:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> YOUNG & WILD
YOUNG & WILD
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2012-12-26
FILM
Helaas is het verhaal van Daniela (Alicia Rodriguez) er eentje van alle tijden. Deze Chileense tiener wordt door haar ouders op bijna tirannieke wijze opgevoed. Er is maar één wet die telt en dat is die van de Bijbel. Alles wat geen kruis draagt, beschouwt de overbezorgde moeder als weerzinwekkend. Zelfs het door iedere tiener gelezen rockmagazine Rolling Stone wordt als een perverse publicatie bestempeld. En tja, je moet geen pedagoog zijn om te weten dat zo'n opvoeding alleen maar huichelarij in de hand werkt. Zolang de moeder waakt is Daniela een voorbeeldige christelijke dochter, maar eens ze alleen is transformeert de onzekere tiener zich achter haar computer tot een vurige vamp. Met haar blog Joven Y Acolada (Spaans voor Young & Wild) wordt Daniela (weliswaar anoniem) het gespreksonderwerp van de Chileense jeugd. Er zijn geen taboes en de blog wordt de uitlaatklep van haar perverse dromen. Zelf heeft ze nog nooit een jongen gekust, haar alter ego kent echter wel alle liefdes- en seksgeheimen.  Het blijft evenwel niet alleen bij woorden. Als ze door het schoolhoofd met een jongen wordt betrapt, moet de jonge Daniela de school verlaten. De straf die de moeder haar oplegt is buiten alle proporties: een jaar lang mag ze niet uitgaan, ze mag haar vrienden niet meer zien en het is verboden om op het internet te surfen. Het labiele tienermeisje twijfelt zowel aan het geloof als aan haar seksuele geaardheid, in een overvolle metro voelt ze immers voor het eerst tintelingen als haar vriendin Antonia (Maria Gracia Omegna) zich noodgedwongen tegen haar aanwrijft. Gelukkig wordt ze tegelijkertijd verliefd op Thomas (Felipe Pinto), een jongen uit haar sekte. De ouders denken dat ze het "probleem" van hun dochter onder controle hebben, toch heeft Daniela zich nog nooit zo onzeker gevoeld.


Het Larry Clark-achtige scenario lijkt misschien op het eerste gezicht wat vergezocht, toch is dit verhaal volledig autobiografisch. Een van de vier schrijvers die aan dit scenario meewerken is namelijk Camilla Guttierez die in 2005 zelf de blog Joven Y Acolada schreef. Op het einde van de film knalt een Spaanse versie van Non, Je Ne Regrette Rien van Edith Piaf door de speakers en dat nummer vertaalt meteen alle gevoelens. Je moet van niks spijt hebben, je moet je voor niks schamen, je bent wie je bent. Young & Wild is om verschillende redenen geen typische gayfilm. Daniela is niet alleen gevangen door haar seksuele twijfels, ook wordt haar jonge leven door het fanatieke geloof aan banden gelegd. Ook de hippe filmstijl van Marialy Rivas maakt van deze Chileense prent een aparte ervaring. Vaak zie je het beeld van een computerscherm waarop je chatberichten kan lezen. De ongeremde taal staat lijnrecht tegenover de moraliserende woorden van de ouders die de greep op de werkelijkheid hebben verloren. Young & Wild is door zijn eigentijdse rebelse aanpak dan ook zowel grappig als ontroerend. Soms heb je het gevoel dat Rivas met de expliciete beelden alleen maar keet wil schoppen, toch past dat perfect in de huidige tijdsgeest. Men kan wel naïef in de kinderlijke onschuld van de tieners geloven, doch weet iedereen dat een eenvoudige klik met de muis ze in een keiharde pornowereld brengt. De ster van deze film is Alicia Rodriguez van wie we hopen dat ze in de toekomst nog meer op het witte doek zal verschijnen. Het meisje vertolkt namelijk voortreffelijk de loodzware rol. Haar hulpkreet zal geen kijker ongeroerd laten. Een echt meesterwerk is Young & Wild niet, want daarvoor is Rivas regie iets te slordig en te zenuwachtig, wel stemt hij tot nadenken.


BEELD EN GELUID
Er zijn geen storingen, doch koos regisseuse Marialy Rivas voor een bizar kleurenpalet waardoor deze film een jarentachtiggevoel uitstraalt. Het geluid is standaard, ofschoon bepaalde scènes last hebben van ruis. 

EXTRA'S
Er staan geen extra's op deze dvd.

CONCLUSIE
Young & Wild behandelt op ludieke wijze een moeilijk thema. Aan welke kant je ook staat, je zal ontroerd zijn door de vertolking van Alicia Rodriguez. Let er wel op dat deze film zeer veel expliciete scènes bevat.
coverStudio: Homescreen

Regie: Marialy Rivas
Met: Alicia Rodriguez, Aline Küppenheim, Maria Gracia Omegna, Felipe Pinto, Alejandro Goic, Ingrid Isensee

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Coming-of-age

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2012

Leeftijd:
16

Speelduur:
92 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717249480754


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Spaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij