:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> JAMES AND THE GIANT PEACH
JAMES AND THE GIANT PEACH
Bespreking door: Ronny - Geplaatst op: 2002-11-12
FILM
James (Paul Terry) moet noodgedwongen bij zijn tantes gaan wonen nadat zijn ouders opgegeten werden door een neushoorn. Tante Spiker (Joanna Lumley) en Tante Sponge (Miriam Margolyes) laten de jongen alle klusjes opknappen en geven hem amper te eten. Op een dag hangt er aan een afgestorven boom een mooie perzik die plotseling begint te groeien. De tantes zien een kans om geld bij te verdienen en maken een attractie rond de perzik. James die honger heeft neemt op een avond een beet en hoort stemmen die uit de perzik komen, hij kruipt naar binnen en ontmoet er enkele insecten die er hun woonst hebben opgetrokken. Allen hebben ze genoeg van de desolate plek en de vernielzucht, zeker ten opzicht van insecten, van de tantes. Ze maken de perzik los en rollen naar de zee met bestemming New York.

Naar een boek van Roald Dahl komt de verfilming met een mix van gewone filmbeelden, stop motion animatie en een vleugje tekenfilm effecten. De mensen die verantwoordelijk waren voor het meesterwerk A Nightmare Before Christmas van Tim Burton hebben hier ook hun talenten gebruikt. De typische animatie- en ontwerpstijl tonen duidelijk dat er bij beide films dezelfde mensen aan het werk waren. Om maar een voorbeeld te noemen, een skelet dat in het verhaal voorkomt is identiek aan Jack Skellington uit A Nightmare Before Christmas. De twee tantes zetten hun kwaadaardige rol ook met glans neer en zeker Joanna Lumley, het best gekend voor haar rol van Patsy Stone in de schitterende serie Absolutely Fabulous” met Jennifer Saunders, speelt met volle overtuiging. De sfeer druipt van deze film af, het mooie visuele aspect ondersteunt door een goede cast en een leuk verhaal. Wat tegenzit, zijn de inspiratieloze liedjes die niet blijven hangen na de film. Ze worden ook niet op een hoger trapje gebracht door de schrapende stemmen die ze zingen. Een ontspannende film die zich afspeelt in een leuke droomwereld die oud en jong wel zal bevallen.

BEELD EN GELUID
Het beeld en geluid liggen in de goede middelmaat, de tijd van minderwaardige releases van grote studio’s ligt achter ons. Het enige wat we moeten vaststellen is dat er een Franstalige DTS track aanwezig is terwijl de Engelstalige een Dolby Digital 5.1 is. Maar dat is nu niet echt een gemis bij dit soort films waarbij de Dolby Digital track zeer goed voldoet.

EXTRA’S
Deze film gaat over een perzik moeten ze gedacht hebben, gezond voedsel waar je niet dik van wordt. We zullen de extra’s dan ook maar op dieet zetten. Wat teleurstellend dat deze mooie productie maar de volgende extra’s bevat:
- Productie Featurette: een beetje informatie over de film (4 min. 33)
- Muziekvideo "Good News" (2 min. 25)
- Bioscooptrailer (1 min. 25)

CONCLUSIE
De magie die A Nightmare Before Christmas afstraalt, wordt hier niet onmiddellijk behaald. Maar dat wil niet zeggen dat het een slechte film is, verre van zelfs. Leuke ontspanning voor jong en oud.


cover




Studio: Buena Vista

Regie: Henry Selick
Met: Paul Terry, Joanna Lumley, Miriam Margolyes, Simon Callow, Richard Dreyfuss, Jane Leeves, Susan Sarandon, Miriam Margolyes

Film:
7,5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Animatie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1996

Leeftijd:
MG6

Speelduur:
76 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8711875942662


Beeldformaat:
1.66:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans DTS 5.1
Frans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
o.a. Nederlands, Engels, Frans
Extra's:
• Productie Featurette
• Muziekvideo "Good News"
• Bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij