:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> YOU'RE NEXT
YOU'RE NEXT (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2014-02-04

FILM
Het gaat tegenwoordig goed met de horrorfilm. Toegegeven, we krijgen nog steeds met de regelmaat van de klok
aftandse rommel die profiteert van de (ondertussen al lang verdwenen) Paranormal Activity-hype in de maag gestompt. Gelukkig heeft de griezelwereld zich dankzij heel wat soortgelijke films goed herpakt. De films die vorig jaar in de kijker liepen waren The Conjuring, The Purge en You're Next, die misschien wel de voornaamste van de drie is en daarmee dus logischerwijze ook de beste horrorfilm van het jaar. Chronologisch bekeken klopt dat wel niet helemaal, want de prent was immers al meer dan twee jaar oud toen ze in de herfst van 2013 de Europese bioscoopzalen bereikte.

Maar goed, laat ons voor één keer een cliché gebruiken, want in het geval van Adam Wingards film is het inderdaad beter later dan nooit. Het verhaaltje zelf heb je zonder twijfel al honderd keer gehoord, toch is het vooral de manier waarop Wingard de spanning opdrijft die van You're Next zo’n excellente horrorparel maakt. Ergens in een verlaten gebied vieren ouders samen met hun volwassen kinderen hun huwelijksjubileum. Het gezellige etentje ontaardt vrij vlug in een brutale kibbelpartij die zo uit Festen van Tomas Vinterberg kon komen. Veel tijd om te ruziën hebben de aanwezigen echter niet omdat één van de feestvarkens door een pijl wordt doorboort. Ontsnappen heeft geen zin, de ontredderde familie is namelijk het slachtoffer geworden van een brutale afrekening waarbij men één voor één is gedoemd om vroegtijdig de hemelpoort te zien.

Meer (op een jammer genoeg net iets te onnozele plotwending na) valt er niet over dit scenario te vertellen. Maar toch, ook al zou je denken dat het hier om een zoveelste slasherfilm gaat, is dat in You're Next toch heel wat anders. Adam Wingard is namelijk een regisseur die heel goed naar de grote voorbeelden uit de jaren 70 heeft gekeken. Een goede bibberprent haalt immers haar suspense niet uit het aantal liters bloed, wel uit de keuze van het geschikte moment om de kijker uit zijn stoel te laten tuimelen. Wingard houdt dan ook geen rekening met ons hart, want net op het moment dat je het niet verwacht slaat iedere keer het noodlot onverbiddelijk toe. Ook de dierenmaskers waarmee de moordenaars hun gezicht bedekken zijn huiveringwekkend. Een ander niet te onderschatten ingrediënt voor een griezeltopper is de muziek. Wingard gebruikt minimale industrialklanken die de adrenaline alleen maar laten toenemen. Dus ja, goede lezers hebben het al lang begrepen: You're Next is een absolute must! Misschien niet bijster origineel, wel een nagelbijter van de betere soort.

BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit van You're Next is jammer genoeg van een minder niveau. De kleuren zijn niet bepaald mooi te noemen en geregeld zie je heel wat onscherpe beelden. Of het aan de transfer of aan de film ligt  laten we in het midden, want al bij al gaat het om een zeer goedkope productie die nadien door de grote bioscoopcomplexen is opgepikt.

EXTRA'S
Er staat geen extra materiaal op deze schijf.

CONCLUSIE
Als je op een jaar maar één horrorfilm bekijkt, dan is You're Next de ideale keuze, want dit is een bibberprent van een cineast die verdomd goed weet hoe hij het hart van het publiek kan laten tilt slaan. Alleen zonde van het afschuwelijke beeld... 
coverStudio: Dutch FilmWorks

Regie: Adam Wingard
Met: Sharni Vinson, Joe Swanberg, AJ Bowen

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
5/10


Regio:
B

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2011

Leeftijd:
16

Speelduur:
94 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664108413


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij