:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> L'EFFRONTÉE
L'EFFRONTÉE
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2013-08-25

FILM
Toen Charlotte Gainsbourg in 1984 in de flauwe komedie Paroles Et Musique als actrice debuteerde, was er wellicht niemand die toen dacht dat deze jongedame zou uitgroeien tot één van de beste filmdiva's aller tijden. Als kind was ze voor de meeste mensen niet meer dan de dochter van enfant terrible Serge Gainsbourg. Regisseur Claude Miller (onlangs kon je nog in de filmzalen Thérèse Desqueyroux van hem zien) merkte evenwel dat er veel meer in haar zat. Met de schuchtere tiener maakte Miller twee onvergetelijke klassiekers: L'Effrontée en La Petite Voleuse. Naar de tweede prent moet je evenwel niet op zoek gaan omdat die om onbegrijpelijke redenen nooit op dvd is uitgebracht, L'Effrontée is dat wel, ofschoon het geen lachertje is om die te vinden. Gelukkig kon ik dankzij de tip van collega William in Parijs een zeldzaam exemplaar op de kop tikken.
 

 
Ligt de charme van deze film louter aan Charlotte Gainsbourg? Natuurlijk een beetje wel, maar toch is het vooral Claude Miller die er een zonnige film van heeft gemaakt. Hij maakt het allemaal niet moeilik, het enige wat hij wil is van de eerste tot de laatste seconde een glimlach op het gezicht van de kijker toveren. De dertienjarige Charlotte Castang (Charlotte Gainsbourg) is een allesbehalve gelukkig meisje. Ze is verlegen en vindt zichzelf lelijk. Daardoor is het tienermeisje vaak het mikpunt van allerlei pesterijen. Het depressieve meisje gaat niet zoals haar leeftijdsgenoten 's avonds op stap naar de lokale discotheken, wel spendeert ze haar avonden met de veel jongere Lulu. De jonge Charlotte heeft veel te vertellen, maar niemand luistert naar haar. Haar vader heeft zijn handen vol met zijn timmerwerk en ook haar stiefmoeder hecht maar weinig belang aan haar woorden. Als de jonge beroemde pianiste Clara Bauman (Clothilde Baudon) naar het dorpje afzakt voelt Charlotte dat haar leven zal veranderen. Voor het eerst ziet Charlotte wat glamour is en daarom doet zij er alles aan om bevriend te raken met de wereldvreemde (en vooral verwaande) componiste. Charlotte gelooft in haar dromen, maar daardoor vervreemdt ze ook meer en meer van de echte wereld.
 


L'Effrontée is een geslaagde coming-of-age-film met een briljante Charlotte Gainsbourg. De jonge tiener bewees meteen dat ze meer is dan zo maar de dochter van Gainsbarre. Dat begrepen ook de critici en voor haar tweede rol kreeg Charlotte verdiend een César (de Franse Oscar). Claude Miller is de andere ster van deze film. Miller is een regisseur die niet zijn heil zoekt in moeilijke montages of andere cinefiele vondsten. Net zoals die andere meester Claude Chabrol gelooft Miller in de kracht van cinema vérité , zeg maar cinema die uit het leven is gegrepen. Wellicht zal L'Effrontée je leven niet veranderen, maar de film bezit zo'n unieke en onweerstaanbare charme dat je hem gewoon gezien moet hebben, ten minste als je hem vindt, maar wie weet heb je ook zo'n vriend met gouden tips rondlopen!
 


BEELD EN GELUID
Eerlijkheidshalve vreesde ik het allerergste, want met oude dvd's weet je nooit waaraan je begint. Gelukkig was deze vrees ongegrond. Meer zelfs, TF1 Video respecteerde het originele filmformaat waardoor niks van het originele beeld verloren gaat. Alles ziet er piekfijn uit, zonder de minste storingen. Uiteraard is L'Effrontéé ondertussen bijna dertig jaar oud en dat merk je af en toe wel. Het geluid is mono, maar ook dat stoort niet. Claude Miller koos wel voor een vreemde soundtrack, zo hoor je naast werk van Beethoven ongeveer vijftien keer (jawel!) het deuntje Sarà perche ti amo van de Italiaanse hitformatie Ricchi e Poveri, maar zelfs dat heeft zijn charmes.

EXTRA'S
Jammer genoeg staan er geen extra's op deze disk, behalve een zeer kort interview met een piepjonge (en vooral zeer schuchtere) Charlotte Gainsbourg.
 


CONCLUSIE
L'Effrontée is de tweede film van Charlotte Gainsbourg waarmee de brunette onmiddellijk haar stempel op de cinema drukte. Deze coming-of-age-film van Claude Miller is een onweerstaanbare film. Het verhaal stelt niet zo veel voor (een tiener die met een identiteitscrisis kampt), maar door zowel Millers frisse aanpak als de charme van Charlotte Gainsbourg is L'Effrontée een absolute must.


cover
Studio: TF1 Vidéo

Regie: Claude Miller
Met: Charlotte Gainsbourg, Bernadette Lafont, Jean-Claude Brially, Clothilde Baudon, Julie Glenn

Film:
8,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
6/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Frankrijk

Jaar:
1985

Leeftijd:
Tous

Speelduur:
95 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
3294333019250


Beeldformaat:
1.66:1 anamorf PAL

Geluid:
Frans Dolby Digital Mono 1.0


Ondertitels:
geen
Extra's:
• Interview met Charlotte Gainsbourg (4 min.)

Andere recente releases van deze maatschappij