:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ADVENTURELAND
ADVENTURELAND
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2013-06-25
FILM
Na het monstersucces van Superbad was het eenvoudig voor regisseur Greg Mottola om foute tienerfilms te blijven maken, desalniettemin koos hij een andere weg. Niet dat opvolger Adventureland een psychologisch drama is, maar toch tapt Mottola uit een heel ander vaatje. In Superbad werkte hij met Michael Cera en Jonah Hill die later de nieuwe Hollywoodgoden werden en in Adventureland doet hij het met Jesse Eisenberg en Kristen Stewart.
 
 
Door zijn gedateerde krullenbol en raar stemmetje zal Eisenberg wellicht altijd als nerd gecast worden en dat is in Adventureland niet anders. Mottola katapulteert ons terug naar 1987 alwaar ene James Brennan (Jesse Eisenberg) ervan droomt om het Europese vasteland af te reizen alvorens zijn universiteitsstudies in New York aan te vangen. Helaas heeft hij er geen rekening mee gehouden dat zijn vader na enkele misstappen op z'n werk gedegradeerd wordt waardoor die een veel lager inkomen krijgt. Brennan hangt echter vast aan zijn droom en aanvaardt daarom een saaie vakantiebaantje in het attractiepark Adventureland. Er valt daar werkelijk niks te beleven, behalve de mooie ogen van Em Lewin (Kristen Stewart). In geen tijd is James tot over zijn oren verliefd op de brunette. Em lijkt wel heel onschuldig, toch heeft ze er helemaal geen problemen mee om getrouwde mannen in haar bed te lokken. En tja, de arme Brennan zal heel wat watertjes moeten doorzwemmen vooraleer Em definitief de zijne wordt.
 
 
Een onschuldig liefdesverhaaltje dus, alhoewel Mottola er een zeer onderhoudende film van heeft gemaakt. Het scenario staat niet alleen bol van geslaagde grappen, ook is het net alsof je naar een oude John Hughes-film kijkt. Mottola mag dan wel de mosterd bij een film als Pretty In Pink halen, hij doet er wél zijn eigen ding mee. Dat is in de eerste plaats aan de indrukwekkende cast te danken. Toegegeven, Eisenberg speelt altijd hetzelfde typetje, maar hij doet dat verdomd goed! En dan is er de hemelse (jawel!) Kristen Stewart. Kunnen de heren critici eindelijk eens stoppen met zich te verbazen over het feit dat Kristen kan acteren? Zij hoeft zich voor niets te schamen, zelfs niet voor Twilight. De nieuwbakken Hollywooddiva is gewoon op en top een topactrice die op weg is om in filmland alles te bereiken. Ook de kleine rolletjes in Adventureland mogen er wezen. Ryan Reynolds (de ster uit het misbaksel Green Latern) is als verwijfde playboy ronduit hilarisch en ook de verschijning van Margarita Levieva (binnenkort te zien in de Amerikaanse versie van Loft) als eightiesstoeipoesje zullen we ons wellicht eeuwig herinneren.
 
 
Natuurlijk beweren we niet dat Adventureland filmkunst is, alhoewel je ons niet de mond moet openbreken over wat nu wel of niet filmkunst is!  Wel staat deze komedie garant voor anderhalf uur topentertainment. Wij bespreken de dvd, maar onlangs bracht Entertainment One deze film voor een prikje op Blu-ray uit. Geef deze (toch wel) prachtprent beslist een kans!
 
BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit is magistraal. Alle kleuren zijn zonder meer prachtig en er is niet de minste storing aanwezig. Dat is natuurlijk mooi meegenomen voor een film die je in de meeste winkels tegen een scherpe prijs kan vinden. Het geluid is ook subliem met een briljante soundtrack die vol staat met hits uit de jaren 80 zoals David Bowie, Falco, The Cure en zelfs de Amerikaanse indiegoden Yo La Tengo. Wel hebben we bedenkingen bij het feit dat volgens de scenaristen in de jaren 80 oudere mannen tienermeisjes konden versieren door hun wijs te maken dat zij ooit met Lou Reed hebben gejamd, maar zoiets is natuurlijk slechts een pietluttig detail.
 

 
EXTRA’S
Het bonusmateriaal is niet veel soeps, maar dat is het minste van onze zorgen. Er zijn enkele weggelaten scènes en een korte documentaire die grotendeels uit saaie interviews bestaat.
 
CONCLUSIE
Het is jammer dat Adventureland niet zo’n groot succes als Superbad is geworden, want deze komedie verdient het dubbel en dik. De film is zowel charmant als grappig en daar zitten Kristen Stewart en Jesse Eisenberg voor zeer veel tussen. Wie op zoek is naar de hedendaagse versie van Some Kind Of Wonderful moet deze dvd gewoon in huis halen.cover
Studio: Buena Vista

Regie: Greg Motolla
Met: Kristen Stewart, Jesse Eisenberg, Ryan Reynolds, Kelsey Ford, Matt Bush, Margarita Levieva

Film:
8/10

Extra's:
4/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Coming-of-age

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2009

Leeftijd:
16

Speelduur:
102 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717418294748


Beeldformaat:
1.85:1 anamorf PAL

Geluid:

Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels, Spaans, Portugees, Hebreeuws
Extra's:
• The Making Of Adventureland (15 min.)
• Deleted Scenes
• Audiocommentaar Van Greg Mottola en Jesse Eisenberg
 

Andere recente releases van deze maatschappij