:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> JAMES BOND - YOU ONLY LIVE TWICE
JAMES BOND - YOU ONLY LIVE TWICE
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2000-09-18
FILM
Tijdens een ruimtemissie wordt een Amerikaanse ruimtecapsule veroverd door een onbekend ruimteschip dat plotseling uit het niets verschijnt. De Amerikanen zijn ervan overtuigd dat de Russen hun capsule hebben overmeesterd, maar die ontkennen alles. De Britten zijn ervan overtuigd dat Rusland er niets mee te maken heeft, het onbekende ruimtetuig is trouwens ergens in de buurt van Japan geland. Bond vertoeft op dat ogenblik in Hong Kong waar hij zogezegd doodgeschoten wordt om de aandacht van hem af te leiden. "M" (Bernard Lee) belast James Bond met het onderzoek naar de gestolen capsule. Eenmaal in Japan aangekomen begeeft hij zich naar zijn contactpersoon Henderson die kort daarna vermoord wordt. Bond komt dan gelukkig in contact met Tiger Tanaka (Tetsuro Tamba), hoofd van de Japanse geheime dienst. Al gauw blijkt dat SPECTRE achter de hele zaak zit. Het wordt Bond niet makkelijk gemaakt in Japan, constant zitten zijn belagers hem op de hielen, maar dankzij de gadgets van "Q" (Desmond Llewelyn) weet hij telkens te ontsnappen. Via een dekmantel trachten Bond en zijn "kersverse" echtgenote Kissy Suzuki (Mie Hama) dieper in het vijandelijke gebied door te dringen. Ze ontdekken een uitgestorven vulkaan die blijkbaar dienst doet als basis voor SPECTRE. Hun opdracht bestaat erin om de basis te overmeesteren en de leider (Nummer Een) te ontmaskeren.

Voor deze vijfde film uit de Bond-reeks nam Lewis Gilbert plaats op de regiestoel. Het is de minst geslaagde film uit de beginperiode wegens nog veel ongeloofwaardiger dan z'n voorgangers. You Only Live Twice is geen spannende film en dat is te wijten aan het zwakke script. En zoals gewoonlijk klaart Connery de klus op zijn dooie gemak, gebruik makend van enkele droge oneliners. De actiescènes zijn zoals steeds groots opgevat, maar ze kunnen niet ontsnappen aan een diepe zucht van de kijker (opgelet spoilers): bijv. als Bond een hele troep belagers afschudt in de havendokken maar uiteindelijk op een sullige manier langs achter wordt neergeslagen; bijv. als Bond overmeesterd wordt door de handlangers van Blofeld, maakt hij op een bepaald ogenblik gebruik van speciale sigaretten die kogels afvuren, maar in plaats van Blofeld omver te knallen, richt hij de sigaret op een onbeduidende handlanger die totaal geen bedreiging vormt. Heel efficiënt! En het aantal keren dat Bond aan de dood ontsnapt is al helemaal niet meer te tellen!

You Only Live Twice is trouwens de eerste film waarin de kijker het gelaat te zien krijgt van SPECTRE's Nummer Een, Ernst Stavro Blofeld (Donald Pleasance). De film is tevens een vette kluif voor feministen. De vrouwen in de film worden als zwak en afhankelijk van de man geportretteerd. Tiger Tanaka zegt zelfs "in Japan, men always come first, women come second" waarop Bond repliceert "then I might just retire to here". Heel vrouwonvriendelijk, maar eigen aan de Japanse cultuur en daar is tot op heden nog niet veel aan veranderd, vrees ik.

BEELD EN GELUID
Van een film van deze ouderdom kan je op voorhand niet te veel verwachten als het op beeld- en geluidskwaliteit aankomt. De film wordt op dvd gepresenteerd in een anamorf 2 .35:1-beeldformaat. De kwaliteit laat op sommige plaatsen te wensen over, buitenscènes hebben te kampen met ruis, krassen en stofjes die niet verwijderd zijn. Close-ups en binnenscènes daarentegen zien er wel behoorlijk uit met veel scherpte en detail. Van de films uit de beginperiode heeft deze dvd de minst goede beeldkwaliteit. Het geluid is een Dolby Digital mono-mix die echter wat gedateerd klinkt, maar dat is begrijpelijk. Alleen de voorste kanalen worden hier gebruikt, dialogen en muziek klinken duidelijk, maar niet meer dan dat.

EXTRA'S
Op het vlak van extra's moet deze release niet zo zeer onderdoen voor de andere Bond-dvd's. MGM blijft ons verwennen met leuk gevulde schijfjes, en zo hoort het ook. Vooreerst is er de audiocommentaar met regisseur Lewis Gilbert en leden van cast en crew, ingeleid door John Corp van The Ian Fleming Foundation. Het gaat hier om gemonteerde interviews waarbij ieder een aspect van de film of productie behandelt. Voorts is de gebruikelijke documentaire Inside You Only Live Twice (30 min.), die aan de hand van interviews met acteurs en leden van de crew aspecten van de film belicht, zoals de voorbereiding, de problemen met het scenario, de locaties, etc. Een tweede documentaire, Silhouettes: The James Bond Titles (24 min.), behandelt de opmerkelijke begingenerieken van de James Bond-films van toen tot nu. Aan de hand van interviews met leden van cast en crew van vroeger en nu blikken we terug op de totstandkoming van deze begingenerieken.

Voorts is er een Storyboard Sequentie (1 min. 30) van de vliegtuigcrash en om te besluiten zijn er nog 2 bioscooptrailers, 1 duo-trailer, 1 duo tv-spot, en 7 radiospots. VOmdat dit een testschijfje is zonder inlay en cover, vermoed ik wel dat er bij de uiteindelijke release eveneens een boekje zal zijn. De extra's (behalve de audiocommentaar) kan je desgewenst ondertitelen in het Engels, Frans of Italiaans, maar jammer genoeg niet in het Nederlands.

CONCLUSIE
You Only Live Twice is één van de zwakste broertjes uit de beginperiode van de James Bond-franchise wegens nauwleijks geloofwaardig en zwak qua scenario. De technische kwaliteit is acceptabel en de bonusafdeling is zoals gewoonlijk goed gevuld.


cover
Studio: MGM

Regie: Lewis Gilbert
Met: Sean Connery, Akiko Wakabayashi, Mie Hama, Tetsuro Tamba, Teru Shimada, Karin Dor, Donald Pleasance, Bernard Lee, Desmond Llewelyn

Film:
5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
6/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1967

Leeftijd:
AL

Speelduur:
112 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626005186


Beeldformaat:
2.35:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0
Frans Dolby Digital Mono 1.0
Italiaans Dolby Digital Mono 1.0Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Hongaars, Grieks
Extra's:
• Audiocommentaar door regisseur en leden van de cast en crew
• Inside You Only Live Twice
• Silhouettes: The James Bond Titles
• Storyboard Sequentie
• 4 Trailers
• 7 Radio Spots
• Boekje

Andere recente releases van deze maatschappij