:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> UNDERBELLY RAZOR
UNDERBELLY RAZOR
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2014-06-02
TV-SERIE
Underbelly Razor
speelt zich af in het Australische Sidney in de late jaren 20 en in de eerste helft van de jaren 30 van de vorige eeuw en als we dat goed gelezen hebben gaat het in dit geval om het vierde van tot nog toe zes seizoenen waarin aandacht wordt besteed aan grote figuren uit de onderwereld uit die periode. In dit seizoen staan twee vrouwen centraal die gedurende ruime tijd hun stempel op het misdaad milieu drukten, nl. Tilly Devine, een Engelse emigrante die een prostitutienetwerk heeft opgezet, en Kate Leigh, die zich gespecialiseerd heeft in de alcoholsmokkel en die in een later stadium de cocaïnehandel van Jeffs “de Jood” zal overnemen nadat die geprobeerd had om beide dames uit te schakelen om heer en meester te worden in de onderwereld in Sidney. Met z’n drieën hadden ze de criminele koek perfect verdeeld waardoor er nauwelijks sprake behoorde te zijn van concurrentie die tot geweld leidde, maar in de praktijk gunden vooral Tilly en Kate elkaar nauwelijks het licht in de ogen waardoor ze de speelbal werden van ambitieuze nieuwkomers of gewoon van hun collega Jeffs, die hun illegale handeltje saboteerden en de schuld in de schoenen van een van de dames schoven waardoor die elkaar nog maar eens in de haren vlogen en in een enkel geval met de politie samenwerkten om de tegenpartij achter de tralies te krijgen.

 
 

The Daily Telegraph schreef destijds dat Underbelly Razor zich verhoudt tot Boardwalk Empire zoals Spartacus tot Rome, en dat is precies wat u kan verwachten, want de seks in Unterbelly Razor is brutaler en vrijpostiger dan in Boardwalk Empire en het geweld net zoals in Spartacus directer en bloediger dan destijds in Rome, want vechten met scheermessen is nog wat anders dan af en toe een schot lossen en de slachtoffers mogen de toegebrachte verminking – meestal in het aangezicht – dan al overleven, ze zijn wél voor het leven getekend en in het geval van de hoertjes betekent het meestal het einde van een lucratieve carrière, want wie wil er nu seks met een vrouw die eruitziet als een slecht in elkaar genaaide lappenpop?

Maar wat Underbelly Razor vooral voorheeft op de concurrentie is het hoge verhaaltempo en nog voor aflevering drie gepasseerd is, is al minstens één hoofdpersonage opgeofferd en in de loop van de overige 9 afleveringen gebeurt dat nog een paar keer, waarbij alleen Tilly Devine en Kate Leigh over een speciale bewaarengel schijnen te beschikken die hun verdorven zieltje in bescherming neemt én die verraderlijke scheermessen netjes uit de buurt houdt, wat niet zo eenvoudig is, want uiteindelijk heeft ieder booswicht en iedere burger in dat deel van Sidney een dergelijk instrument op zak om tijdens een ongewenste confrontatie de tegenstander met gelijke munt te betalen.

 

De politie kan alleen maar toekijken hoe bendes elkaar naar het leven staan en gezichten worden verminkt, want praten doet niemand, of toch wel, maar getuigen vinden om de beschuldigingen voor de rechtbank hard te maken, die zijn er zelden of eigenlijk nooit, en wie die stap zet, die verklaart zichzelf vogelvrij en zelfs wie erin slaagt om z’n verraad te camoufleren, die stuit op een keer op Kate Leigh, want die heeft daar de fijnste neus van Sidney voor gekregen, van God wel te verstaan, want ondanks haar criminele activiteiten vindt ze nog regelmatig de tijd om in de kerk een kaars te branden voor vriend en vijand in een poging om de allerhoogste te overtuigen van haar goede bedoelingen. Daaraan heeft haar aartsvijand Tilly Devine geen behoefte. Zij leeft als god in Frankrijk, koopt zich een prachtige villa buiten de stad en doet er alles aan om Kate Leigh het leven zuur te maken. Samenspannen met Jeffs “De Jood” is maar één van de vele manieren waarop ze haar doel hoopt te bereiken, maar als het eropaan komt is ze ook bereid om risico’s te nemen en het scheermes te vervangen door een pistool…

