:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> EASY A
EASY A (BLU-RAY)
Bespreking door: Dieter - Geplaatst op: 2013-08-08
FILM
Judy Garland had The Wizard Of Oz, Audrey Hepburn Roman Holiday en Julie Christie Darling, films die de carrière van een nieuwe jonge ster als een komeet lanceerden. Aan dat lijstje mag je nu ook Emma Stone in Easy A toevoegen. De film op zich is een goed geschreven, bijwijlen hilarische en verrassend subversieve toevoeging aan het 'high school'-genre, maar het is Stones vertolking die de prent dat extra duwtje in de rug geeft. Het resultaat is een film die moeiteloos entertaint, geregeld knipoogt naar film- en literatuurklassiekers en die kan rekenen op een eclectische cast die zich vol overgave op de snedige oneliners stort.

De film opent met de 17-jarige Olive (Emma Stone) die via de webcam een publieke biecht doet en via flashbacks vertelt hoe ze op korte tijd uitgegroeid is van een anonieme scholier tot een meisje met de reputatie van een slet. Om onder een kampeertrip met een vriendin uit te komen, verzon Olive namelijk een date met een universiteitsjongen. Een date die met sex eindigde. Voor ze het goed en wel beseft, roddelt de hele school over haar en als een homoseksuele vriend haar vraagt om te laten uitschijnen dat ze ook met hem in bed is gedoken, gaat de bal pas echt aan het rollen. Ergens vindt Olive het leuk om niet langer een grijze muis te zijn en omdat ze voor de Engelse les Nathaniel Hawthorns The Scarlet Letter moet lezen, plakt ze zelfs ironisch een rode letter A op haar kleren, net zoals de overspelige vrouw uit het boek. Maar er zit een keerzijde aan de medaille want haar reputatie zorgt ook enkele minder prettige neveneffecten.

Films waarin literatuurklassieker naar een high school vertaald worden zijn niet nieuw - denk maar aan Ten Things I Hate About You of She's All That - maar Easy A springt uit de band omdat het geen directe vertaling van het boek is, maar The Scarlet Letter slechts als kapstok gebruikt. Dat levert ogenschijnlijk een redelijk generische plot op, waarin alle clichés over het Amerikaanse schoolleven worden opgerakeld. Maar desondanks speelt Easy A niet op veilig. De film slaat namelijk een sarcastische toon aan die ervoor zorgt dat je de prent enerzijds als een typische tienerfilm kan bekijken en anderzijds als een verrukelijke pastiche op het genre. Easy A is ook verrassend smaakvol: hoewel sex zowat het enige onderwerp is waarover gepraat wordt, zijn vulgariteiten ver te zoeken en wordt er veel tijd gestoken in memorabele oneliners en - nog belangrijker - memorabele karakters.

Het meest interessante personage is zonder meer dat van Olive. De rol van het knappe schoolmeisje (in beide betekenissen van het woord) zit Emma Stone als gegoten: een meid die rechttoe rechtaan is, met verve de spitantste dialogen spuit en dat doet met een flair die je vanaf de eerste seconde charmeert. Easy A zette Stone meteen op de kaart als een actrice om in de gaten te houden en als ze de juiste projecten blijft kiezen, kan ze wel eens uitgroeien tot de nieuwe Lauren Bacall of Kathleen Turner. De actrice speelt dan wel iedereen van het scherm, de rest van de cast is ook om u tegen te zeggen. Stanley Tucci en Patricia Clarkson vormen een fantastisch ouderpaar, Thomas Haden Church vertolkt de symmpathieke leraar Engels en Lisa Kudrow is prima op dreef als een studiebegeleider met een onverwacht geheim. De jongere acteurs zijn iets minder opvallend geschetst maar daarom niet minder goed of geloofwaardig, ook al is de subplot over enkele extreem religieuze schoolgenoten van Olive een te gemakkelijke uitnodiging voor overacting.

Ergens halfweg de film vraagt Olive zich af waarom haar leven niet kan zijn zoals een John Hughes-film, waardoor het objectief van de makers van Easy A meteen duidelijk is. Het moet gezegd, het niveau van een Ferris Bueller of The Breakfast Club haalt de prent niet, maar het siert de regisseur en de scenarist dat ze tenminste pogen een geloofwaardig schoolmilieu neer te zetten. Bovendien zijn de dialogen, zoals in de beste Hughes-films, filmisch genoeg om eindeloos te citeren maar toch gegrond in waarachtige 'teen speak'. Als je dus even voorbij het tienerlabel kijkt dat Easy A gemakkelijk opgeplakt krijgt, vind je een film die tot de betere komedies van de voorbije jaren behoort. En je krijgt er die stermakende glansrol van Emma Stone nog bovenop.

BEELD EN GELUID
Easy A krijgt een kleurrijke, scherpe en nagenoeg foutloze beeldtransfer op deze Blu-ray. De beelden zijn niet van het soort om je met verstomming te slaan, maar dat doet niets af aan de ontegensprekelijke kwaliteit van het beeld. De DTS-soundtrack focust voornamelijk op de heldere dialogen, maar ook de occasionele muziektrack klinkt prima, ook al worden de achterste boxen amper aan het werk gezet.

EXTRA'S
Als de toon van de film je aanstaat, zal je zeker genieten van het Audiocommentaar van Emma Stone en regisseur Will Gluck. Beide zijn spraakwatervallen die je overdonderen met weetjes en anekdotes. Voor wie het babbelspoor niet genoeg is, is er ook een Trivia Track die weetjes spuit terwijl de film loopt. The Making of Easy A mag dan amper 14 minuten duren, omdat die meer inzicht geeft dan een EPK die we op andere disks gewoon zijn, passeert er heel wat interessants op die korte tijd. Vocabulary of Hilarity (5 min.) focust op de gevatte dialogen en The School of Pop Culture (5 min.) brengt een hommage aan de films van John Hughes. Een Gag Reel (5 min.) tovert gegarandeerd een glimlach op je lippen en het is ook fijn om Emma Stones Audition Reel (19 min.) te zien. 

CONCLUSIE
Easy A is tienerkomedie zoals we die te weinig zien: gevat, relevant, hoogst citeerbaar en met als kloppend hart een fantastische performance van actrice Emma Stone. Beeld en geluid halen bovendien een prima niveau op de schijf en ook de bonussectie is inzichtelijk en entertainend.


coverStudio: Sony Pictures HE

Regie: Will Gluck
Met: Emma Stone, Penn Badgley, Amanda Bynes, Dan Byrd, Thomas Haden Church, Stanley Tucci, Patricia Clarkson, Lisa Kudrow, Malcolm McDowell

Film:
7,5/10

Extra's:
6,5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2010

Leeftijd:
12

Speelduur:
92 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609667264


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS-HD MA 5.1
Italiaans DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels
Extra's:
• Audiocommentaar
• Making-of
• Auditietape Emma Stone
• 2 Featurettes
• Bloopers
• Pop-up-weetjes

Andere recente releases van deze maatschappij