:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GREASE
GREASE
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-09-30
FILM
Wanneer het nieuwe schooljaar op Rydell High opnieuw van start gaat, hebben Danny Zuko (John Travolta) en de Australische Sandy Olsen (Olivia Newton-John) tijdens de zomervakantie een kortstondige relatie achter de rug. Sandy keert terug huiswaarts en Danny vervoegt opnieuw de T-Birds, een stoere bende in lederen jackets waarvan hij de leider is. Sandy’s ouders hebben echter besloten om in de States te blijven en haar in te schrijven in Rydell High. Daar maakt ze kennis met de Pink Ladies onder leiding van Betty Rizzo (Stockard Channing). Tot haar grote verbazing loopt ze Danny tegen het lijf, maar deze reageert heel koeltjes. Danny, die bij de T-Birds zijn cool imago hoog dient te houden, laat Sandy zwaar teleurgesteld achter. Hij beseft echter dat ze meer voor hem betekent dan slechts een korstondige verliefdheid. Wanneer Sandy haar oog laat vallen op een schuchtere jongen van het baseballteam, wordt Danny toch jaloers. Hij wil haar imponeren door verschillende sporttakken te beoefenen, echter zonder al te veel succes. De T-Birds hebben ook andere zorgen aan hun hoofd. Zij nemen deel aan een autorace tegen een rivaliserende bende en dienen tijdig hun wagen op te knappen voor deelname. Ondertussen wordt de nationale danswedstrijd vanuit de school live op televisie uitgezonden, een reden te meer voor Danny om zijn danstalent te showen. Samen met Sandy verovert hij de dansvloer, maar toch verloopt niet alles van een leien dakje. Zal ze Danny ooit voor haar kunnen winnen?

Grease is tot op heden één van de populairste musicals ooit verfilmd. De film bracht moeiteloos de ene bekende song na de andere in de internationale hitparade. De carrières van zowel Olivia Newton-John als John Travolta kwamen dankzij het succes van deze film nu pas echt op gang. Beiden stelen de show, ze passen perfect bij elkaar en met hun vlotte zang- en dansstijl weten ze probleemloos de harten van velen te veroveren. Allemaal mooi en wel, maar zit het inhoudelijk allemaal wel snor? Welnu, Grease schets een nostalgisch tijdsbeeld uit de jaren 50. Wat verhaal betreft, konden wij een geeuw nauwelijks onderdrukken: heel simpel, geen diepgang, clichés à volonté, stereotiepe karakters, enz. Over de acteerprestaties (als je al kan spreken van “prestaties”) ook geen positief woord, uitgezonderd van Travolta die toen al over de nodige uitstraling en charisma beschikte, weet de rest van de cast niet te overtuigen. Overacting is hier het gepaste woord. Of het de intentie was van de regisseur, valt moeilijk te achterhalen, ons kon het in ieder geval niet bekoren. Of het tijdsbeeld van de jaren 50 accuraat wordt weergegeven, is eveneens een punt van discussie. Wij behoren alleszins niet tot de generatie die deze jaren hebben mogen meemaken. Het zal wel enige vorm van waarheid bevatten. Het is en blijft een musical, appelen met peren vergelijken is hier niet echt correct, maar geef ons dan toch maar het veel sterkere Rebel Without A Cause, dat met ettelijke lengten voorsprong de race wint op Grease.

BEELD EN GELUID
Bijna een kwarteeuw na de bioscooprelease kent Grease zijn debuut op dvd. Het originele 2.35:1 beeldformaat blijft behouden en wordt bovendien anamorfisch op dvd gezet. De beeldkwaliteit is vrij behoorlijk al merk je toch dat de tand des tijds hier en daar een spoor heeft achtergelaten. Het beeld is zeker voldoende scherp en gedetailleerd, toch vertoont het af en toe filmgrain en trillende beeldlijntjes. Heel minieme edge enhancement is eveneens zichtbaar. Op één bepaald moment verspringt het beeld zelfs heel even, we hebben dit meerdere malen na elkaar uitgetest op drie verschillende spelers (Sony 735, Yamaha S700 en Creative dvd-rom) maar het euvel bleef zich voordoen. Echt storend is het niet. Over het geluid kunnen we eveneens tevreden zijn, al mag je geen overweldigende track verwachten. De Dolby Digital 5.1-track (448 kbps) klinkt over het algemeen behoorlijk goed al mocht de subwoofer een aantal scènes iets beter ondersteunen. De songs klinken ietwat vlak, er ontbreekt soms de nodige punch. De surrounds treden niet dikwijls in actie, maar wanneer dat wel gebeurt, worden ze prima aangestuurd.

Een minpuntje over de ondertitels deze keer: de Engelse songs worden niet Nederlands ondertiteld terwijl ze bij deze film wel deel uitmaken van het verhaal. De meestal belabberde vertaling in acht genomen, heeft men misschien de juiste keuze gemaakt. De Engelse ondertitels inschakelen is eventueel een alternatieve oplossing, hier zijn de songs wel ondertiteld.

EXTRA’S
Alhoewel de film ons niet echt aanspreekt, is het jammer dat er op deze release niet meer extra’s voorhanden zijn. We missen zeker een documentaire of featurette waarin de jaren 50 geschetst worden. Het had voor de jongere generatie een interessante kennismaking kunnen zijn. We moeten het stellen met Interviews with Cast & Filmmakers (17 min. - Nederlands ondertiteld) waarin acteurs en regisseur met de nodige gevoelens terugblikken op deze plezierige periode. Voorts krijgen we een bioscooptrailer en een boekje met songteksten.

CONCLUSIE
Grease mag dan al ongekend populair zijn, de film valt niet in ieders smaak, zoveel is duidelijk. Musicalfans zullen deze dvd zeker in hun collectie willen. De oudere generatie die in de jaren 50 opgegroeid is, zullen hier waarschijnlijk ook veel plezier aan beleven. De technische presentatie op dvd is prima, al laten de extra’s het wat afweten.


cover
Studio: Paramount

Regie: Randal Kleiser
Met: John Travolta, Olivia Newton-John, Stockard Channing, Didi Conn, Jeff Conaway

Film:
5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Musical

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1978

Leeftijd:
AL

Speelduur:
106 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714865557273


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Tsjechisch, Hongaars, Pools, Bulgaars, Roemeens, Arabisch, Turks, Engels CC
Extra's:
• Interviews,
• Bioscooptrailer,
• Boekje met songteksten

Andere recente releases van deze maatschappij