:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HARRY POTTER 7.2 - AND THE DEATHLY HALLOWS PART II U.E.
HARRY POTTER 7.2 - AND THE DEATHLY HALLOWS PART II U.E. (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2013-01-22
FILM
Voldemort (Ralph Fiennes) heeft de hand weten te leggen op de Elder Wand, de toverstaf uit de legende van de drie Relieken des Doods, waarmee hij voor eens en altijd de machtigste tovenaar zou kunnen worden. Harry Potter (Daniel Radcliffe) en zijn vrienden Ron (Rupert Grint) en Hermoine (Emma Watson), die net een dodelijke confrontatie met Bellatrix Lestrange (Helena Bonham Carter) overleefd hebben, zijn intussen op zoek naar de vier overgebleven Horcruxes, artefacts waarin een deel van Voldemorts onsterfelijke ziel bevat zit, en waarvan ze er er al drie hebben vernietigd. De zoektocht het vierde voorwerp leidt het drietal naar de kluis van Bellatrix, waarvoor ze een gedurfde inbraak moeten plegen op de ultrabeveiligde gebouwen van de trollenbank Gringotts. De band tussen Voldemort en Harry wordt echter alsmaar dunner, waardoor Harry verneemt dat de laatste Horcruxes zich waarschijnlijk op Hogwarts bevinden. Daar voert de maniakale professor Snape (Alan Rickman), die zichzelf na de dood van Dumbledore tot schoolhoofd heeft benoemd, een waar schrikbewind. Met de hulp van de restanten van de Orde van de Feniks weet Harry voorlopig de controle over Hogwarts over te nemen, maar dat biedt maar tijdelijk soelaas. Voldemort staat met zijn leger van Death Eaters voor de poorten van de school, en hij heeft gezworen om al wie in de weg tussen hem en Harry staat, zonder pardon wordt geliquideerd. En het blijft niet bij dreigen: Harry moet toezien hoe verschillende van zijn compagnons de route het leven laten bij de verdediging van het laatste bolwerk tegen de machten van de duisternis.

Met deze verfilming valt definitief het doek over de saga waarmee de Britse schrijfster Joanne Rowling de kinderen én een niet onaanzienlijk deel van de volwassenen opnieuw leerde lezen, en waar ze waarschijnlijk genoeg mee heeft verdiend om er hoogstpersoonlijk een eiland mee te kopen en er op eigen houtje de Republic of Wizardry and Witchcraft te stichten. En het eindigt met een klapper. De vrolijke shenanigans van Harry en zijn vrienden op de toverschool uit de kinderfilm Harry Potter And The Philosopher's Stone zijn intussen al lang verleden tijd, de filmserie is duidelijk meegegroeid met het publiek, en de franchise is verworden tot een bitter gothic drama over de verloren onschuld van de jeugd. Of het verstandig was om de laatste film in twee te hakken of eerder een film met een mastodont van een speelduur op het publiek los te laten, is een vraag die met de nodige omzichtigheid moet worden behandeld. Feit is dat dit vervolg op Harry Potter And The Deathly Hallows part 1 meteen in de actie duikt zonder enige vorm van introductie whatsoever, en daarmee eigenlijk één grote third act is, niet meer of niet minder. Het mes snijdt aan twee kanten: enerzijds is het een zeer bevredigend einde waarin alle losse eindjes op een waardige manier aan elkaar worden geknoopt - tot en met de gedroomde full circle-eindscène die staat als een orgelpunt op een symfonie - anderzijds is het vrijwel zeker dat als u één van de voorgaande delen uit de reeks gemist hebt, u zich meer dan één keer in het haar zal krabben telkens er weer de één of andere gimmick uit de vorige films, zoals de Room of Requirement of de Pensieve, uit de kast wordt gehaald. Dat Rowling een zeer grote vinger in de filmpap te brokken had over welke details er uit haar vorige delen mochten worden weggehaald en welke niet, toont toch aan dat ze vanaf dag één zeer goed wist waar ze met haar verhaal naartoe wilde, en dat het succes van de franchise allerminst berust op toevalstreffers. Tegenover het boek worden in deze twee delen zeer weinig details achterwege gelaten, alhoewel er onder meer bij [spoiler]de dood van Remus Lupin en Nymphadora Tonks, alsook die van Fred Weasley[/spoiler] niet te lang wordt stilgestaan. Toch twee opmerkelijke hiaten: over de familiegeschiedenis van de Riddles, toch een niet zo onbelangrijk motief waaruit we leren waarom Voldemort is verworden tot het monster dat hij is, wordt met geen woord gerept, en de onverwerkte geschiedenis tussen Albus Dumbledore en zijn broer en zus wordt ook niet meer bovengespit.

