:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DOWNTON ABBEY - SEIZOEN 4.2
DOWNTON ABBEY - SEIZOEN 4.2
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2014-03-23
TV-SERIE
Downton Abbey seizoen 4.2
bevat nog net twee afleveringen (7+8) én de lange aflevering The London Season (92 min.). Er is geen enkele reden te bedenken waarom Universal het seizoen in twee delen uitbrengt, tenzij om uw portemonnee lichter te maken, want 30 euro (of meer) durft men er schijnbaar niet in één keer voor te vragen, maar twee keer 14.99 euro dus wel, want dat oogt goedkoper en het resultaat is uiteindelijk hetzelfde. Bovendien blijft de releasepolitiek van Universal een raadsel, want terwijl iedereen de mond vol heeft van globalisering, wordt de serie in Nederland weken of (zoals in het geval van deel 2) maanden eerder uitgebracht. Globalisering geldt schijnbaar alleen maar voor de industrie, niet voor de consument. Dat kan tellen vanwege een multinational!

 

Enfin, ter zake: Robert Crawley krijgt het verzoek van z’n schoonouders om op de rechtszaak tegen z’n zwager (beschuldigd van corruptie en verduistering) aanwezig te zijn. De Amerikanen schijnen te geloven dat de aanwezigheid van een Engelse edelman het oordeel van de rechter kan beïnvloeden. Robert steekt dus de Atlantische Oceaan over, wat anno 1923 nogal wat tijd in beslag nam, want passagiersvluchten naar de States bestonden nog niet. Ondertussen arriveren er massa’s varkens op Downton Abbey, een initiatief van dochter Lady Mary Crawley en haar zwager Tom Branson (echtgenoot van haar overleden zusje) om het familiedomein financieel overeind te houden, want de boerderijen en bossen brengen al lang niet meer voldoende geld op en het fortuin van Robert Amerikaanse echtgenote Lady Cora raakt op een keer uiteraard op tegen het luxueuze tempo dat de familie Crawley eropna houdt. Robert Crawley vindt de varkens niet echt een goede zaak, maar uit het rapport van de experts blijkt dat ze wellicht op korte termijn zullen worden gevolgd door koeien… of toch niet?

 

Lady Edith, de tweede dochter van de Crawley’s, is nog altijd zonder nieuws over haar verloofde die naar Duitsland is verhuisd om er makkelijk te kunnen scheiden van z’n eerste vrouw, maar nu heeft ze er een persoonlijk probleempje bij: ze is zwanger. Voor een jonge vrouw van adel is dat anno 1923 een ramp, maar in een magazine in het treinstation heeft ze een advertentie gezien van een goede arts in Londen. Ze besluit om het probleem weg te laten halen… of toch niet? Haar oudere zusje Lady Mary heeft ondertussen andere zorgen: het aantal geïnteresseerde huwelijkskandidaten is aangegroeid tot twee en de heren hebben gezworen om elkaar het licht in de ogen niet te gunnen. Bijna dagelijks maken ze met een of ander smoesje hun opwachting op het kasteel ondanks de mededeling van Lady Mary dat ze nog niet aan een nieuwe relatie toe is. Toch blijkt ze al een voorkeur te hebben voor één van beide kandidaten… of toch niet?

 

Downstairs heeft Roberts kamenier John Bates forfait gegeven voor de reis naar Amerika omdat z’n vrouw Anna nog niet bekomen is van de aanranding in de keuken van het kasteel. Ze kent de schuldige, maar weigert z’n naam te noemen. Thomas Barrow gaat dus naar de States, waardoor de grootste roddeltante en intrigant tijdelijk uit de buurt is. Het bezoek van één van Lady Mary’s bewonderaars veroorzaakt een nieuwe crisis bij Anna Bates, maar deze keer is het haar echtgenoot niet ontgaan wie er verantwoordelijk voor is. Hij besluit om definitieve maatregelen te treffen. Ondertussen wordt alles in gereedheid gebracht voor de jaarlijkse kermis, waarvoor iedereen op Downton Abbey in het getouw is. Het is het hoogtepunt van een lange zomer, want vanaf september verkassen de Crawley’s naar Londen voor het bal van de debutanten en de ontelbare feesten die niemand wil (of zelfs mag) missen.

