:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PINK FLOYD'S WISH YOU WERE HERE
PINK FLOYD'S WISH YOU WERE HERE
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2012-11-22
DOCUMENTAIRE
Met hun achtste album scoorde de Britse formatie Pink Floyd in 1973 een monsterhit. Met meer dan 50 miljoen verkochte exemplaren moet Dark Side of the Moon alleen de duimen leggen voor Thriller van Michael Jackson. Die plotse populariteit is verrassend, want tot dan toe was Pink Floyd veel populairder als liveband en van elk van hun eerdere albums gingen niet meer dan 250.000 stuks over de toonbank, wereldwijd. Het succes van het achtste album was dan ook een totale verrassing, hoewel de band en z’n entourage uiteraard geloofden in de kwaliteit van het materiaal, maar geen enkel album had ooit 400 weken achtereen in de Billboard 200 gestaan en de release van latere albums joeg de verkoop van Dark Side of the Moon telkens opnieuw de hoogte in.

 

Een opvolger bedenken voor een plaat die al bij de release de benaming Classic Album krijgt is bijzonder moeilijk, maar met Wish You Were Here nam Pink Floyd die hindernis schijnbaar probleemloos en voor heel veel Floyd-fans is niet Dark Side of the Moon hun grootste verwezenlijking, doch Wish You Were Here, dat vaak Pink Floyds Sgt. Pepper’s wordt genoemd. Dat heeft te maken met de schijnbaar grotere homogeniteit van het materiaal, waardoor Wish You Were Here de kwaliteit kreeg van een rocksymfonie in vier delen, met voor en achter het prachtige Shine On You Crazy Diamond dat op z’n eentje de helft van het album voor z’n rekening neemt en tussenin drie sterke rocksongs die perfect bij elkaar aansluiten op een ondergrond van gitaren en synthesizers. David Gilmour was goed op dreef op Dark Side of the Moon, maar op Wish You Were Here steekt hij nog een tandje bij en maakt van de intro van Shine On Part 1 een machtige symfonische ballade waarin sfeer en stemming tot een zeldzame symbiose komen.

 

Ondanks de indruk die wordt gewekt dat het in deze documentaire allemaal om Wish You Were Here draait, wordt eerst een kwartier aan het succes van Dark Side of the Moon besteed en vervolgens nog eens tien minuten aan Syd Barrett die de groep in een vroeg stadium verliet, maar die desondanks een grote invloed is blijven uitoefenen op de rest van de bandleden. Het is wellicht allemaal goed bedoeld, maar het betekent wel dat de titel van de dvd de lading maar voor de helft dekt. Uiteraard zijn er overlappingen tussen Dark Side of the Moon en z’n opvolger en er wordt op beide albums inderdaad nogal wat aandacht besteed aan Syd Barrett, maar voor die aspecten een halve documentaire reserveren is op z’n minst overdreven. Bovendien kan je je als kijker niet van de indruk ontdoen dat de makers van Rock Milestones het livemateriaal bijeengeschraapt hebben zonder al teveel aandacht voor de beeldkwaliteit. Om dat te camoufleren is het vooral in het begin van de documentaire gedeeltelijk weggestopt achter beeldelementen van de hoes van het album en later zijn fragmenten uit oude interviews gebruikt in het foute beeldformaat waardoor het hoofd van Roger Waters in de lengte is uitgerekt. Het oogt niet fraai en het maakt een slordige indruk.

 

Het toevoegen van (verplichte) drieregelige credits op gekocht beeldmateriaal is eens te meer een domper op de pret, want als je tegelijk ook nog ondertitels hebt geselecteerd, blijft er van de footage niet veel over. In tegenstelling tot de Classsic Albums-serie van Eagle Vision bevatten de dvd’s van de Rock Milestones-reeks geen Nederlandse ondertitels. Wie nood heeft aan een minimale ondersteuning kiest in dat geval voor de Engelse ondertiteling, maar ook die is niet meegeleverd, zelfs niet voor gehoorgestoorden. Gelukkig zijn de interviews met een tweetal rockcritici interessant genoeg om de meubelen te redden en zorgen ook de interventies van de bandleden (opgenomen in 2005) voor een zekere meerwaarde. Maar Dark Side of the Moon blijft altijd een beetje als een schaduw over deze documentaire hangen en dat is jammer, want wie alles over dat album wil weten kan zich beter de bijna perfecte Classic Albums-documentaire aanschaffen en bekijken.

 
BEELD EN GELUID
De interviews met de rockcritici en de drie leden van Pink Floyd uit 2005 zijn van zeer goede kwaliteit. Het beeld is scherp en de kleuren zijn natuurlijk en van ongerechtigheden is geen sprake. De footage is wisselvalliger van kwaliteit. Sommige fragmenten zijn niet meer dan veredelde vhs-opnamen, andere keren is het beeld wel acceptabel, zoals in de fragmenten over Shine On Crazy Diamond op één of ander Engels rockfestival. Dat sommige interviews in het foute beeldformaat staan is erg storend. Volgens de hoes hebben we te maken met een 5.1-geluidsversie, maar het effect is mager en vaak niet meer dan over vijf kanalen verspreide stereo of gewoon mono.
 
EXTRA’S
Geen

 
 
CONCLUSIE
Wish You Were Here is één van Pink Floyds meest gewaardeerde albums en op deze dvd krijgt u een pak achtergrondinformatie over de inspiratiebronnen van Gilmour en Rodgers en de manier waarop het materiaal uiteindelijk vorm kreeg. Het is allemaal interessant, maar jammer genoeg is de documentaire technisch niet goed afgewerkt en het livemateriaal is gewoon van minderwaardige kwaliteit. Er zijn geen extra’s en ook geen Nederlandse ondertitels. Toch een beetje een teleurstelling, maar er is (voorlopig) geen alternatief voorhanden.cover
Studio: Edgehill

Regie: -
Met: Nick Mason, Richard Wright, Les Davidson, Tony Dolan, Malcolm Dome, Ron Geesin, David Gilmour, Stephen Smith, Roger Waters

Film:
6/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Documentaire

Versie:
Europa

Jaar:
2005

Leeftijd:
AL

Speelduur:
56 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
823880020117


Beeldformaat:
1.78:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Duits, Italiaans, Spaans, Frans
Extra's:
-

Andere recente releases van deze maatschappij