Erg veel krediet mag echter op naam geschreven worden van regisseur David Yates, die al het heft in handen heeft sinds Harry Potter And The Order Of The Phoenix. De actiesequenties, zoals de openingsscène van de film waarin Harry, Ron en Hermoine op de rug van een draak uitbreken bij Gringotts, zijn perfect gebalanceerd met de meer emotionele elementen, zoals de erg stijlvol in beeld gebrachte lotsbestemming van Snape. De films zijn zeer consistent in stijl en roepen een sfeer op die zeer dicht bij de boeken aanleunt, iets wat met de door Chris Columbus geregisseerde films al wel eens minder vlotte. Een kleine stijlbreuk tussen de twee delen is wel dat de eerste film baadde in een sfeer van eenzaamheid waarin Harry, Ron en Hermoine de wereld rondzwierven in een wereld die mijlenver scheen te staan van de warme, beschermende sfeer van kostschool Hogwarts. In de tweede film is de hele zaak plots een stuk dringender geworden, vecht het dappere drietal met een leger getrouwen achter zich, en worden we getrakteerd op een paar verrassingen aangaande waar de uiteindelijk trouw van sommige van de nevenpersonages blijkt te liggen. Voldemort wordt eindelijk geconfronteerd met zijn sterfelijkheid, en Ralph Fiennes weet zijn schurk voor het eerst een laag kwetsbaarheid mee te geven. De grootste voldoening is echter weggelegd voor Alan Rickman, die eindelijk achter zijn façade van ijs ontdooit en zijn doorleefde motivaties blootlegt. De vrouwelijke fans krijgen er als bonus de ontblote en intussen flink begroeide bovenlijven van Harry en Ron bovenop. De film is een waardige afsluiter van de franchise, voelt aan als de chocoladesaus op het nagerecht na een zeer copieuze maaltijd.

BEELD EN GELUID

Deze Ultimate Edition-versie van deel 7.2 hebben we in Duitsland aangetroffen met Nederlandse ondertitels. Voor het bespreken wordt het alleszins voor deze sectie makkelijk, want de eerste disk is identiek aan die van de gewone versie. De Blu-ray van Harry Potter And The Deathly Hallows: Part 2 is gelijkwaardig met die van het vorige deel, wat op zich natuurlijk geen slecht nieuws is. De laatste paar films zijn een stuk duisterder dan de voorgaande delen, en baden in tinten van zwart en grijs, waarbij de personages allemaal een huidtint hebben alsof ze een maand lang op een dieet van pruimen hebben gestaan. Het detailleringsniveau is zeer goed, de lugubere tocht door de krochten van Gringotts en de Room of Requirement zijn visueel zeer aantrekkelijk, wat zich onder meer vertaalt in een zeer spectaculaire scène waarin Harry en zijn vrienden in de kluis van Bellatrix worden geconfronteerd met een schat met een onaangename beveiliging op. De textuur is zeer verfijnd, en de randen zijn overal goed afgelijnd. Problemen als artefacts of noise zijn onbestaand. De DTS-HD MA 5.1-track is krachtig en explosief, en aangezien deze derde act feitelijk alleen draait om de massale clash tussen de Pottergetrouwen en de Death Eaters, is er relatief gezien nauwelijks ruimte voor te ademen. Ontploffingen, knetterende bliksems, een geïrriteerde draak, een stampede van reuzen... deze film heeft alles om demonstratiewaardig te zijn. Voeg daarbij nog de sombere muziekscore van Alexandre Desplat, die één van zijn betere dagen had, en u zit goed voor de avond.

