:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FINDING NEMO
FINDING NEMO (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2013-06-02
FILM
De clownvis Marlin (Albert Brooks) wordt van het ene moment op het andere weduwnaar wanneer een barracuda zijn familie decimeert. Enkel zijn zoontje Nemo (Alexander Gould) overleeft de slachtpartij. De overprotectieve vader voelt zich niet helemaal op zijn gemak wanneer het kleine clownvisje de eerste dag naar de vissenschool moet, en hij heeft niet helemaal ongelijk. In een spelletje blufpoker dat enkele klasgenootjes hebben opgezet, waagt Nemo zich te dicht bij een speedboot en wordt opgevist door een amateurduiker (Bill Hunter). De enige aanwijzing die de duiker nalaat is een duikbril met zijn adres op. Marlin kan echter niet lezen, en hij moet daarvoor beroep doen op één van zijn nieuwste toevallige kennissen, de vis Dory (Ellen DeGeneres) die weliswaar wel kan lezen, maar een kanjer van een probleem heeft met haar kortetermijngeheugen. En wie was u nu ook alweer?




Nemo belandt in een aquarium in een tandartsenpraktijk in Sydney, en maakt daar kennis met de andere aquariumbewoners Gill (Willem Dafoe), Bloat (Brad Garrett), Deb (Vicki Lewis), Jacques (Joe Ranft), Bubbles (Stephen Root), Gurgle (Austin Pendleton) en Peach (Allison Janney). Die besluiten dat Nemo bij hoogdringendheid het aquarium moet verlaten: Nemo is namelijk bedoeld als cadeautje voor Darla (Lulu Ebeling), het nichtje van de tandarts, die niet dadelijk een zorgzame reputatie met zich meedraagt wat betreft het zorgen voor huisdieren. Marlin en Dory zetten intussen onverdroten hun tocht naar Sidney voort, ondanks ontmoetingen met roofvissen, schildpadden en een trio haaien die met véél goede bedoelingen maar tevergeefs trachten een zelfhulpgroepje in stand te houden, genre "Anonieme Viseters". Ze krijgen echter ook de hulp van een empathische pelikaan, Nigel (Geoffrey Rush). Halen de twee visjes Sydney? Kan Nemo op eigen kracht onsnappen? Of valt hij in de klauwen van Darla? Wetende dat dit een Pixarfilm is kan u één mogelijkheid alvast uitsluiten...




Met de lang geanticipeerde Blu-rayrelease van Finding Nemo is Pixar en in geslaagd om zijn gehele backcatalogus nu ook in hogedefinitie op de markt te brengen. Finding Nemo is wellicht qua scenario niet de beste Pixarfilm want betreedt iets te vaak platgetreden paden - waar bijvoorbeeld Brave een atypische prinses met een maatje meer in de schijnwerpers plaatste - maar dat het alleszins één van de beste is qua visuele uitwerking, staat buiten kijf. Weinig van de andere Pixarfilms kunnen qua grafische verwezenlijkingen tippen aan de prachtige onderwaterwereld met duizenden kleurige vissen, adembenemende koralen en schitterend gebruik van licht en donker. Finding Nemo, niet gebaseerd op een boek maar naar een origineel script, was nog één van de originele scenario's die de bedenkers van Pixar bij de oprichting van hun bedrijfje pitchten als mogelijke denkrichting. Het scenario staat bol van de highbrow-humor, die wonderwel niet teert op platte grappen en kolderieke slapstick, maar unieke situatiehumor naar voor brengt, zoals een pelikaan die met enkele vissen de tandartsenij op de rooster legt. Zoals alle Pixarfilms mikt de maatschappij met Finding Nemo zowel op de volwassen kijker als op de kinderen, en raakt daarbij tweemaal doel. Regisseur Andrew Stanton kreeg samen met co-regisseur Lee Unkrich de opdracht om deze redelijk complexe opdracht tot een goed einde te brengen. De stemmencast is meticuleus gekozen: de aanvaringen tussen de overprotectieve vader (Albert Brooks) en de jonge naïeve zoon (Alexander Gould) zijn op het scherp van de snee, maar de meesterzet was wellicht Ellen DeGeneres te casten aan de aan amnesia lijdende Dory. De film draagt daardoor de krachtige boodschap dat ook volmaakte niksnutten zoals zij uiteindelijk toch een cruciale rol kunnen spelen.




BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit is perfect. Voor één keer: in plaats van daar lang over te leuteren laat ik u gewoon wat genieten van een paar mooie screenshots, want beelden zeggen meer dan duizend woorden. Met een plejade aan audiotracks, in hoge-en lagedefinitie en in alle mogelijke talen zit er allicht wel één bij die aan de specificaties van uw home-theatresysteem tegemoet komt.




EXTRA'S
De vele audiotracks vreten wel plaats weg, en de bonussectie komt daardoor in het gedrang, zeker in vergelijking met de dvd. Grootste gemis daarbij is dat het visueel commentaar is verdwenen, wat nochtans dé feature bij uitstek had kunnen zijn op een Blu-ray. De screensaver met het virtuele aquarium, waarbij het niet ondenkbeeldig is dat je deze verkeerdelijk aanziet voor een echt aquarium, is echter alleen al bijna de prijs van de schijf waard. De kortfilm die bij Finding Nemo hoort is "Knick Knack" (3:37), ook al te zien op de Pixar Short Film Collection Volume 1, waarbij het jammer is dat het ook hier weer om de gecensureerde versie gaat. Twee nieuwe features zijn de documentaire Finding Nemo: A Filmmakers' Roundtable (17:37) waarin regisseurs Andrew Stanton en Lee Unkrich, coscenarist Bob Peterson, producent Graham Walters, productiedesigner Ralph Eggleston en hoofdtechnicus Oren Jacon terugkijken op de intussen tien jaar oude film. De tweede documentaire, Reinventing the submarine voyage (15:05) is feitelijk reclame voor een Disneyland-attractie. De disk bevat nog een verwijderde scène "Alt. opening" (3:04) waarin we een alternatieve openingsscène te zien krijgen via conceptuele schetsen, en in A lesson in flashbacks (08:00) vertelt Andrew Stanton een anekdote van tijdens de productie van de film. Uiteraard bevat een Disney-disk altijd een hoop cross-promotionele trailers. Hemeltergend genoeg heeft men deze film in de Verenigde Staten wél uitgebracht in een 2-diskversie met al het ontbrekende bonusmateriaal erbij.




CONCLUSIE
Nu het Pixar-canon volledig is, is het wachten op de eerste complete Pixar-box die ongetwijfeld voor de feestdagen op het einde van het jaar in de schappen zal liggen. De beeld-en geluidskwaliteit van deze Pixarfilm zijn uitmuntend, maar de manier waarop de bonussectie is gedecimeerd (zwom er soms een barracuda rond op de kantoren van Disney?) is een schande. Gooi dus alleszins uw dvd nog niet weg.





cover



Studio: Disney

Regie: Andrew Stanton
Met: Albert Brooks, Ellen Degeneres, Alexander Gould, Willem Dafoe, Geoffrey Rush, Elisabeth Perkins

Film:
8,5/10

Extra's:
2,5/10

Geluid:
10/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Avontuur

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2003

Leeftijd:
6

Speelduur:
91 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717418152581


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD 7.1
Engels Dolby Surround 2.0
Vlaams Dolby Digital 5.1 EX
Nederlands Dolby Digital Plus 7.1
Nederlands Dolby Digital 5.1 EX
Frans Dolby Digital Plus 7.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Kortfilm "Knick Knack"
• Virtueel aquarium
• Documentaire "Finding Nemo: A Filmmakers' Roundtable"
• Documentaire "Reinventing the submarine voyage"
• Verwijderde scène "Alt. opening"
• Documentaire "A lesson in flashbacks"
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij