:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HERCULES
HERCULES (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2013-11-21
FILM
Op de berg Olympus wordt de geboorte gevierd van de zoon van oppergod Zeus (Rip Torn) en zijn vrouw Hera (Samantha Eggar). De kleine Hercules (Tate Donovan) wordt met geschenken overladen, maar krijgt de koude schouder van Hades (James Woods), de god van de onderwereld. Hades heeft een plan om binnen achttien jaar, wanneer de planeten op één lijn staan, de Titanen los te laten uit hun onderaardse kerker en Zeus van de troon te stoten. De schikgodinnen hebben hem echter voorspeld dat de enige die dat kan tegenhouden, Hercules is. Hades laat zijn twee acolieten, Pain (Bobcat Goldthwaith) en Panic (Matt Frewer) de baby doden, maar de twee stuntels krijgen de klus niet geklaard; omdat Hercules het flesje met het middel dat hem sterfelijk moet maken niet tot de laatste druppel heeft leeggedronken, blijft hij een goddelijke kracht houden. De baby wordt opgevoed door het kinderloze echtpaar Amphitryon (Hal Holbrook) en Alcmene (Barbara Barrie), voor wie het opvoeden van een kind met buitengewone kracht geen sinecuurtje is. Wanneer de adolescente Hercules op zoek gaat naar zijn oorsprong, verneemt hij van Zeus dat hij de zoon van de oppergod is, en dat hij op de Olympus kan terugkeren als hij bewijst dat hij een held is. Hercules zoekt de trainer van de helden, het geile satertje Philoctetes (Danny DeVito) op, en vol goede moed begint hij aan zijn training. Wanneer Hercules heldendaden begint te verrichten, komt het Hades ter ore dat Pain en Panic in hun opdracht gefaald hebben, en hij is om het voorzichtig uit te drukken not amused. Hades heeft gelukkig nog een plan B in de lade liggen, om Hercules te treffen op zijn éne zwakke plek, namelijk in zijn hart. Hercules wordt verliefd op de mooie Megara (Susan Egan), die haar ziel aan Hades heeft verkocht. Als zij Hercules kan verleiden, zal Hades haar haar ziel terugschenken. Maar de tijd dringt, want de alignatie van de planeten komt gevaarlijk dichtbij...




Hercules dateert van na de Disney-renaissance, en deze musicalversie van Hercules' queeste neemt om te beginnen een behoorlijk loopje met de Griekse mythologie. Hercules was namelijk slechts een halfgod, één van Zeus' zovele uitspattingen met aardse schonen, die hoopte door zijn werken de status van god te bereiken. In de gekuiste versie van Disney vormen Zeus en Hera een knus gezinnetje, wat compleet niet strookt met de overlevering. Er worden bovendien nog behoorlijk wat elementen uit andere verhalen uit de Griekse epen door elkaar gemengd: Hercules' speelkameraadje, het vliegend paard Pegasus, hoort bijvoorbeeld bij de mythe van Perseus thuis. Een classicus zal zich ongetwijfeld aan dergelijke details storen, maar voor de beleving van de film zijn dit natuurlijk bijkomstigheden. Een groter euvel evenwel is dat Hercules vooral als musical niet goed zit: het openingsnummer van de Muzen, zielloze R&B, wordt eindeloos uitgerokken, en de nummertjes waarin de titulaire held over de einder staart en over zijn eigen existentie mijmert, werken op de zenuwen. In tegenstelling tot Beauty And The Beast en The Little Mermaid ontbreekt het zeker aan een paar leuke echte meezingers. Het stemmenwerk is niet dadelijk impressionant met relatief onbekende vertolkers als Tate Donovan en Susan Egan; niet toevallig wordt de meest genietbare stemprestatie afgeleverd door James Woods in de generische schurkenrol. Aan humor is daarentegen in deze prent geen gebrek: de onophoudelijke stroom gooi-en smijtwerk zorgt voor een lawine aan slapstick. Voor de volwassen meerwaardezoeker ontbreekt het echter aan het donkerdere randje dat The Hunchback Of Notre Dame wél kan presenteren.

BEELD EN GELUID
Hercules is één van de zeldzame titels die eerst op de Europese markt werd gereleased: op het ogenblik van schrijven van deze bespreking is er nog geen Blu-rayversie verschenen in de Verenigde Staten. De transfer profiteert vooral van een zeer evenwichtige DTS-HD MA 5.1-track die in enkele scènes zoals die waarin Hercules het opneemt tegen een meerkoppige draak, excelleert. De animatiestijl van Hercules is wat hoekiger en karikaturaler dan bij de vier klassieke renaissancefilms, waardoor de personages groteske lichaamstrekken hebben en een beetje een vlakkere indruk nalaten. Binnen dat referentiekader is de animatie fijn, met heldere en levendige kleuren en een contrast dat het maximale haalt uit de overgang van licht naar schaduw.
 




EXTRA'S
Van het belabberde bonusmateriaal op de dvd blijft een al even belabberde sectie over. Een ultrakorte documentaire "The making of Hercules" (9:29) en een videoclip van Ricky Martin "No importa la distanzia" (4:47) waarvan het niet goed te snappen is waarom de Spaanse versie de schijf vergezelt, en we zijn uitgepraat. Of de afwezigheid van de supplementaire extra's die op de hoes vermeld staan ons tot lachen of huilen noopt, valt nog te bezien.
 
CONCLUSIE
Hercules behoort alleszins niet tot de grote meesterwerken van Disney, alhoewel elke reclame van het ogenblik voor de film van het ogenblik uiteraard het tegengestelde beweert. Het mankeert de film aan durf en star power, maar gelukkig niét aan technische bravoure.



cover



Studio: Disney

Regie: Ron Clements & John Musker
Met: Tate Donovan, Danny DeVito, James Woods, Susan Egan, Bob Goldthwaith, Matt Frewer, Rip Torn, Joshua Keaton, Roger Bart

Film:
7,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
9.5/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Avontuur

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1997

Leeftijd:
AL

Speelduur:
93 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8717418409692


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1
Duits DTS-HD HR 5.1
Frans DTS-HD HR 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Portugees Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Surround 2.0
Pools Dolby Surround 2.0
Tsjechisch Dolby Surround 2.0
Hebreeuws Dolby Surround 2.0
Grieks Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Spaans, Portugees, Engels CC
Extra's:
• Documentaire "The making of Hercules"
• Videoclip Ricky Martin "No importa la distanzia"

Andere recente releases van deze maatschappij