:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TRUE BLOOD - SEIZOEN 5
TRUE BLOOD - SEIZOEN 5 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2013-06-05
SERIE
Op het einde van seizoen 4 zagen we hoe Debbie Pelt Sookie Stackhouse (Anna Paquin) trachtte uit de weg te ruimen, maar dat Tara (Rutina Wesley) op het laatste nippertje voor de loop van het geweer sprong en een kogel in haar hoofd kreeg. Tara's overlevingskansen zagen er dan ook zeer slecht uit, zeker als je bedenkt dat de helft van haar herseninhoud tegen het behang plakt. Sookie en Lafayette (Nelsan Ellis) hebben dan ook geen enkele keuze: Tara's enige kans is dat er een vampier samen met haar het graf ingaat en haar ook tot vampier maakt. Laat nu net Pam (Kristin Bauer Van Straten) passeren zeker. Tara is na haar verrijzenis als vampier redelijk wild en oncontroleerbaar, want ze is nét datgene geworden wat ze haar leven lang heeft gehaat. Pam moet dan ook alles uit de kast halen om Tara een beetje in het gareel te laten lopen.
Maar Tara's problemen lijken onbeduidend tegenover wat Bill (Stephen Moyer) en Eric (Alexander Skarsgard) te wachten staat. Ze worden tegen hun wil gerekruteerd door Bills zus Nora (Lucy Griffiths) om te komen werken voor The Authority, het centrale gezagsorgaan van de vampiers, dat geleid wordt door de eeuwenoude vampier Roman (Christopher Meloni). Hij acht de twee vampiers verantwoordelijk voor het feit dat ze in seizoen 3 de kwaadaardige Russell Edgington (Denis O'Hare) niet hebben gedood toen ze de kans hadden. Iemand heeft Russell namelijk uit zijn betonblok bevrijd, en hij is het symbool geworden van de Sanguinista's, een beweging die tegen de toenadering tussen mens en vampier is, en die een ideaalbeeld nastreeft waarin de mensen worden onderworpen aan de vampiers en vervolgens gefokt als voedsel. Het kwaad is echter al geschied: de Authority is reeds geïnfilteerd door de Sanguinista's, tot op het hoogste niveau. Roman, die zelf vrede en coëxistentie nastreeft, wordt van kant gemaakt door zijn eigen minnares, Salomé Agrippa (Valentina Cervi), dezelfde Salomé die ooit het hoofd van Johannes de Doper op een schaaltje heeft geëist als beloning voor haar danskunsten. Salomé gelooft in de theorie dat god, vooraleer hij Adam en Eva schiep, eerst een vampier schiep die Lilith (Jessica Clark) heette en daarmee voor eens en altijd de suprematie van de vampiers vergoelijkte. Salomé beweert dat de wederkomst van Lilith nakende is, en ze heeft met het verdwijnen van Roman toegang tot een machtig relikwie: een fles bloed die van Lilith zelf afkomstig zou zijn. Het bloed werkt als de drug V, maar dan veel sterker, en ze houdt er de andere leden van de Authority, inclusief Bill, Nora en Eric, mee onder de knoet. Terwijl kersverse vampier eerwaarde Steve Newlin (Michael McMillan), ook Authority-lid en in een vorig leven fel bestrijder van de vampiers, voor het oog van de camera de vreedzame bedoelingen van de vampiers predikt, is de organisatie bezig met een operatie om de vijf Tru Blood-fabrieken te vernietigen, zodat de vampiers geen andere keuze hebben dan zich te voeden met mensen.
De gevoelens van de mensheid tegenover de vampiers verslechtert dag na dag. Hoyt Fortenberry (Jim Parrack) sluit zich aan bij een groep terroristen, die in de media de Obama's worden genoemd omdat ze allemaal opereren met een Barack Obama-masker op hun smoel, en die aanslagen plegen op al wat niet menselijk genoeg is in hun ogen. Nu Jessica (Deborah Ann Woll) hem heeft ingeruild voor Jason Stackhouse (Ryan Kwanten), is zijn haat voor zijn ex overgeslagen in een haat tegenover de ganse soort. Ook shapeshifters zijn niet veilig voor de haatcampagne van de Obama's, zoals Sam Merlotte (Sam Tramell) en zijn vriendin Luna (Janina Gavankar) moeten ondervinden wanneer ze worden neergeschoten. Wanneer Luna's dochter Emma (Chloe Noelle) de benen neemt, en in de roedel van wijlen haar vader Marcus Bozeman verzeilt, neemt haar schoonmoeder Martha (Dale Dickey) het halve weerwolvenkind onder haar vleugels. De roedel is echter gecompromitteerd: omdat Alcide Herveaux (Joe Mangianello) de Marcus de vorige roedelleider, heeft vermoord, moet hij normaal de roedel gaan leiden, maar de andere wolven zien dat niet dadelijk zitten, en na een duel wordt de aan V verslaafde JD (Louis Herthum) de nieuwe leider. Alcide trekt zich terug in de caravan van zijn vader (Robert Patrick), maar zal vroeg of laat de verantwoordelijkheid voor de roedel weer moeten opnemen.
