:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> VERSUS
VERSUS
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2002-11-24
FILM
Kung-Fu, gunfight, non-stop action!

Gevangene KSG-301 ontsnapt met de hulp van de plaatselijke Yakuza tijdens een gevangenentransport. Wanneer hij en een medegevangene een ontmoeting hebben met de gangsters krijgt hij als opdracht om een meisje gevangen te houden voor de baas. Tijdens de daaropvolgende discussies vallen een aantal doden en wanneer deze even later weer tot leven komen, beseffen alle betrokkenen dat er iets zeer serieus mis is. Blijkt dat het bos waar de ontmoeting plaatsheeft één van de 666 poorten is tot de andere dimensies, The Forest of Resurrection.

Versus is één van de meeste gehypte cultfilms van de laatste jaren. Nadat wij verschillende kritieken hadden gelezen op bepaalde (voornamelijk Aziatische) websites konden wij met moeite wachten om deze Japanse portie ultra-violence te bekijken. De populariteit van Versus op het web kan ook afgemeten worden aan het feit dat de bootleg-versie zo goed verkocht. Veel mensen wilden persé de film reeds zien en ze haalden dan ook vaak redelijke bedragen boven om deze illegale versie te kopen. Dat de kwaliteit van deze dvd verre van fantastische was, werd erbij genomen.Toen wij uiteindelijk de kans kregen om de film te zien tijdens het Festival van de Fantastische Film te Brussel (editie 2002) waren de verwachtingen dan ook hoog gespannen. Na reeds een serieuze portie gore en weirdness voor de kiezen gekregen te hebben die avond (The Hapinness of the Katakuris en Ichi the Killer) begonnen we om 2u30 aan de voorstelling van Versus in een afgeladen volle, bloedhete zaal. Na een tiental minuten was de toon gezet en wisten we dat dit nog moeilijk verkeerd kon gaan: super cheesy doch grappige dialogen (de film neemt zichzelf niet echt erg serieus), vertolkingen die zo over the top zijn zodat er een echte ‘cool’ vanuit gaat, zombies, gun fights, bruut geweld en leuke martial arts scènes. Meer moet dat niet zijn, en dit tegen een tempo van 200 per uur. Versus is een kick-ass movie in alle betekenissen van het woord en dit gedurende de volledige speelduur. De martial arts scènes en gore effecten (het bloed en ingewanden vliegen bij momenten van het scherm) zijn overtuigend en funky in beeld gebracht. De zombies/bad guys bevechten elkaar op alle mogelijke manieren: kung fu, samurai zwaarden, pistolen, riot guns… met diverse bloederige verwondingen en sterfgevallen tot gevolg. Ook de muziek een fotografie zijn dik in orde. Het geheel staat als een huis. Wie films als Braindead of Story of Ricky cool vindt moet gewoon zo snel mogelijk zorgen dat Versus aan zijn collectie wordt toegevoegd. Wie ook onbedaarlijk moet lachen bij de volgende scène zit bij Versus aan het goede adres: gangster 1 slaat met zijn blote vuist door het hoofd van bad guy 2; wanneer ganster 1 zijn hand terug uit het gat in het hoofd van de tweede trekt ziet men dat de ogen van nummer 2 nog aan zijn hand kleven.

Het was in ieder geval lang geleden dat wij nog zo hebben zitten lachen tijdens een film. Ryuhei Kitamura is in ieder geval een regisseur om te volgen, wie weet wordt dit ooit de nieuwe Peter Jackson. Versus doet ons bij bepaalde momenten zeker denken aan Braindead. De inspiratiebronnen van de regisseur zijn ondermeer Sam Raimi en John Carpenter.

BEELD EN GELUID
Dat Versus geen big-budget film is zal voor de lezers onderhand al duidelijk geworden zijn. Over het algemeen biedt het beeld voldoende scherpte met het nodige contrast. Grain is op bepaalde plaatsen te zien maar wie hierover valt bij een dergelijke film heeft het bij het verkeerde eind. Net als bij de Japanse dvd-versie (te koop voor rond de 50 dollar op het Internet!) moeten we het doen met een Japanse Dolby Digital 2.0-track, ditmaal met ingebrande Franse ondertitels. De 2.0-track is het zeker niet slecht te noemen gezien de nodige dynamiek die we hier krijgen, maar een 5.1-track was nog interessanter geweest. Voorlopig zijn er geen plannen om deze film ergens uit te brengen met een 5.1-track.

EXTRA’S
- Au Fond Des Bois (24 min. 52): een interessante documentaire waarin vooral de regisseur aan het woord komt. Het Engels van Kitamura is zeker voldoende om het allemaal begrijpelijk en interessant te houden. Hij heeft het ondermeer over zijn vroegere films en zijn inspiratie bronnen bij het maken van Versus.

- Interview du Monteur (12 min. 37) : interview met Kakesu Shuichi, Japans gesproken met Franse ondertitels.

- Team Versus (1 min.): kort filmpje waarin een aantal mensen worden voorgesteld

- Galerie d’Affiches: artwork

- Bandes annonces: trailers voor Versus, Nowhere To Hide (erg mooie trailer) en Legend Of The Red Dragon.

- De audiocommentaar door Kitamura (de regisseur), (Shin) de producer en Vanessa (de marketingverantwoordelijke) is erg interessant en goed te volgen gezien het toch wel redelijke goede kennis Engels van de betrokkenen. Eén van de leukere audiocommentaren van de laatste tijd, tenminste voor diegene die zich niet storen aan een mopje op tijd en stond.

CONCLUSIE
Fantastische gore voor gevorderden (niet voor gevoelige kijkers) met knipogen naar heel wat andere films. Denk aan een mix van de gore uit Braindead, de ‘coolness’ uit Pulp Fiction en verwijzingen naar Terminator 2, Predator, Zombies en The Matrix. Een dikke aanrader met andere woorden, u moest al op weg zijn naar de winkel.


cover
Studio: Film Office

Regie: Ryuhei Kitamura
Met: Tak Sakaguchi, Hideo Sakaki, Chieko Misaka, Kenji Matsuda, Yuichiro Arai, Kazuhito Ohba, Takehiro Katayama, Minoru Matsumoto, Ayumi Yoshihara, Yukihito Tanikado, Shoichiro Masumoto, Hoshimi Asai

Film:
9/10

Extra's:
7,5/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Frankrijk

Jaar:
2001

Leeftijd:
16

Speelduur:
115 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
3357803080592


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Japans Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Frans
Extra's:
• Making Of,
• Audiocommentaar,
• Trailers,
• Interviews

Andere recente releases van deze maatschappij