:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> 21 JUMP STREET
21 JUMP STREET (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2013-02-03
FILM
Televisieseries uit de oude doos die via een langspeelfilm opnieuw tot leven worden gewekt zijn meestal gedrochten van het ergste soort. De filmversies van The A-Team of The Dukes Of Hazzard zijn mooie voorbeelden van hoe het niet moet. De reden waarom deze truc met 21 Jump Street wel lukt, komt wellicht door het feit dat er geen mens nog weet hoe de oorspronkelijke serie eruitzag. Het enige wat we van deze flikkenreeks nog wel weten is dat ze de doorbraak van Johnny Depp betekende. Het maatje van Tim Burton hield het vier seizoenen vol. Dat de ster in de filmversie een rolletje wilde spelen betekent wellicht dat de reeks hem nog nauw aan het hart ligt. Het idee om 21 Jump Street te verfilmen komt van hoofdrolspeler en medeproducent Jonah Hill.

21 Jump Street heeft wel een vrij hoog eightiesgehalte en toch speelt het verhaal zich nu af. Zeven jaar geleden waren Schmidt (Jonah Hill) en Jenko (Channing Tatum) niet de beste maatjes. Jenko was de bullebak die alle meisjes kon versieren. De spierbundel was een ware held die het bovendien leuk vond om zijn klasgenootjes te pesten. De sullige Schmidt was altijd de kop-van-jut. Het toeval wil dat zeven jaar later de twee samen op de politieschool zitten, maar gelukkig zijn Schmidt en Jenko ondertussen al wat meer volwassen (nou ja) geworden. De gewezen vijanden gooien het zelfs op een akkoordje om elkaar te helpen zodat ze voor hun examen slagen. Zoals verwacht worden ze onafscheidelijke vrienden die zelfs binnen het politieteam een duo vormen. Algauw blijkt dat er in hun politieleven van wilde achtervolgingen en knallende explosies maar weinig sprake is. De wetsdienaars moeten immers met de fiets (inclusief zwaailichten!) de orde in het stadspark handhaven. Op een dag bemerken Schmidt en Jenko een bende die drugs dealt. Na een hilarische achtervolging worden de boeven uiteindelijk in de boeien geslagen, doch worden ze na een uurtje weer vrijgelaten. De domoren zijn immers vergeten om de bandieten hun rechten voor te lezen. Hun baas Dickson (Ice Cube) is woedend. Als straf worden ze naar 21 Jump Street gestuurd, een geheim undercoverprogramma waar domme politieagenten opnieuw worden opgeleid. De nieuwste rage bij de tieners is de gevaarlijke hfs-drug. Dat goedje bezorgt de gebruiker wel onvergetelijke hallucinaties, doch gaat het om een zeer dodelijke drug. De twee agenten worden naar de schoolbanken gestuurd waar ze als undercoverstudenten de leveranciers van de drug trachten te vinden. Jenko denkt dat de opdracht niet zo moeilijk is, want in zijn tienerjaren was hij de populaire jongen van de klas en zoiets verleer je niet gauw. Maar toch, de tijd verandert. Nerds zijn in 2013 cool en de jongeren van vandaag bekommeren zich zelfs om zoiets als de milieuproblematiek.

Het scenario is door Michael Bacall geschreven, de man die verantwoordelijk is voor zowel Project X als het hilarische meesterwerkje Scott Pilgrim Vs The World. Deze twee films verklappen meteen heel wat over het soort humor dat in deze film wordt gebruikt. Jawel, 21 Jump Street is filmvoer voor de liefhebbers van Superbad en aanverwanten. Of om het anders te zeggen: foute humor (wat dat ook mag betekenen) vol hilarische grollen. Je moet van deze komedie dan ook geen cinefiel hoogtepunt verwachten, maar dat is ook nooit de bedoeling geweest van regisseurs Phil Lord en Chris Miller die voorheen de tekenfilm Cloudy With A Chance Of Meatballs maakten. De sterren van deze flikkenkomedie zijn natuurlijk de dolkomische Jonah Hill en vooral Channing Tatum die stilletjes aan het nieuwe gouden haantje in filmland is. In iedere scène zorgen de twee voor vuurwerk. Na in slechts één langspeelfilm te hebben gespeeld, lijken ze nu al even onafscheidelijk te zijn als pakweg William Abbott en Lou Costello. Sommige lezers zullen wel hun twijfels hebben over het niveau van de grappen (die natuurlijk allemaal over seks gaan), maar toch zijn ze bijna allemaal geslaagd en zoiets is tegenwoordig zeer zeldzaam. Zelfs Ice Cube die eigenlijk voor geen meter kan acteren is genietbaar. Het verhaaltje is misschien slapjes en net iets te voorspelbaar, maar geef toe: een komedie bekijk je toch louter om eens lekker te schuddebuiken, niet? En dat doe je met 21 Jump Street gegarandeerd! 21 Jump Street is niet de beste film van het moment, maar zonder twijfel de leukste.

BEELD EN GELUID
Eigenlijk is het een beetje onnodig om het over de beeld- en geluidskwaliteit van een recente Blu-ray-blockbuster uit de Sony-stal te hebben. Zoals verwacht oogt alles uitmuntend. Er is geen enkele storing en alles ziet er piekfijn uit. Dat geldt eveneens voor het geluid, ofschoon we toch liever wat anders dan de gedateerde NWA-deuntjes hadden gehoord.

EXTRA'S
De enige ontgoocheling op deze Blu-ray zijn de overbodige extra's. Op het hoesje lijkt het wel een hele hap, maar de meeste extra's duren amper 5 minuten en brengen de kijker niks bij. In Brothers In Arms komen we bijv. te weten dat Hill en Tatum in het dagelijkse leven ook onafscheidelijke vrienden zijn. In Johnny Depp On Set zien we (tja) Johnny Depp rondwandelen op de set. Verder bevat het schijfje twee korte filmpjes over Ice Cube en lolbroek Rob Riggle. Voor de rest moeten we het stellen met een niemendalletje als Peter Pan On The Freeway (Hill in Peter Pan-outfit is echt wel om je te bescheuren), de overtollige bloopers en enkele weggelaten scènes. Of om de extra's in één woord samen te vatten: schijfvulling.

CONCLUSIE
21 Jump Street is een komedie die aan te raden is voor fans van Superbad en Scott Pilgrim Vs The World. Kwatongen beschrijven dat soort films wel eens als foute humor. En toch, humor is nu eenmaal meer dan de fratsen van Markske uit FC De Kampioenen, niet waar? Deze Blu-ray is dan ook een regelrechte aanrader, ofschoon de extra's regelrechte troep zijn.


coverStudio: Sony Pictures HE

Regie: Phil Lord en Chris Miller
Met: Jonah Hill, Channing Tatum, Brie Larson, Dave Falcon, Rob Riggle, DeRay Davis, Ice Cube, Ellie Kemper

Film:
8/10

Extra's:
4/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2012

Leeftijd:
12

Speelduur:
109 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609655391


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS-HD MA 5.1
Italiaans DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels, Italiaans, Engels CC
Extra's:
• Commentary with Directors and Cast
• Not So Slim Shady
• Gag Reel (5 min.)
• Cube-O-Rama (2 min.)
• Back to School (7 min.)
• Brothers In Arms (6 min.)
• Johnny Depp On Set (4 min.)
• The Rob Riggle Show (9 min.)
• Peter Pan on The Freeway (4 min.)

Andere recente releases van deze maatschappij