Terry Bellefleur (Todd Lowe) wordt intussen geplaagd door geesten uit het verleden: bij zijn tour of duty in Irak heeft hij samen met drie dronken vrienden zo stoned als een garnaal een groepje Iraakse betogers afgeslacht. Een Iraakse vrouw heeft, net voordat ze een kogel door het hoofd kreeg, een vloek uitgesproken, waardoor een ifrit, een vuurmonster, achter de militairen komt en ze één voor één uitmoordt. Terry krijgt een kans op redemptie, maar het offer dat hij daarvoor moet brengen is verschrikkelijk. Andy (Chris Bauer) daarentegen wacht schijnbaar een mooie toekomst: hij heeft een nieuwe vriendn, Holly (Lauren Bowles), en afgezien van wat wrevel met haar twee pubers weet hij toch respect af te dwingen. Na enkele geslaagde interventies krijgt hij zelfs algemeen applaus in zijn functie van sheriff. En net wanneer hij op top van zijn kunnen staat, wacht hem óók een "geest uit het verleden"; alleen is het in zijn geval iets met een ongewenste zwangerschap. En als klap op de vuurpijl krijgen Sookie en Jason te horen dat de dood van hun ouders wel eens méér zou kunnen geweest zijn dan een banaal ongeval.
Nogal wat critici fluisteren dat True Blood na vier seizoenen aan bloedarmoede begint te lijden. Wilt u me dan eerst en vooral excluseren voor deze bijzonder flauwe woordspeling. En staat u me toe om het met deze bewering niet eens te zijn. Critici voelen zich in hun mening gesterkt door showrunner Alan Ball, die er na dit vijfde deel de stekker uittrok. Niets is minder waar. Ook het vijfde seizoen van True Blood staat weer bol van de compleet maffe verwikkelingen in een universum dat vol schijnt te zitten met vampiers, weerwolven, elfen en gedaanteverwisselaars - gelukkig komt er ditmaal geen specimen meer bij. De gebeurtenissen worden gekruid met een flinke portie seks: zo is Erics eerste reactie wanneer hij zijn zuster Nora ontmoet om eens flink van bil te gaan. Naast de terugkeer van Russell Edgington en het opvoeren van een nieuwe antagoniste, Salomé, werden de talrijke nevenplots ditmaal beperkt tot een drie-of viertal, waardoor het geheel beter overzichtelijk blijft. In dit vijfde seizoen van True Blood slagen de scenaristen erin om een hoop verhaallijnen netjes op te kuisen, en slechts twee belangrijke cliffhangers over te dragen naar het volgend seizoen. Van maenaden en wicca-adepten blijven we dit seizoen gespaard, en de grootste antagonist, Salomé, verdient meer dan rijkelijk haar sporen. Ook Tara's kleine aanpassingsprobleempjes als kersverse vampier zijn de moeite waard. De flashbacks waarin Pams eerste ontmoeting met Eric wordt beschreven had misschien wat uitgebreider gemogen, en iedereens favoriete bad boy Lafayette komt verhoudingsgewijs niet zo uitgebreid aan bod, maar nu ben ik aan het vitten. Het is alleen wachten tot de op de spits gedreven incidenten tussen mens en vampier uitgroeien tot een complete burgeroorlog. Geen enkel lid van de overigens intussen al flink aangegroeide cast van True Blood presteert ondermaats, en dat wil wat zeggen.
BEELD EN GELUID
Kleuren en details zijn breed uitgesmeerd op deze release van het vijfde seizoen, ondanks de neiging van de makers om nogal wat scènes te situeren in groezelige containerdokken, donkere bossen en van neonlicht vergeven nachtclubs. Het geheel is nog het best te vergelijken met een campy stripverfilming. De paletten zijn hard en zonder compromissen; onder meer de Byzantijnse tempel waarin The Authority haar hoofdkwartier heeft ziet er magnifiek en groots uit, en de kleinste details en de meest afgetekende schaduwen komen er naar voren. Het contrast is hoog en de scherpte slaat alles. Artefacts, blokvorming of aliasing is nergens te bespeuren, alleen is er soms een fijne ruis waar te nemen. De DTS-HD MA 5.1 regeert allesoverheersend als laten we zeggen een vampierkoning van Louisiana over de diverse audiokanalen. Het budget dat voor de geluidstrack van True Blood is uitgetrokken kan wedijveren met de duurste actieblockbusters. Er zit veel dynamiek in de track die de bijna dierlijke agressie weergeeft, goede spreiding in de geluidslandschappen, en er worden veel geluidseffecten met bedenkelijke smaak gebruikt wanneer er alweer een vampier wordt veranderd in een berg gore pulp.

