:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BREAKING BAD - SEIZOEN 2
BREAKING BAD - SEIZOEN 2 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2013-09-20
SERIE
Op het einde van seizoen 1 zagen we hoe scheikundeleraar Walter White (Bryan Cranston) een verbond heeft gesloten met zijn gesjeesde ex-student Jesse Pinkman (Aaron Paul): Walter maakt crystal meth en Jesse probeert die te slijten. Met de winst tracht Walter geld in het laatje te brengen om zijn peperdure kankertherapie te betalen en een centje over te houden voor zijn familie als hij er straks niet meer zal zijn en zijn vrouw Skyler (Anna Gunn) zal bevallen zijn van zijn dochtertje. Het wilt alleen niet zo goed vlotten met de verkoop: het olijke duo heeft twee dode drugdealers op hun geweten, en om hun waren te kunnen aan de man te brengen zijn ze in zee gegaan met de mentaal compleet geschifte drugbaas Tuco Salamanca (Raymond Cruz). Tuco heeft twee van zijn luitenants omgebracht en daardoor het plan opgevat om de wijk te nemen naar Mexico totdat het stof is gaan liggen; uiteraard wil Tuco de kip met de gouden eieren niet slachten en verplicht hij Walter en Jesse met de loop van een pistool tegen hun slaap om hem in Mexico te komen vervoegen en daar verder meth te brouwen. Wanneer Walters schoonbroer, de narcotica-agent Hank Schrader (Dean Norris) Tuco onschadelijk maakt, kunnen Walter en Jesse vluchten, maar Walter zal met een geweldig goede leugen voor de dag moeten komen om zijn dagenlange afwezigheid aan zijn vrouw te verklaren. De stemming thuis is onder nul gezakt, want Skyler wil per se weten wat Walter allemaal heeft uitgevreten, terwijl die laatste geheugenverlies veinst.
 
Maar aan hun drugavontuur hebben Walter en Jesse amper geld overgehouden, dus moeten ze opnieuw gaan koken, en ditmaal stuurt Walter Jesse zelf de straat op om zijn waren aan de man te brengen. Het geld stroomt veel trager binnen, en hij adviseert Jesse dan ook maar om een paar ondergeschikten in dienst te nemen. Eén van zijn koeriers wordt echter bestolen, en Walter wilt dat Jesse zijn gezag herstelt en de dieven mores leert. Buiten Jesses wil om loopt dit uit op een bloedbad, maar hij wint er wel credibiliteit mee. In zijn overmoed probeert hij zijn territorium uit te breiden, maar daardoor komt hij in het vaarwater van rivaliserende drugbendes, die over lijken gaan. Wanneer één van Jesses acolieten wordt opgepakt, zijn Walter en Jesse gedwongen om hun illegale hobby op te biechten bij Saul Goodman (Bob Odenkirk), een dubieuze advocaat die alles zou doen voor het geld. Via via kan de louche meester Walter in contact brengen met een notoir onderwereldfiguur, Gustavo Fring (Giancarlo Esposito), die al twintig jaar op de markt actief is en nog nooit is betrapt. Fring strengt wel strenge voorwaarden aan zijn deelname. Met Walter gaat het intussen van kwaad naar erger, en hij geraakt met de dag meer en meer in zijn eigen leugens verstrikt. Het komt ei zo na uit dat Walter zijn rijke vrienden, Elliot (Adam Godley) en Gretchen (Jessica Hecht) Schwartz, die voor zijn behandeling zouden betalen, de deur heeft gewezen, en hij laat Skyler geloven dat hun bedrijf, Gray Matter, op de rand van het faillissement staat. Om den brode gaat Skyler opnieuw werken bij haar vroegere baas, Ted Beneke (Christopher Cousins), die altijd een ferme boon voor haar heeft gehad. Ze komt er echter op uit dat Teds boekhouding vergeven is van de valse facturen. Hank heeft intussen promotie gekregen, en hij jaagt als een bloedhond op de mysterieuze nieuwe drugdealer die in het milieu bekend staat als Heisenberg, niet wetende dat het zijn eigen schoonbroer is. Jesse heeft er intussen allemaal geen zin in, want zijn aandacht gaat meer uit naar zijn nieuwe sexy buurvrouw Jane Margolis (Krysten Ritter). De twee worden op de kortste keren verslingerd aan Jesses eigen koopwaar, waardoor Jesse eigenlijk meer en meer een risicofactor begint te worden.

