:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CALL THE MIDWIFE - SEIZOEN 2
CALL THE MIDWIFE - SEIZOEN 2
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2013-12-31
TV-SERIE
Call The Midwife seizoen 2
gaat als een sneltrein van start met de BBC-kerstspecial, een jaarlijks terugkerend evenement dat een grote rol speelt in de kijkcijferoorlog die tijdens de eindejaarsperiode tussen de BBC en z’n commerciële concurrenten wordt uitgevochten. Bijgevolg is seizoen 2 langer dan z’n voorganger, maar wegens het succes van het eerste seizoen is besloten om ook twee afleveringen meer te maken, waardoor Call The Midwife - Seizoen 2 uiteindelijk bijna drie uur langer uitvalt, wat de fans beslist toe zullen juichen. De makers gaan op hetzelfde elan door als in het vorige seizoen, maar omdat Miranda Hart (Chummy Browne) dringend aan de slag moest in haar eigen serie Miranda, is haar personage al heel kort na de start van dit tweede seizoen uit het scenario gehaald en vervangen door een nieuw gezicht. De eerder bedeesde Jenny, de Marilyn Monroe-achtige Trixie en de onopvallende Cynthia zijn wel weer op post, evenals Nonnatus House-hoofdzuster Julienne, de bazige zuster Evangelina, de aan haar roeping twijfelende zuster Bernadette en de bejaarde en lichtjes dementerende zuster Monica Joans, die na de weinig frisse affaire omtrent de eierdopjes, de theelepeltjes en de familiejuwelen, meer dan ooit op haar tellen past.

 

Jenny heeft besloten om het roer om te gooien en ze schrijft haar getrouwde minnaar Gerald een brief waarin ze hem haar definitieve keuze meedeelt. In de late lente loopt ze haar jeugdvriend Jimmy opnieuw tegen het lijf die op het punt staat om in het huwelijk te treden met de aantrekkelijke Francine die al na 1 keer zwanger bleek te zijn. Op de één of andere manier maakt het nieuwtje Jenny Lee verdrietig. Misschien was er toch meer in het spel dan alleen maar vriendschap? Zuster Bernadette heeft gelijksoortige twijfels als ze bij zichzelf merkt dat dr. Turner, vader van een tienjarige zoon en sinds kort weduwnaar, haar niet onverschillig laat. Heeft ze zich vergist wat haar roeping betreft of is er sprake van een tijdelijke zwakte? Overtuigd van haar ultieme levensdoel is Chummy Browne, want zij besluit om missionaris te worden in Sierra Leone. Haar echtgenoot en politieman Peter Noakes is bereid om haar te volgen, maar hij schrikt terug voor de zware fysieke proeven die aan kandidaat-politiemannen in Sierra Leone gesteld worden. Hij doet een beroep op Nonnatus House-tuinman Fred om z’n conditie te optimaliseren.

 

En ondertussen houden de vroedvrouwen en kloosterzusters zich voltijds bezig met de zwangere vrouwen en hun baby’s in het Londense East End, want ook in 1958 is er van voorbehoedsmiddelen en gezinsplanning nog helemaal geen sprake, waardoor jonge vrouwen hetzelfde lot wacht als hun moeders en grootmoeders: huissloven zonder enig uitzicht op een eigen leven, terwijl hun mannen ’s avonds in de pub rondhangen en zich totaal niet bekommeren om het huishouden of de zich voortdurend uitbreidende kroost. De Nonnatus House-staf doet er alles aan om assistentie te bieden waar mogelijk, maar naar de geest van tijd wordt er aan de essentie van het systeem niet geraakt, nl. het verbeteren van de levensomstandigheden van de arme East End-bevolking via een beperking van de kinderlast.