EXTRA'S
De extra's zijn ditmaal een beetje teruggeschroefd, want het is na vier seizoenen blijkbaar te moeilijk om niet in herhaling te vallen. Ditmaal krijgen we vijf audiocommentaartracks, waarvan de amusantste ongetwijfeld die van Everybody Wants To Rule The World is door de bijdrage van acteur Denis O'Hare (Russell). De rest is een goeie mix van acteurs en crewleden. Elk van de twaalf afleveringen kan bekeken worden in Enhanced Viewing-modus, waarin de afleveringen occasioneel worden onderbroken door trivia, flashbacks en flashforwards... kortom, informatie zowel over het verhaal als over de productie. Alle afleveringen zijn voorzien van een recap en een preview, en vóór de eerste aflevering staat er ook nog een recap van Season 4 (3:56). Elke aflevering wordt gevolgd door een featurette "Inside The Episode", waarin we enkele korte weetjes krijgen over de net afgelopen aflevering. In de featurettes "Authority confessionals" geven Nora, Steve Newlin, Salome, Kibwe, Rosalyn en Russell zogezegd toelichting bij hun toewijding voor The Authority tijdens een faux-interview. Aflevering 6, Hopeless, is voorzien van een Autopsy-modus (1:03:38) waardoor je een waaier aan randinformatie krijgt met materiaal achter de schermen, stukjes interview en diens meer. Er is tot slot op de vijfde disk nog een handig navigatiesysteem True Blood Lines beschikbaar waarmee je kan opzoeken welke relatie de verschillende personages met elkaar hebben, van hartsvriendinnen tot gezworen vijanden.
CONCLUSIE
Seizoen 5 van True Blood is toch zeker niet minderwaardig in vergelijking met de vorige seizoenen. De karakters zijn voldoende in hun rol gegroeid om zonder vervelende plichtplegingen zich met brio op een nieuwe set avonturen te storten. En dat alles kan u dankzij deze Blu-rayset tegen de beste technische randvoorwaarden. Wie desondanks nog te klagen heeft, verdient een zilveren ketting en een houten staak!coverStudio: Warner

Regie: Daniel Minahan, Michael Lehmann, David Petrarca, Romeo Tirone, Daniel Attias, Michael Ruscio, Stephen Moyer, Scott Winant, Lesli Linka Glatter
Met: Anna Paquin, Stephen Moyer, Sam Tramell, Ryan Kwanten, Rutina Wesley, Alexander Skarsgard, Chris Bauer, Kristin Bauer Van Straten, Lauren Bowles, Valentina Cervi, Nelsan Ellis, Janina Gavankar, Lucy Griffiths, Todd Lowe, Joe Mangianello, Michael McMillan, Denis O'Hare, Jim Parrack, Carrie Preston, Deborah Ann Woll, Christopher Meloni, Robert Patrick, Jessica Clark

Film:
9/10

Extra's:
5,5/10

Geluid:
10/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
B

Genre:
Fantasy

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2012

Leeftijd:
16

Speelduur:
642 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051888149706


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS 5.1
Spaans DTS 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Spaans, Braziliaans Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• 5 audiocommentaartracks
• Picture in picture-track Enhanced Viewing
• Recaps
• Previews
• Season 4 recap
• Featurettes "Inside The Episode"
• Featurettes "Authority confessionals"
• Nota's "True Blood Lines"

Andere recente releases van deze maatschappij