De zwarte komedie Breaking Bad, dat in de Verenigde Staten nu op zijn einde loopt, is één van de meest besproken series van het moment, waarmee de Amerikaanse zender AMC, die ook The Walking DeadMad Men en Hell On Wheels op zijn palmares heeft staan, zich heeft opgewerkt tot een grote speler. De schrijversstaking waardoor het eerste seizoen slechts een opwarmertje was, maakte een tweede seizoen onvermijdelijk, en de reeks heeft zijn herstart niet gemist. Er is eindelijk een volledig seizoen beschikbaar waarin de personages zich kunnen ontwikkelen en waarin een zeer logische structuur zit, vergelijkbaar met vallende dominosteentjes, waarin elke actie een reactie triggert en het geheel pijnlijk afstevent op het moment waarop Walter voor zijn voortdurende leugens eindelijk de rekening gepresenteerd krijgt. Het Breaking Bad-universum wordt bevolkt door zeer goed uitgewerkte personages waarvan de morele ambiguïteit afdruipt. Neem als casus Walter White zelf: je kan met hem sympathiseren omdat hij voor zijn familie de schaapjes op het droge wil brengen, maar de immorele trekjes in zijn karakter en de hooghartige manier waarop hij hulp van vrienden afwijst, zoals de steun van de familie Schwartz en de inzamelactie van zijn zoon, veranderen hem langzamerhand in een maniak. Hét punt waarin zijn evenwichtsbalans definitief begint over te hellen naar de slechte kant is de aflevering Over, waarin Walter de kans krijgt om zijn bestaan als drugfabrikant achter zich te laten, maar hij resoluut kiest om zijn tanden te laten zien en en passant even een concurrerende dealer diets maakt dat hij, en alleen hij, de baas is. Zijn partner Jesse vergaat het mogelijk nog erger, want zijn occasioneel wietgebruik is duidelijk een stepping stone naar het hardere spul, nu hij aan de bron zit. Of ze nu hun goederen in bulk aan de man willen brengen of rechtstreeks via detailhandel, Jesse is een onmisbare schakel in de verhandeling van het goedje, maar zijn eigen verslaving is duidelijk een hinderpaal om zaken te kunnen doen met de écht grote jongens. Walts schoonbroer Hank is intussen op jacht naar de ongrijpbare drugfabrikant die in het milieu bekend staat als Heisenberg, niet wetende dat het zijn eigen schoonbroer is. Door een paar succesjes die eerder te wijten zijn aan puur geluk krijgt Hank een promotie, maar hij blijkt toch een klasse te min te zijn om met de echte grote jongens te mogen spelen. Net als Walter doorstaat Hank een proces waarin hij gedwongen wordt in de afgrond van zijn eigen ziel te kijken, en voor zichzelf moet uitmaken of hij er in gaat springen of niet. Zeer leuk gevonden is de introductie van Saul Goodman, een dubieuze advocaat die blijkbaar niet het minste last heeft van morele normen en waarden, zo lang hij op het einde van de dag zijn royale cheque krijgt in ruil voor zijn bewezen diensten.
 


 

Wat naast de ijzersterke scenario's ook nog opvalt, is dat er bijzonder kunstig wordt omgesprongen met het camerawerk. We zien regelmatig ongewone camerastandpunten, en wordt gespeeld met trager en sneller lopende tijd, en verschillende afleveringen beginnen met als introductie een pluchen speelgoedbeest dat in het zwembad van de familie White is getuimeld, blijkbaar als onderdeel van een zeer dramatisch gebeuren dat pas in de laatste scène van de laatste aflevering zijn beslag krijgt. Je kan er alleen uit besluiten dat de makers verdorie goed weten waar ze mee bezig zijn, en zich kosten noch moeite besparen om zodanig veel spanningsbogen op te bouwen dat het als kijker erg moeilijk wordt om aan de verleiding te weerstaan om nóg maar een aflevering tot zich te nemen. Breaking Bad is een uithangbord voor de stelling dat televisieseries zich qua production values kunnen meten met de betere bioscoopfilm.

BEELD EN GELUID
Ook in de uitvoering werd aan Breaking Bad de grootste zorg besteed, zij het dat onvoorbereide kijkers zich wel eens de vraag zouden kunnen stellen of er iets mis is met hun dure home-theatreopstelling. Er zitten scènes bij die kraken onder de ruis, vooral dan buitenscènes, die worden afgewisseld met mooi gepolijste plaatjes van het perfecte gezinnetje. Het contrast tussen de beide soorten scènes is al iets minder groot dan in van seizoen 1, en het valt op dat details zoals gelaatsuitdrukkingen, de textuur van de woestijn en de vuiligheid op de kookinstallatie van Walt en Jesse beter tot hun recht komen. De zwarttinten zijn goed afgelijnd en stabiel, de huidtinten hebben dan weer wat een meer rose tint dan natuurlijk lijkt. Hier en daar duiken er kleine instanties van colour banding op, die weer weg zijn vooraleer je ze hebt opgemerkt, maar die toch op grotere schermen merkbaar zijn. Toch helt de balans voor het beeld naar de positieve kant over. De DTS-HD MA 5.1-track slaagt erin om een vooral dialooggedreven reeks zoals deze af en toe te laten uitbarsten in een orgie van geluidsgeweld. Een paar korte, maar zeer heftige scènes waarin er al eens wordt geschoten, geknokt of explosieven worden gebezigd, gaan zelden onopgemerkt voorbij. Ook de muziek wordt op de juiste manier geplaatst, getuige daarvan bijvoorbeeld de videoclip van Negro Y Azul die als introductie voor de gelijknamige aflevering dient. De dialogen zijn zonder uitzondering goed verstaanbaar.
 
EXTRA'S
We beginnen met een grote rode kaart: elke keer je je speler hebt afgezet en een dag later een nieuwe aflevering wil oppikken, word je overspoeld met allerlei waarschuwingen en copyright notices waarin we onder meer vernemen dat de audiocommentaartracks zijn gesanctioneerd door zowel de kuisvrouwen van de bovenverdieping als die van de benedenverdieping, waar je als kijker geen ruk aan hebt. Integendeel, dergelijke onnodige irritaties drijven volgens mij de fans net in de richting van de illegale downloads, waar de eerlijke consument bestraft wordt omdat hij een legaal product heeft gekocht.

Nu die klacht even van mijn lever is, kan ik u even een overzicht geven van het overige aanwezige bonusmateriaal. Het sleutelwoord is hier 'versnipperd'; de 13 verwijderde scènes (13:07) en de 13 "Inside Breaking Bad"-featurettes (32:34) zijn verdeeld over de verschillende afleveringen, wat het enerzijds makkelijk maakt om ze dadelijk na de aflevering zelf te bekijken, maar wat een totaaloverzicht moeilijker maakt. Ook de 11 featurettes "Behind the Scenes" (32:34) zijn op een gelijkaardige manier verdeeld. Audiocommentaartracks zijn voorzien voor de afleveringen Seven Thirty-Seven, Negro Y Azul, 4 Days Out en de finale ABQ. Naast showrunner Vince Gillian worden de tracks vooral - maar niet uitsluitend - ingesproken door de voornaamste acteurs, wat voor mijn part nog altijd één van de betere keuzes van deelnemers is. Op de eerste disk vinden we nog een korte documentaire "Season 1 Recap" (1:31) waarin we een zeer korte samenvatting van het eerste seizoen terugvinden. Disk 2 bevat ook de videoclip van Negro Y Azul (3:25), waarin een Mariarchi-bandje een liedje zingt over het feit dat er doden gaan vallen.
 


 

Het niet-uitgespreide bonusmateriaal vinden we op de derde disk terug. In de interactieve featurette "The Writer's Lab - An interactive Guide to the Elements of ABQ" laat bedenker Vince Gilligan zien hoe het schrijven van een script tot stand komt, en vervolgens verschillende procedures ondergaat alvorens we het eindresultaat te zien krijgen. "Better Call Saul" (0:50) is een weergave van het dubieuze reclamefilmpje dat in de serie getoond wordt, waarin Saul Goodman zijn niet helemaal legale diensten aanbiedt, gevolgd door een gag reel (3:52) met eerder flauwe bijdragen. In 4 featurettes "Cop Talk with Dean Norris" (10:25) gaat de acteur die Hank speelt te rade bij echte politiemensen over de in de serie gebruikte situaties. De documentaire "Walt's Warning" (2:46) laat acteur Bryan Cranston vertellen over de viral marketing-campagne die de serie begeleidt. De disk bevat nog 6 eerder op het internet te bekijken webisodes (22:50) en een fotogallerij van Vince Gilligan.
 CONCLUSIE

Breaking Bad gaat erin als een bak pikante chicken wings van Los Pollos Hermanos. Elke aflevering doet hongeren naar meer, en da's het beste compliment dat je aan een televisieserie kan maken. De technische kwaliteiten van deze Blu-rayset zijn zonder meer in orde.coverStudio: Sony Pictures HE

Regie: Bryan Cranston, Charles Haid, Terry McDonough, John Dahl, Johan Renck, Peter Medak, Félix Enríquez Alcalá, Michelle MacLaren, Phil Abraham, Adam Bernstein, Colin Bucksey
Met: Bryan Cranston, Anna Gunn, Aaron Paul, Dean Norris, Betsy Brandt, RJ Mitte, Raymond Cruz, Krysten Ritter, Bob Odenkirk, Giancarlo Esposito

Film:
9,5/10

Extra's:
7/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Tragikomedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2009

Leeftijd:
16

Speelduur:
616 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609654257


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans, Arabisch, Turks, Hindoestaans, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• 4 audiocommentaartracks
• Documentaire "Season 1 Recap"
• 13 featurettes "Inside Breaking Bad"
• 11 featurettes "Behind the Scenes"
• 4 featurettes "Cop Talk with Dean Norris"
• 6 webisodes
• Gag reel
• Documentaire "Walt's Warning"
• Videoclip "Negro Y Azul" music video
• 13 verwijderde scènes
• Interactieve featurette "The Writer's Lab - An interactive Guide to the Elements of ABQ"
• Commercial "Better Call Saul"
• Fotogalerij "Vince Gilligan's"
• BD-Live

Andere recente releases van deze maatschappij