:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CHRONIKEN DES ADOLF HITLER, DIE
CHRONIKEN DES ADOLF HITLER, DIE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2014-04-15
DOCUMENTAIRE
Jaren geleden bezocht ik het Fort van Breendonk: een Duits werkkamp dat in de buurt van Temse ligt. De rondgang werd verzorgd door een Jood die de Holocaust had overleefd. Zijn laatste woorden tijdens dat bezoek luidden dat het belangrijk is dat de jeugd van vandaag de schrikwekkende beelden ziet zodat de geschiedenis zich niet zou herhalen. Ondertussen raken de slachtoffers die deze tragedie hebben overleefd uitgestorven en duikt alweer nationalisme in allerlei landen op. De leiders worden door tegenstanders vaak met Hitler vergeleken, maar die vinden dat uit de lucht gegrepen. Naar eigen zeggen willen ze gewoon het ontspoorde land in rechte banen leiden, zeg maar de fouten van de linkse partijen rechtzetten. Bijna honderd jaar geleden dacht iedereen dat Adolf Hitler ook ongevaarlijk was. Hij zou binnen de kortste keren de grootste duivel uit de geschiedenis worden, een gewezen nietsnut die kon opklimmen tot de Führer van een land dat al zijn waardigheid had verloren door de nederlaag in de Eerste Wereldoorlog. Die Chroniken Des Adolf Hitler is een documentaire die zijn levensloop belicht. Het is zeker niet de eerste keer dat dit gebeurt, maar een mens kan niet genoeg met zijn neus op de schrikwekkende feiten worden gedrukt.

Over Hitlers jeugd komen we maar weinig te weten. Dat hoeft ook niet, er zijn genoeg andere documentaires op de markt die dat wel doen. Wel wordt de kijker er nog eens op gewezen dat de Duitse leider een Oostenrijkse werkloze was die niet eens zijn middelbare school heeft beëindigd en door de Weense kunstacademie werd afgewezen. Het was de Eerste Wereldoorlog die Hitler een job gaf. Hij viel niet eens op, een eenvoudige soldaat die met een wond aan het oog van het front terugkeerde. Wel had Hitler de smaak van geweld te pakken. Nadat Duitsland het Verdrag van Versailles had ondertekend, wist Hitler dat hij zijn medeburgers moest wijzen op het feit dat de leiders hun volk hadden vernederd. Na een mislukte staatsgreep belandde Hitler in Landsberg achter de tralies waar hij Mein Kampf schreef. Het was een boek dat geen kat las, wel werd het een politiek pamflet dat een tiental jaren later de wereld zou veranderen. Duitsland kampte met inflatie waardoor communistische partijen wel eens het roer in handen konden nemen. De Duitse grootindustriëlen waren daar zo bang van dat zij openlijk geld in de NSDAP pompten. Nadat rijkspresident Von Hindenburg in 1934 stierf, verdween Hitlers laatste tegenstander. De weg lag open om Oostenrijk in te lijven en miljoenen onschuldige mensen de dood in te jagen.

Deze documentaire is, zoals je wellicht zult vermoeden, zo goed als verplichte kost. Het is een deel uit de geschiedenis die geen mens mag vergeten. Een nadeel is wel dat de kijker wordt overdonderd met een massa historische feiten. Omdat de makers niet altijd de chronologie respecteren is Die Chroniken Des Adolf Hitler niet meteen een gemakkelijke brok voor kijkers die niet veel afweten van de Tweede Wereldoorlog. 

De makers konden het natuurlijk niet weten, maar wie deze lijvige documentaire dezer dagen bekijkt, krijgt rillingen over de rug. We zijn een filmmagazine, dus laten we ons niet in met politiek, toch kan niemand ontkennen dat er zich in de Krim gebeurtenissen afspelen die veel gelijkenissen met de jaren 30 vertonen. Een dictator die Sudetenland inlijft en de wereld plechtig belooft dat er verder niets te vrezen valt. Het klinkt zo bekend in de oren, niet? Maar goed, we blijven hopen dat het allemaal niet zo'n vaart zal lopen. Maar toch, die hoop had ook de wereldbevolking in 1938. Uiteindelijk werd hun redder de grootste massamoordenaar uit de wereldgeschiedenis, het enige "positieve" wat wij er vandaag aan overhouden zijn interessante documentaires. Laat ons bidden dat de geschiedenis zich nooit meer herhaalt....

BEELD EN GELUID
Deze documentaire is wel op Blu-ray uitgebracht, alleen rijst de vraag of je daar extra geld moet voor uitgeven. De inhoud is wel ongelooflijk interessant, toch gaat het louter om stokoude opnames uit de archieven. Alle beelden hebben het 1.33:1-formaat en zijn behoorlijk door de tand des tijds toegetakeld. Alle opnames zijn dus voorzien van de nodige strepen en zwarte bollen, wat uiteraard zeer normaal is omdat het meestal om amateursopnames gaat. Het geluid is gewoon een Duitse stem die netjes talloze zwarte bladzijden uit de Duitse geschiedenis voorleest.

EXTRA'S
Er staat geen bonusmateriaal op deze disk.

CONCLUSIE
Alles wat aan bod komt in Die Chroniken Des Adolf Hitler weet je al. Alleen lijkt het er soms op dat sommige mensen dat wel eens durven vergeten. Het is daarom essentieel om af en toe zo'n documentaire te zien.


coverStudio: Dutch FilmWorks

Regie: Oliver Krekel
Met: geen

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
5/10

Beeld:
5/10


Regio:
B

Genre:
Documentaire

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2014

Leeftijd:
12

Speelduur:
208 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664110331


Beeldformaat:
1.33:1 HD

Geluid:
Duits Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij