:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> JUSTIFIED - SEIZOEN 1
JUSTIFIED - SEIZOEN 1
Bespreking door: Stephan - Geplaatst op: 2013-08-29

SERIE
Justified is nogal moeilijk te omschrijven zonder de plot echt weg te geven. Timothy Olyphant schittert als Deputy Marshall Raylan Givens die naar zijn geboortestreek in Kentucky wordt overgeplaatst nadat hij een lid van een drugskartel op klaarlichte dag neergeschoten heeft. Hij mag dan wel in zijn recht zijn (“he drew his gun first!”), voor de publieke opinie is het immers niet echt positief om een schietgrage agent in de buurt te hebben. Gelukkig denken ze in redneck Kentucky daar toch wel een beetje anders over.

Op zijn nieuwe bestemming komt Raylan in contact met allerlei oude bekenden, waarvan velen die zich net aan de andere kant van de wet geschaard hebben. In de eerste aflevering wordt de toon al direct gezet; mensen neerschieten lijkt niet echt een probleem, maar waar je al snel denkt een standaardpolitieserie voor je kiezen te krijgen waarin naast een algemene rode draad in elke aflevering een nieuw “mysterie” opgelost wordt, is het gaandeweg duidelijk dat Justified toch wel nét iets anders in elkaar zit.

 


Dit eerste seizoen is gebaseerd op het korte verhaal Fire In The Hole van misdaadschrijver Elmore Leonard en we krijgen dan ook net zoals in The Wire één verhaal te zien met verscheidene verwikkelingen die zich naast de hoofdplot afspelen en die op korte tot lange termijn beïnvloeden. Inderdaad, zowat alles dat in aparte afleveringen gebeurt heeft invloed op het algemene verhaal en dat zowel in kleinere als grotere mate.

Als dusdanig is het misschien wel even wennen (het trage tempo helpt niet echt), maar eens je mee bent wil je ook effectief niets missen. Dit eerste seizoen van Justified slaagt er nét niet in om tot de absolute top door te dringen omdat je de achtergrond van de personages niet vanaf het prille begin kent en het hele seizoen maar 13 afleveringen bevat, maar het smaakt zeker naar meer. Last but not least ook nog even vermelden dat naast Timothy Olyphant ook Walton Goggins (Shane uit The Shield) schittert als een redelijk geschifte crimineel die uiteraard de slechterik uithangt om even later Olyphant dan toch te helpen. Shane Vendrell is plots hilbilly geworden!

 


BEELD EN GELUID
Qua beeld en geluid hebben we een beetje gemixte gevoelens. Het geluid is op zich goed, maar het beeld laat het soms afweten en wordt geteisterd door compressiefouten, met name posterisatie en grain, en dat vooral op de eerste disk met 5 afleveringen, terwijl er op de andere 2 telkens vier staan.

EXTRA'S
Qua extra’s krijgen we enkele audiocommentaartracks: What would Elmore Do, waarin Elmore Leonard spreekt over het kortverhaal dat naar de pilot leidde; The Story of Justified, een promotionele behind the scenes; Meet the Characters, nog meer promostuff; Shooting for Kentucky, over hoe men Californië probeerde op Kentucky te laten lijken; Meet the Marshals, over de geschiedenis van de US-marshalls op tv en in films; de videoclip “Long Hard Time to Come” en een vooruitblik op seizoen 2. Het lijkt een hele boel, maar de waarheid is dat het niet allemaal zo interessant is.


 

 

CONCLUSIE
Justified is een relatief trage serie die wat tijd nodig heeft om je mee te krijgen, en dat er slechts 13 episodes zijn in dit seizoen maakt het er niet makkelijker op. Geef echter niet al te snel op en je zal merken dat Justified een zeer typische sfeer uitstraalt die heel erg de nostalgie oproept van oude westerns. Niet voor iedereen, maar eens je mee bent, ben je ook echt méé.


cover
Studio: Sony Pictures HE

Regie: diversen
Met: Timothy Olyphant, Nick Searcy, Joelle Carter, Walton Goggins, Natalie Zea

Film:
7/10

Extra's:
6/10

Geluid:
7/10

Beeld:
5/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2010

Leeftijd:
12

Speelduur:
537 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8712609653052


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans
Extra's:
• Audiocommentaar van cast & crew
• Blik achter de schermen
• Maak kennis met de cast en crew van Justified
• Documentaires


Andere recente releases van deze maatschappij