:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LEAGUE OF GENTLEMEN, THE - SEIZOEN 1
LEAGUE OF GENTLEMEN, THE - SEIZOEN 1
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2002-10-09
SERIE
"Now then, now then. What’s all this noise? We’ll have no trouble here! This is a local shop, for local people".

Al vele jaren staat de BBC gekend voor de fantastische comedy reeksen die ze met regelmaat van de klok op de nietsvermoedende kijker loslaten. Blackadder, Bottom, Game on…. het zijn maar een paar van de comedy series die in de jaren ’90 veel succes hadden. The League of Gentleman is de voorlopig laatste serie in de rij instant cult klassiekers. Het is een mengeling van Monty Python (surrealistische element), Bottom (het sadistische, zwarte randje en het geweld) en Blackadder (bij momenten zeer spitsvondige dialogen en oneliners) maar het resultaat van deze mengeling kan toch niet echt met een andere serie vergeleken worden.

Het eerste seizoen van The League of Gentleman speelt zich volledig af in het ogenschijnlijk normale dorpje Royston Vasey. Het duurt echter slechts 5 minuten tot de kijker beseft dat Royston Vasey bevolkt wordt door marginalen en ronduit heerlijk geschifte personages. Het is erg moeilijk om als kijker een voorkeur te hebben voor een bepaald personage/typetje want het aanbod is gewoonweg fantastisch: Tubbs en Edward Tattsyrup zijn een koppel gestoorde sicko’s die samen een shop open houden “This is a local shop for local people, there is nothing for you here”, Dr Chinnery is de onhandige dierenarts met ontploffende schildpadden als gevolg. In het totaal zijn er zo een 20 centrale typetjes, allen gespeeld door dezelfde drie acteurs: Mark Gatiss, Steve Pemberton en Reece Shearsmith. Buiten het feit dat alle rollen gespeeld worden door dezelfde acteurs is er nog iets anders in vergelijking met de meeste comedy series: de verschillende afleveringen staan niet los van elkaar maar ze vormen één geheel. Eén van de verhaallijnen volgt de problemen die Tubbs en Edward ondervinden door de aanleg van een nieuwe weg naar hun dorpje. Een andere volgt de belevenissen van Pauline, een aan pennen verslaafde job consulente, of Babs, de transseksuele taxichauffeur. Gelijk welk verhaallijn of gelijk welk typetje: het resultaat is altijd even hilarisch als gestoord. Zelfs na verschillende kijkbeurten blijft deze serie moeiteloos overeind.

BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit op deze dvd is over het algemeen van een redelijke tot goede kwaliteit. Het beeld oogt op bepaalde momenten een beetje onscherp (grain is soms aanwezig) maar dit staat zeker niet in de weg van het kijkplezier. Een hele vooruitgang in vergelijking met de Blackadder dvd’s waarvan de beeldkwaliteit erg middelmatig was. De Dolby Digital 2.0-track is ruim voldoende voor deze serie waarbij de dialogen goed verstaanbaar zijn.

EXTRA’S
Als extra’s vinden we 6 deleted scenes , biografieën voor een deel van de inwoners en interessant audiocommentaar door de cast en de regisseur bij elke aflevering.

CONCLUSIE
Een must voor de liefhebbers van zwarte humor en een klassieker in de rij Monty Python, Fawlty Towers, Blackadder en Bottom. De modale Friends fan zal hier wellicht niet veel mee kunnen aanvangen, wij hebben echter 180 minuten puur zitten genieten. Twisted humor, gestoorde typetjes en een frisse kijk op humor: meer moet dat niet zijn. Briljant!


cover
Studio: BBC

Regie: Steven Bendelack
Met: Mark Gatiss, Steve Pemberton, Reece Shearsmith

Film:
9/10

Extra's:
5/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Satire

Versie:
U.K.

Jaar:
1999

Leeftijd:
15

Speelduur:
180 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5014503100728


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Engels
Extra's:
• Audiocommentaar
• Biografie
• Photo gallery
• Unseen material

Andere recente releases van deze maatschappij