:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TRUE ROMANCE
TRUE ROMANCE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2013-12-22

FILM 
Op de sociale media is er naar aanleiding van de Martin Scorsese-expo in Gent een leuke tweestrijd aan de gang. Wie is er nu de beste: Marty of dat andere wonderkind, Quentin Tarantino? Geen mens die er aan twijfelt om de titel aan Scorsese te geven (al was het maar voor Taxi Driver of Raging Bull), maar dat belet niet om te zeggen dat Tarantino ook één van de geniaalste cineasten van de laatste decennia is.

Toegegeven, ondertussen weten we al lang uit welk vaatje deze filmmaker tapt. Soms loert wel eens het gevaar dat hij in herhaling dreigt te vallen. Maar toch, Tarantino blijft al bij al een heerlijke filmmaker! Iedere rechtgeaarde filmfan heeft zijn klassiekers natuurlijk al verschillende keren de revue zien passeren, toch wordt True Romance net iets te vaak vergeten. Je zou deze film zelfs gerust als een-Tarantino-film-die-geen-Tarantino-film-is kunnen omschrijven. De regie kwam namelijk in handen van Tony Scott terecht, ofschoon de film overduidelijk het Tarantino-stempel draagt. Eigenlijk is True Romance niet meer dan een afdankertje. Het was immers oorspronkelijk de bedoeling dat Tony Scott Reservoir Dogs zou regisseren. Dat ging uiteindelijk niet door en Scott kreeg alsnog dit Tarantino-script als troostprijs aangeboden.

Puur financieel betekent True Romance niets voor Scott, de Top Gun-maker is immers heel wat anders gewoon. Wel levert het hem de eer op één van de beste films uit de jaren 90 te hebben gemaakt. Clarence (Christian Slater) is een echte eenzaat. Het liefst verstopt hij zich tussen zijn comics en kijkt hij in zijn eentje naar kung-fufilms met Sonny Chiba. Op een dag trakteert zijn werkgever hem op het hoertje Alabama (Patricia Arquette). Tja, je baas moet je iets geven, niet waar? De arme kerel wordt na één nacht stapelverliefd op de blonde stoot. Hij wil zo snel mogelijk met haar trouwen, maar eerst moet hij bij haar pooier haar spullen ophalen. De meegenomen koffer met kleren blijkt naderhand vol gestolen drugs te zitten.

Na een paar minuten zie je Tarantino’s hand in deze gitzwarte misdaadkomedie. Genadeloos brutaal geweld viert hoogtij en er wordt op geen kogel gekeken. De sterkste troeven van dit spannend verhaal zijn evenwel de bijrollen, gewoonweg omdat iedereen perfect is gecast. Christopher Walken is geniaal als maffiabaas, je vindt geen huurmoordenaar die koelbloediger is dan de hier nog piepjonge James Gandolfini, Gary Oldman is uitmuntend als uitzinnige pooier en Dennis Hopper blijft altijd Dennis Hopper. Ook de hoofdrollen zijn ronduit briljant. De rol van Clarence is wellicht Slaters beste vertolking ooit en ook Patricia Arquette (tegenwoordig Nuckys liefje in Boardwalk Empire) oogde nooit zo sexy als in True Romance. Deze misdaadprent duurt twee uur, maar ze vliegt tegen zo’n razendsnel tempo voorbij dat je niet één seconde op je horloge kijkt. Een echte aanrader dus....

BEELD EN GELUID
In The Prestige Collection van DFW vind je zowel de dvd als de Blu-rayversie terug. Een ideale manier om te vergelijken of er nu eigenlijk veel verschil zit tussen de twee versies. Het antwoord hierop is eigenlijk negatief. Beide schijfjes zijn weliswaar uiterst verzorgd, maar op de kleuren na die op het blauwe schijfje als vanzelfsprekend mooier tot hun recht komen, merk je weinig variatie in de beeldkwaliteit. Het gebeurt inderdaad vaker dat de consument gewoon wat meer geld neertelt voor een blauw schijfje zonder dat de kwaliteit ervan beter is dan die op de dvd. Maar goed, gelukkig wordt dit combopack tegen een aardig prijsje aangeboden, dus bergen we onze klaagzang maar beter op.

EXTRA'S
Het enige wat je hier als extra aantreft is de dvd-versie van deze film.

CONCLUSIE
True Romance is een absolute tip voor liefhebbers van spannende misdaadfilms. De cast presteert uitmuntend acteerwerk en ook het grappige Tarantino-script zal er bij iedere filmfan ingaan als zoete koek. Mocht je om de één of andere reden deze film toch nog niet hebben gezien, rest er ons maar één tip: in huis halen!
coverStudio: Dutch FilmWorks

Regie: Tony Scott
Met: Christian Slater, Patricia Arquette, Dennis Hopper, Val Kilmer, Gary Oldman, Brad Pitt, Christopher Walken.

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1993

Leeftijd:
16

Speelduur:
121 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664090657


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• De dvd-versie

Andere recente releases van deze maatschappij