EXTRA'S

De eerste disk is dus zoals gezegd gelijk aan die van de vorige versie; de bonusdisk die bij de gewone versie zat bevatte niets wat op de tweede disk hier niet is hernomen. Deze superset bevat echter opnieuw nog veel meer bonusmateriaal. De disk start op met een paar cross-promotionele trailers, om vervolgens een voortreffelijke picture in picture-track Blowing up Hogwarts (2:47:25) te verschaffen. Op deze track leiden producent David Heyman en acteur Matthew Lewis (Neville Longbottom) ons achter de schermen terwijl de film in een kleiner venster wordt afgespeeld. Het venstertje wordt bovendien zeer dynanisch uitgespeeld terwijl we stukken interview, bijdragen over visuele effecten, verwijderde scènes en meer van dat fraais te zien krijgen, en nu en dan wordt de film ook gepauzeerd om hier en daar wat zaken aan te vullen. Hierdoor duurt deze track met 167 minuten een stuk langer dan de film zelf, en het is in zijn soort toch al één van de betere PiP's die naam waardig. Een achttal productiefeaturettes worden opgevoerd als Focus Points (26:27), waarin we onder meer bijdragen zien over het magische schild over Hogwarts, het personage Aberforth Dumbledore, de uitbraak uit de bank en de finale confrontatie tussen Molly Weasley en Bellatrix Lestrange. De bijdragen heten Aberforth Dumbledore (2:37), Deathly Hallows Costume Changes (3:13), Harry Returns to Hogwarts (3:21), The Hogwarts Shield (2:27), The Room of Requirement Set (3:13), The Fiery Escape (3:49), Neville's Stand (4:15) en Molly Takes Down Bellatrix (3:27).  In Final Farewells (3:07) wordt aan een paar van de acteurs en crewleden een laatste indruk gevraagd.

De tweede disk, die al het materiaal van de vorige versie herbergt, maar ook veel meer, start met de uitvoerige documentaire Creating the world of Harry Potter part 8: Growing up (49:19) waarin ditmaal vooral Daniel Radcliffe, Rupert Grint en Emma Watson terugblikken op de tien jaar in hun jonge leven die ze gewijd hebben aan hun spraakmakende rollen, en ze vertellen honderduit over de manier waarop zowel zij als hun personages volwassen zijn geworden. Eén en ander wordt geillustreerd met beelden van op de allerlaatste draaidag. Van sommige fragmenten, zoals het eerste verschijnen van het drietal voor de pers, zijn zaken waar fans van zullen snoepen. Alleszins hebben de drie jongvolwassenen een fantastisch relativeringsvermogen, en denk ik niet dat ze aan hun ervaring een trauma zullen overhouden. De klassieke Harry Potter and the Deathly Hallows part 2: Behind the magic-documentaire (47:01) is opnieuw een allesomvatende promodocumentaire voor televisie, voorafgaand aan de cinemarelease van deel 7.2. Opnieuw krijgen we een behoorlijke portie fragmenten, interviews en supplementair materiaal van achter de schermen. A Conversation With Joanne K. Rowling And Daniel Radcliffe (1:03:20) duurt tien minuten langer dan de versie op de vorige release, en hierin interviewen de schrijfster en haar eigen hoofdpersonage elkaa. Ze hebben beide een erg goed gevoel voor humor en relativeringsvermogen, en het is eigenlijk verwonderlijk dat een dergelijke confrontatie op nog geen enkele van de vorige releases op de planning stond. Wonder boven wonder, ditmaal worden we tegenover de Amerikanen flink bevoordeeld, want op de US-release is er geen sprake van de documentaire When Harry Left Hogwarts (48:10), een documentaire die geschoten is tijdens de productie van het laatste tweeluik, waarin een cameraploeg vooral Daniel Radcliffe, Emma Watson en Rupert Grint op de terreinen van de Leavesden-studio's volgt en hen de toch niet onbelangrijke vraag stelt wat het drietal van plan is eens deze populaire franchise definitief afgelopen is. Verder maakt het drietal het publiek duidelijk dat ze niet zo heel gelukkig zijn met de manier waarop de paparazzi hen in de media behandelt. Hogwart's last stand (extended version) (30:27) is een bijdrage met redelijk veel vlees aan voor filmliefhebbers, waarin zowel de technische verwezenlijking van de schaalgrootte van het finale gevecht als de onvermijdelijkheid dat de karakters moeten deelnemen aan het gevecht, worden belicht. In The Women Of Harry Potter (22:31) wordt een opsomming gemaakt van de toch wel atypisch sterke vrouwenrollen die een constante zijn in Rowlings werk. In The Goblins Of Gringotts (10:56) wordt de bende gierige griezels getoond, en krijgen we het aanbrengen van de prothesen bij de dwergacteurs te zien. The great hall of Hogwarts (4:13) toont ons hoe het monumentale bouwwerk in de laatste slag wordt verwoest. In Ron and Hermoine's kiss (4:12) krijgen we de historiek van de ingewikkelde romance tussen de twee protagonisten te zien. That's a wrap, Harry Potter (4:55) neemt ons mee naar de Leavesden studio's op de laatste draaidag, waarop er uiteraard traantjes vloeien. Tijdens Neville's battle makeup (4:11) mogen de makeup-artiesten zich eens goed uitleven bij het creëren van de vele, realistische verwondingen. The Gringotts disguises (4:07) gaat over de vreemde scène waarin Helena Bonham Carter als Hermione moet spelen en Ron wordt opgemaakt als een Death Eater. Harry's dead: the courtyard confrontation (10:14) laat ons uitgebreid de finale confrontatie tussen het goede en het kwade zien en zoomt in op de hallucinante scène waarin Voldemort het dode lichaam van Harry komt presenteren.

