:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LIFE OF PI
LIFE OF PI
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2013-11-25
FILM
De bestseller Life Of Pi (2001) van de Canadese, maar in het Spaanse Salamanca geboren auteur Yann Martel, leek aanvankelijk niet verfilmbaar. Het fantasyverhaal over een jongen en een tijger in een reddingsbootje ergens in de Stille Oceaan tussen India en Mexico, leek uiteindelijk gesneden koek voor een regisseur zoals M. Night Shyamalan of Alfonso Cuarón, maar die gingen aan de slag met het scenario van resp. Lady In The Water (2006) en de prachtige sciencefictionfilm Children Of Men (2006). De Fransman Jean-Pierre Jeunet had net Un Long Dimanche De Fiancailles (2003) achter de rug en zag wel wat in Life Of Pi. Hij bedankte voor Harry Potter en nam Martels boek onder z’n hoede, maar na twee jaar moest hij de handdoek in de ring gooien. Fox vond z’n begroting van zo’n 85 miljoen dollar overigens veel te hoog voor wat een kleine film zou worden. En toen kwam Ang Lee op de proppen, zij het dat hij zo’n 120 miljoen dollar beweerde nodig te hebben, wat men bij Fox plotseling wel bereid was op tafel te leggen, maar Lee beloofde dan ook een 3D-productie met alles erop en eraan.

 

Als je het scenario buiten beschouwing laat, ís Life Of Pi ook een film met alles erop en eraan: een diertuin met exotische beesten, een grote storm, een schip dat vergaat en het weinig conventionele verbond tussen een jongen en een tijger om heelhuids het bewoonde deel van het Amerikaanse continent te bereiken, een vleesetend eiland, de tussenkomst van God als de ultieme deus ex machina, vliegende vissen, duizenden nieuwsgierige stokstaartjes en een lompe walvis om het aantal kleine en grotere rampen op peil te houden, het houdt je als kijker bijna 2 uur bezig en het lijkt ook allemaal echt, tot en met de rat die als verstekeling meevaart. Voeg daar het 3D-effect aan toe en het succes is gegarandeerd? Voornamelijk in Azië, want wat op de westerse markt als een Ang Lee-film pur sang gepresenteerd wordt, is in werkelijkheid een kinder- of jeugdfilm die wellicht ook de moeders kan overtuigen, maar waarvoor mannelijke bioscoopbezoekers in hoge mate bedanken. Als u Life Of Pi (uitspraak: paai) toch bekijkt, dan doet u dat wellicht voor de zo goed als perfecte CGI-effecten, want op een enkele keer na, ziet u haast nooit dat de meeste opnamen voor groene schermen zijn gedraaid en dat de dieren via de computer zijn gegenereerd (in de fragmenten waarin ook de jonge Pi te zien is), want uiteraard hebben de acteur en de tijger nooit samen in een bootje gezeten of bestaat er ergens op aarde een vleesetend eiland dat bewoond wordt door tienduizenden stokstaartjes, u weet wel die knaagdiertjes die zo mooi op kunnen zitten en dan heel nerveus met hun kopjes draaien om gevaar op te speuren.

 

Maar het is dankzij de overkill qua CGI dat Ang Lee uiteindelijk dit verhaal kan vertellen over de eigenaar van een dierentuin in India die besluit om met z’n gezin naar Canada te verhuizen en de dieren mee te nemen om ze op het Amerikaanse continent aan de man te brengen. in een echte ark van Noach gaat het gezelschap op pad (al is het vrachtschip veel minder romantisch dan in het Oude Testament), maar kort nadien komt de boot in een storm terecht en vergaat met man en muis, dat wil zeggen: Pi overleeft als enige de ramp, samen met een paar vogels, een hyena, een zebra, een aap, een tijger en een rat. De vogels kiezen uiteindelijk hun eigen toekomst, maar de rest van de dieren moet het na verloop van tijd afleggen tegen een hongerige Bengaalse tijger. Als Pi ontsnapt aan diens scherpe tanden, dan komt dat omdat hij zich terugtrekt op een zelfgemaakt vlot dat via een dik touw met de boot verbonden is. Om de tijger op andere gedachten te brengen probeert hij af en toe een vis te vangen, maar uiteindelijk beseft hij dat er maar één meester kan zijn op een kleine boot en dus leert hij de tijger manieren, al vraagt dat wel enige inspanning. Maar daarmee komt er meteen ook verhaalruimte vrij voor een aantal spectaculaire avonturen op zee en CGI-effecten om u tegen te zeggen.

 

Life Of Pi lijkt op elk moment op een sprookje uit Duizend en Eén Nacht. Dat was wellicht de bedoeling en dat is ook de enige verdienste van deze productie, want spannend zijn uiteindelijk alleen de fragmenten waarin de tijger z’n medepassagier Pi als een lager wezen in de voedselketen ziet en de jongen een methode bedenkt om hem van dat idee af te brengen. Als er al sprake zou zijn van een verborgen zedenles, dan hebben wij die niet gezien of gehoord, maar dat mag je wellicht ook niet verwachten in een film waarin alles in functie van de visuele effecten staat. Dan toch maar liever de aandoenlijke zorg van een vader voor z’n enige spruit zoals in Finding Nemo (2003) of de ijzingwekkende hardheid van de koningin-stiefmoeder uit Sneeuwwitje (1937).

 
BEELD EN GELUID
Tja, van een film die voor 95 procent uit special effects bestaat, verwacht je uiteraard een uitstekende beeldkwaliteit en perfecte kleuren en dat is ook het geval. Het kleurenpalet is overdadig, de scherpte is zo goed als perfect en het zwartniveau is in orde. Er zijn uiteraard geen ongerechtigheden.  U kan de film in de originele Engelse versie bekijken en onze landgenoten uit het zuiden krijgen uiteraard een Franstalige versie, want dat is de normale gang van zaken in hun taalgebied, maar er is bovendien een Nederlandstalige én zelfs een Vlaamse versie beschikbaar. Dat is makkelijk voor kinderen die nog geen ondertitels kunnen lezen, voor de rest lijkt het ons niet het allerbeste idee om die toer op te gaan. De muziek, met veel licht en donker zoals dat in een dergelijke avonturenfilm hoort, is van de hand van componist Mychael Danna, die eerder ook al de soundtrack leverde voor o.a. de prachtige tv-serie World Without End (2012) en voor Chloe (2009) en Where The Truth Lies (2005) van regisseur Atom Egoyan.

 
EXTRA’S
In de bijdrage Een Opmerkelijke Visie verneemt u alles over de special effects en dat zijn er heel wat, want behalve het jongetje Pi en de reddingssloep is alles met CGI gemaakt. Er is ook nog de Originele Bioscooptrailer.
 
CONCLUSIE
Liefhebbers van fantasy en sprookjes komen helemaal aan hun trekken in deze Life Of Pi van Ang Lee. Fans van arthousedrama, thrillers, horror en alles wat een geur van realisme verspreidt, blijven beter zo ver mogelijk uit de buurt, want we willen het woord melig (met dank aan collega Didier) niet per se in de mond nemen, maar deze mainstreamproductie is in elk geval heel erg zoet.




cover




Studio: Fox

Regie: Ang Lee
Met: Suraj Sharma, Irrfan Khan, Ayush Tandon, Gautam Belur, Adil Hussain, Tabu, Ayaan Khan, Mohd. Abbas Khaleeli, Vibish Sivakumar, Rafe Spall, Gérard Depardieu

Film:
7/10

Extra's:
4/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2012

Leeftijd:
12

Speelduur:
118 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626092179


Beeldformaat:
1.85:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.
N
ederlands Dolby Digital 5.1
Vlaams Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels
Extra's:
• Een Opmerkelijke Visie
Originele Bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij