar Adam Copeland (7:16), die het semi-reguliere nieuwe personage van Dwight Hendrickson speelt. Tot slot vinden we een royale Q&A-sessie Haven panel from New York Comic Con (50:50) waarin de cast - Emily Rose, Lucas Bryant en Eric Balfour - en auteurs Jim Dunn, Sam Ernst en Charles Ardive door het publiek het vuur aan de schenen wordt gelegd.

CONCLUSIE

Het tweede seizoen van Haven heeft minder draagkracht dan het eerste, en de verhaallijnen worden soms wat verward. Het acteerspel van de hoofdrolspelers redt wel redelijk de meubelen. De beeld-en geluidskwaliteit van de dvd-release zijn maar pover. Where the hell is a Blu-ray when you need one?


cover
Studio: E1 Entertainment Benelux

Regie: T.W. Peacocke, Robert Lieberman, Lynne Stopkewich, Tim Southam, Fred Gerber, Paolo Barzman, Stephen Reynolds, Jason Priestley, Lee Rose, Shawn Piller
Met: Emily Rose, Lucas Bryant, Eric Balfour, Nicholas Campbell, Richard Donat, John Dunsworth, Jason Priestley, Adam Copeland

Film:
7,5/10

Extra's:
5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2011

Leeftijd:
12

Speelduur:
526 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8713045234126


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• 9 audiocommentaartracks
• Documentaire "Script writing"
• Documentaire "Production design"
• Documentaire "Costumes"
• Documentaire "Locations"
• Documentaire "Production meeting"
• Documentaire "Directing, Cinematography, Acting"
• Documentaire "Adam Copeland interview"
• Documentaire "Haven panel from New York Comic Con"

Andere recente releases van deze maatschappij