Onder het kopje Harry Potter and the Deathly Hallows: The Quest krijgen we nog wat extra van dergelijke making of-featurettes opgelepeld. In Secrets of the cast revealed: Emma Watson gets a "red card" (2:02) zien we hoe Emma Watson in dramatische scènes soms in een lachkramp schoot, todat de regisseur haar daarvoor penaliseerde ten bedrage van vijf pond per verknoeide scène. In Secrets of the cast revealed: Daniel Radcliffe discusses his mentors (4:27) prijst Daniel Radcliffe op de eerste draaidag van de laatste film zijn mede-acteurs zoals Gary Oldman en Imelda Staunton. In The magic behind the movies: The secrets of flight (4:03) zien we eindelijk hoe de scènes werden geschoten op een bezem. In Secrets of the cast revealed: Ralph Fiennes as Voldemort (4:05) komen we te weten wat Ralph Fiennes vanaf de vierde film aan zijn karakter heeft bijgedragen, en in Secrets of the cast revealed: A look back at Severus Snape (3:18) komt de enigmatische en charismatische Alan Rickman aan het woord over zijn complexe personage, waarvan we pas op het einde te weten komen of hij Harry nu al dan niet genegen is. Exclusive footage from the Harry Potter and the Deathly Hallows part 2 London premiere revealed (2:23) neemt ons mee naar de laatste première en het red carpet-evenement op Trafalgar Square, waar enkele fans al dagen zitten te wachten om een glimp op te vangen van hun filmhelden. Aan enthousiasme ontbreekt het de verwilderde fans alleszins niet. Met The love life of Ron Weasley (2:56) kan u nog eens nagenieten van de vele veroveringen van onze ladykiller bij uitstek. The Weasleys: A look back at Harry Potter's favorite family (3:27) schets nog eens het portret van deze knettergekke familie, en in Dumbledore and Harry: A look back (3:23) zien we nog eens Harry's belangrijkste vaderfiguur aan het werk, de enige rol die in de films noodgedwongen door twee acteurs werd gespeeld. In Favorite lines with the Harry Potter cast (3:44) debiteren leden van de cast hun favoriete lijn tijdens een fanconventie. De rekwisieten- en kleerkast gaat nog eens open in Favorite props and costumes with the Harry Potter cast (3:33), en in Riding along memory lane (4:37) leidt acteur Warwick Davis ons per segue virtueel langs de fijnste herinneringen van de cast, langs Privet Drive in de studio's langs de cafetaria tot aan de grote hal van Hogwarts. Finding Luna: A dream come true (2:27) gaat over de casting van Evanna Lynch in haar excentrieke rol. A tribute to Dobby, the beloved house elf (2:43) bestaat uit een compilatie van de meest memorabele scènes van de zichzelf flagellerende elf die niet wil doden, maar wel verminken en ernstig verwonden. In A special message to the fans of Harry Potter (2:25) gaan we terug naar de première op Trafalgar Square; Rupert Grint, Daniel Radcliffe, Matthew Lewis, de Phelps-broers, Bonnie Wright, Jesse Cave, Emma Watson en Tom Felton bedanken de fans voor hun jarenlange toewijding. In The cast of Harry Potter says goodbye (2:26) bedanken enkele acteurs nog eens de makers voor de kans die ze gekregen hebben en kijken terug op de vriendschappen die ze hebben gesloten.