 
BEELD EN GELUID
Andermaal een uitstekende beeldkwaliteit, felle kleuren voor de interieurs en typische jarentwintigtinten voor de garderobe van de vrouwen. Downstairs blijft ook in dit seizoen een palet van wit en grijs domineren, want dat zijn de kleuren van de muren en van de jurken van het personeel. Door de interieurs van de Crawley’s beweegt de camera zich opnieuw sierlijk en traag, downstairs ligt de camera vaak op de schouders om een indruk te geven van de drukte en de haast in keukens en voorraadkamers. Het zwartniveau is ook deze keer weer helemaal in orde en de detaillering blijft opnieuw goed overeind. Van ongerechtigheden is geen sprake. Het geluid staat in stereo, maar dat volstaat eigenlijk voor een serie die hoofdzakelijk drijft op dialogen.

 
EXTRA’S
Drie eerder korte filmpjes als extra: in Making-of wordt u een kijkje gegund op de uitzonderlijke locaties die in dit vierde seizoen aan bod komen, met als belangrijkste eyecatcher Highclare Castle in Hampshire, maar ook Bampton in Oxfordshire (voor de dorpsscènes), Horsted Keynes Station in West Sussex (voor de perronopnamen) en Club 69 in London (voor de balzaalscènes). Uiteraard krijgt u ook weer uitleg bij de immense hoeveelheid kostuums voor de personages upstairs en downstairs in Downton Abbey Castle en voor de genodigden op de twee grote feestpartijen in dit seizoen. In Achter de Schermen nemen Laura Carmichael (Lady Edith Crawley) en Sophie McShera (Daisy Mason, het keukenmeisje) u mee voor een tour langs de kleedkamer, de schminkafdeling en de set van Downton Abbey en vertellen ze de kijker hoe een dagopdracht eruitziet, waaruit u leert dat het lange dagen zijn voor de acteurs, want Laure wordt elke dag in haar hotel tussen 05.00 en 05.30 uur opgehaald en Daisy omstreeks 06.30 uur. Voorwaar alles behalve een luxeleventje voor de crew van de serie! In Interview met de Nieuwe Gezichten maakt u kennis met de nieuwe personages in dit seizoen, nl. de beide heren die naar de hand van Lady Mary dingen, de chauffeur van eentje van hen (die Anna Bates lastigvalt in de keuken) en de zwarte jazzzanger met wie Rose het aanlegt om haar moeder de jennen.

 
CONCLUSIE
In twee gewone afleveringen en een dubbele met de functie van kerstspecial, krijgt Downton Abbey – Seizoen 4 z’n beslag. Het is uiteraard weinig stijlvol om een seizoen van 10 seizoen in twee stukken te hakken en die met een interval van een halfjaar op de markt te brengen. Het getuigt van weinig respect voor de kijker/koper. Dank je wel, Universal! Wij keken dus naar het vierde seizoen van Downton Abbey dat sinds begin februari in Nederland in de winkels ligt en dat bij ons ergens in mei op de markt komt.

Wie deel één van dit vierde seizoen in huis heeft gehaald, wil uiteraard ook weten hoe het afloopt en het geheim is dat de makers niet de gemakkelijkste weg kiezen, maar ook in de tweede helft nog nieuwe verhaallijnen ontwikkelen en de spanning er tot de allerlaatste minuut inhouden. Maar niet alle eindjes worden aaneengeknoopt, want er komt uiteraard nog een vijfde seizoen.
cover
Studio: Universal

Regie: David Evans, Edward Hall, Philip John
Met: Hugh Bonneville, Laura Carmichael, Jim Carter, Brendan Coyle, Michelle Dockery, Joanne Froggatt, Rob James-Collier, Phyllis Logan, Elizabeth McGovern, Sophie McShera, Lesley Nicol, Maggie Smith, Penelope Wilton

Film:
9/10

Extra's:
2/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2013

Leeftijd:
12

Speelduur:
240 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582960648


Beeldformaat:
1.78:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Engels voor Gehoorgestoorden
Extra's:
Making-of
• Achter de Schermen

• Interview met de Nieuwe Gezichten


Andere recente releases van deze maatschappij