 

Ook in Call The Midwife seizoen 2 zijn de verhaallijnen gebaseerdop de memoires van de Engelse schrijfster Jennifer Worth, die in het begin van de jaren vijftig als vroedvrouw in het London Hospital (Whitechapel) werkte en die later verbonden was aan de Anglicaanse armenwerking van de Sisters of St. John the Divine in East End. Haar verhalen en anekdotes zijn m.a.w. geen verzinsels, maar situaties uit het dagelijkse leven van Londens meest achtergestelde buurt, waar de nonnen van de kloostergemeenschap in samenwerking met een kleine staf van vroedvrouwen alles in het werk stelden om baby’s onder de beste voorwaarden ter wereld te brengen. Dat zulks niet altijd even evident was, blijkt uit een verhaallijn over een baby die een paar dagen na de geboorte toch overlijdt, waarvoor de vroedvrouw verantwoordelijk wordt gesteld. Er komt een officieel onderzoek, maar ondertussen vertrouwt niemand de jonge vrouw nog in de buurt van z’n baby en aan bevallingen komt ze sowieso niet meer toe. Ook de sluipende overgang van thuisbevallingen naar bevallingen in kraamklinieken wekt heel veel argwaan bij een deel van de vrouwen die vaak nog zweren bij middeltjes en methodes van hun eigen moeders en grootmoeders. Vroedvrouwen moeten onder die omstandigheden een veelvoud van kwaliteiten hebben om hun werk tot een goed einde te brengen.

 

De acteurs zijn in hoge mate dezelfde mensen als in Seizoen 1 en dus blijft de kwaliteit van het acteerwerk op niveau. Het personage Jenny Lee wordt dieper uitgewerkt en blijft zowat de belangrijkste rode draad in de serie. Het production design wordt gevarieerd door haar tijdelijk in het Londen Hospital aan de slag te laten gaan als verpleegster, waardoor een aantal nieuwe verhaallijntjes kunnen worden uitgezet. Aan belang windt haar relatie met Jimmy, want ondanks een eerdere afwijzing, blijkt ze toch niet zo ongevoelig voor z’n charmes, zij het dat hij een meisje zwanger heeft gemaakt en dus met haar in het huwelijk moet treden om een schandaal te vermijden. Wie niet kiest, verliest, heeft hij Jenny eerder voorgehouden en tot haar grote verdriet stelt ze vast dat dat wijze woorden zijn. Opnieuw dreigt ze verliefd te worden of te zijn op een getrouwde man en dat moet ze tot elke prijs vermijden. De gevolgen laten zich raden.

 
BEELD EN GELUID
We vertelden u al eerder dat Call The Midwife in HD is opgenomen en dat levert ook in dit tweede seizoen een zo goed als perfect beeld op dat niets van z’n kwaliteit heeft ingeboet tijdens de transfer naar dvd. De tinten zijn fel, maar vaak ook een beetje zoals op verkleurde Polaroïd-foto’s om de jaren 50-sfeer op te roepen. Over het geluid hebben we geen klachten. De dialogen zijn helder en goed verstaanbaar, de ondertiteling is accuraat en goed geplaatst, de soundtrack is eerder onopvallend, maar hij ondersteunt het materiaal op een perfecte manier.
 
EXTRA’S
Geen.

 
 
CONCLUSIE
Seizoen 2 van Call The Midwife maakt alle verwachtingen waar, meer zelfs: de serie telt meer afleveringen én de BBC-kerstspecial waarvoor extra inspanningen worden geleverd om de concurrentie van een antwoord te dienen. Liefhebbers van het genre, die niet terugschrikken voor een gevoelig fragment, zullen opnieuw hun hartje ophalen aan de verhalen over Jenny Lee en haar collega’s in het Londense East End op het einde van de jaren vijftig.

NOTA: Dit seizoen is het enige waarvan de afleveringen niet ingekort zijn door Just Entertainment. "Per vergissing" hebben ze de juiste versie van de aflevering op de schijf gezet.
cover
Studio: Just Entertainment

Regie: Philippa Lowthorpe, China Moo-Young, Minkie Spiro, Roger Goldby, Thea Sharrock
Met: Jessica Raine, Bryony Hannah, Helen George, Judy Parfitt, Cliff Parisi, Vanessa Redgrave, Jenny Agutter, Laura Main, Pam Ferris, Stephen McGann, Ben Caplan, Miranda Hart, Goerge Rainsford

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Romantisch
drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2013

Leeftijd:
12

Speelduur:
547 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717344752985


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij