:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> JAMES BOND - MOONRAKER
JAMES BOND - MOONRAKER
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2001-06-27
FILM
Als de spaceshuttle Moonraker tijdens een transport wordt overvallen en buitgemaakt, krijgt geheim agent James Bond (Roger Moore) de opdracht de zaak te onderzoeken. Gewoontegetrouw raakt hij in allerlei avonturen verwikkeld en krijgt daarbij assistentie van CIA-agente Holly Goodhead (Lois Chiles). Samen gaan ze de strijd aan tegen industrieel Hugo Drax (Michael Lonsdale).

Eind jaren zeventig was er een boom wat sciencefiction betreft, denk maar aan Star Wars en CE3K en daar maakten de makers van James Bond gretig gebruik van door de productie van For Your Eyes Only te verschuiven naar een latere datum zodat ze eerst op de proppen konden komen met deze Moonraker. De film is overigens goed ontvangen door het publiek. Het oorspronkelijke verhaal van Ian Fleming is volledig herschreven en alleen het karakter van Hugo Drax bleef behouden. Deze rol wordt perfect ingevuld door Michael Lonsdale. Roger Moore kwijt zich eveneens uitstekend van zijn taak. Alleen Lois Chiles loopt er wat ons betreft wat verloren bij, haar karakter is niet bijzonder boeiend. Het verhaal biedt alle ingrediënten die je van een Bond-film mag verwachten, al zijn sommige scènes behoorlijk overdreven, maar een kniesoor die daar om maalt.

BEELD EN GELUID
De prent dateert uit 1979 en op enkele momenten na merk je dit nergens. Zowel het beeld als het geluid zijn enkele jaren geleden geremastered, en met succes. Moonraker heeft een anamorf 2.35:1-beeldformaat dat er voortreffelijk uitziet. Het beeld is scherp, bevat veel detail en de kleuren ogen mooi (doch soms een beetje gedateerd). Occasioneel merk je echter wel wat krasjes, ruis en kleine printbeschadigingen, maar die ervaarden wij niet als echt storend. De originele geluidstrack is zoals gezegd eveneens geremastered en kreeg een opwaardering naar Dolby Digital 5.1. Welnu, deze nieuwe mix is bijzonder geslaagd. Er wordt accuraat gebruik gemaakt van alle kanalen. De surrounds worden optimaal benut voor de vele effecten tijdens de actiescènes en soms wordt er zelfs gebruik gemaakt van split-surround. De muziek en de dialogen klinken nergens schril of ruw. Enig minpuntje is dat de track niet diep doorgaat in de lage tonen.

EXTRA'S
Moonraker bevat net als de andere dvd's uit deze reeks een aantal extra's die gepresenteerd worden in geanimeerde menu's. De extra's zijn niet Nederlands ondertiteld, de documentaires hebben wel Engelse ondertitels.
Eerst is er een audiocommentaar van regisseur Lewis Gilbert, scenarist Christopher Wood, co-producent William P. Cartlidge en uitvoerend producent Michael G. Wilson. Hun commentaar gaat voornamelijk over de scènes die we op dat moment te zien krijgen. Minpunt daarbij is dat de heren soms door elkaar praten en lachen en zo verwordt de track tot een onoverzichtelijk geheel. De documentaire "Inside Moonraker" (41 min.) biedt een vrijwel volledig blik op de productie van de film en bevat veel archiefbeelden en interviews met cast en crew. De documentaire "The Men Behind the Mayhem" (18 min.) gaat over de speciale effecten in de Bond-films. Voorts bevat deze schijf nog een bioscooptrailer, uitgebreide fotogalerijen en een boekje (8 pag.) met wat achtergrondinformatie.

CONCLUSIE
Moonraker is zeker niet de beste film uit de reeks, maar zal de kijker desondanks weten te boeien. De dvd is technisch in orde en biedt naast de goede beeld- en geluidskwaliteit, tevens een handvol interessante extra's.


cover
Studio: MGM

Regie: Lewis Gilbert
Met: Roger Moore, Lois Chiles, Michael Lonsdale, Richard Kiel, Corinne Clery

Film:
6/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1979

Leeftijd:
AL

Speelduur:
122 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626025450


Beeldformaat:
2.35:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0
Hongaars Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Hongaars, Grieks
Extra's:
• Audiocommentaar regisseur en crew
• Documentaire "Inside Moonraker"
• Documentaire "The Men Behind the Mayhem"
• Bioscooptrailer
• Fotogalerijen
• Boekje (8 pag.)

Andere recente releases van deze maatschappij