De acht verwijderde scènes (6:33) zijn jammer genoeg niet zo overtuigend en laten de fans wat op hun honger zitten. Als afsluiter volgen er twee reclamefilmpjes, Warner Bros Studio Tour London (1:33), waarin u warm gemaakt wordt voor een bezoek aan de UK-attractie, en Pottermore (1:07), waarin Joanne Rowling een interactieve website tracht te promoten. Absoluut het laatste wat er te zien is, zijn de teaser trailer (1:59) en de theatrical trailer (2:28).

De set bevat ook nog verzamelkaarten van Neville Longbottom en Hij-die-zijn-naam-niet-genoemd-mag-worden himself, alsook een lenticulair plaatje en een mooi fotoboek met 44 pagina's foto's over de acteurs over tien jaar gespreid. Het boek is wel in het Duits.

CONCLUSIE

Hier is 'ie dan eindelijk, het sluitstuk van uw verzameling. Acht mooie uniforme boxen op een rij, echt veel mooier kan uw kast niet worden. Voor het bonusmateriaal wordt op deze laatste Blu-ray nog eens alles uit de kast gehaald. Een top-Blu-ray status is meer dan verdiend.coverStudio: Warner

Regie: David Yates
Met: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Ralph Fiennes, Robbie Coltrane, Bonnie Wright, Alan Rickman, Tom Felton, Matthew Lewis, Natalia Tena, David Thewlis, Helena Bonham Carter, Helen McCrory, Evanna Lynch, Julie Walters, John Hurt, Clémence Poésy

Film:
9/10

Extra's:
9/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
B

Genre:
Fantasy

Versie:
Duitsland

Jaar:
2011

Leeftijd:
12

Speelduur:
130 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051890113931


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Sloveens, Kroatisch, Hebreeuws, Engels CC, Duits CC, Italiaans CC
Extra's:
• Cross-promotionele trailers
• Maximum movie mode "Blowing up Hogwarts"
• 8 documentaires "Focus Points":
- Aberforth Dumbledore
- Deathly Hallows Costume Changes
- Harry Returns to Hogwarts
- The Hogwarts Shield
- The Room of Requirement Set
- The Fiery Escape
- Neville's Stand
- Molly Takes Down Bellatrix
• Documentaire "Final farewells from cast and crew"
• Documentaires "Behind the story":
- Creating the world of Harry Potter part 8: Growing up
- Harry Potter and the Deathly Hallows part 2: Behind the magic
- A Conversation With Joanne K. Rowling And Daniel Radcliffe (extended version)
- When Harry Left Hogwarts
- Hogwart's last stand (extended version)
- The women of Harry Potter
- The Goblins of Gringotts
- The great hall of Hogwarts
- Ron and Hermoine's kiss
- That's a wrap, Harry Potter
- Neville's battle make-up
- The Gringotts disguises
- Harry's dead: the courtyard confrontation
- Harry Potter and the Deathly Hallows: The Quest featurettes:
-- Secrets of the cast revealed: Emma Watson gets a "red card"
-- Secrets of the cast revealed: Daniel Radcliffe discusses his mentors
-- The magic behind the movies: The secrets of flight
-- Secrets of the cast revealed: Ralph Fiennes as Voldemort
-- Secrets of the cast revealed: A look back at Serverus Snape
-- Exclusive footage from the Harry Potter and the Deathly Hallows part 2 London premiere revealed
-- The love life of Ron Weasley
-- The Weasleys: A look back at Harry Potter's favorite family
-- Dumbledore and Harry: A look back
-- Favorite lines with the Harry Potter cast
-- Favorite props and costumes with the Harry Potter cast
-- Riding along memory lane
-- Finding Luna: A dream come true
-- A tribute to Dobby, the beloved house elf
-- A special message to the fans of Harry Potter
-- The cast of Harry Potter says goodbye
• 8 deleted scenes
• Reclamefilmpje "Warner Bros Studio Tour London: The making of Harry Potter"
• Reclamefilmpje "Pottermore"
• Trailers:
- Teaser trailer
- Theatrical trailer
• 2 trading cards
• Boek
• Lenticulair plaatje

Andere recente releases van deze maatschappij