 

De beide Nieuw-Zeelandse actrices Chelsie Preston Crayford (Tilly Devine) en Danielle Cormack (Kate Leigh) zijn perfect gecast voor de rol van de jonge, mondaine bordeelhoudster en de iets oudere, rustigere alcoholsmokkelaar, die ondanks hun gemeenschappelijke criminele belangen elkaar toch voortdurend in de haren vliegen, terwijl je zou verwachten dat ze meer kunnen bereiken door samen te werken. Maar het wordt in de loop van de serie duidelijk dat ze elkaar nodig hebben, want het vijandbeeld stimuleert zowel de een als de ander om ook op zakelijk vlak alert te zijn. Chelsie Preston Crayford is een nieuw gezicht in de Europese cinema, maar gezien ze ondertussen ook in Amerika aan de bak komt, zal het niemand verbazen mocht ze op korte termijn in een belangrijke internationale productie de aandacht trekken. Liefhebbers van de ook bij ons succesvolle Nieuw-Zeelandse serie Xena: Warrior Princess (1995-2001) herkennen uiteraard Danielle Cormack die destijds de rol van Ephiny voor haar rekening nam. In Underbelly Razor is ze uitstekend op dreef zonder dat ze haar toevlucht moet nemen tot de breedvoerigheid van haar tegenspeelster Chelsie Preston Crayford.

 

In een dergelijke serie is het production design uiteraard zeer belangrijk en daaraan is de grootste zorg besteed zodat de desbetreffende periode perfect tot leven komt in eerder donkere decors met gelukkig af en toe een frisse tint. De meeste actie speelt zich binnenskamers af, in het bordeel of in de vrij sobere huiskamer van Kate Leigh en af en toe in het zeer ruime kantoor van hun rivaal Jeffs “de Jood”. Buitenopnamen worden niet meer dan sporadisch ingelast en in het straatbeeld trekken vooral de auto’s uit die periode de aandacht en de paardenkarren van vlees- en groenteverkopers. De mode uit die tijd komt uitvoerig aan bod in Underbelly Razor, want Tilly Devine en Kate Leigh kunnen zich dure en chique kleren permitteren, terwijl echtgenoot Jim Devine (Jack Campbell) en minnaar Wally Tomlinson (John Batchelor, Sea Patrol) een beeld ophangen van wat mannen in die tijd zoals droegen.

 
BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit is zonder meer superbe, met felle tinten in de dagscènes en zwoele schakeringen van bruin en rood in de donkere scènes in het bordeel van Tilly Devine. De vechtscènes spelen zich bijna allemaal ’s nachts af, maar alles blijft altijd goed zichtbaar en de details houden prima stand, bij een uitstekend zwartniveau. Heel mooi is de manier waarop de groezelige achterafstraatjes in een achterbuurt van Londen in beeld worden gebracht als Tilly op een keer besluit om naar haar geboortestad in Europa terug te keren in de hoop op die manier aan een gevangenisstraf te ontsnappen. Het geluid staat in 5.1, maar door het ontbreken van geweren en revolvers (wie op die manier een moord pleegt riskeert de strop in Australië) én de afwezigheid van snelle wagens, moeten vooral de dialogen en de muziek voor spektakel zorgen en dat is niet evident. Maar de achtergrond geluiden zijn mooi over alle speakers verdeeld met een aangenaam ruimtelijk effect tot gevolg.

 
EXTRA’S
Geen
 
CONCLUSIE
Underbelly Razor bereikt de Benelux-markt op het moment dat pletwals Boardwalk Empire passeert, waarmee de Australische serie inhoudelijke veel overeenkomsten vertoont, zij het dat in één seizoen van Down Under meer verteld wordt dan in drie seizoenen van Boardwalk Empire. Maar dat is blijkbaar niemand opgevallen waardoor Underbelly Razor het grote publiek niet heeft bereikt waardoor de prachtig uitgevoerde box van Dutch Filmworks dus tegen een weggeefprijs in de rekken van de Duitse retailer terecht is gekomen. Jammer, maar wie er snel bij is kan deze uitstekende serie (nog) voor weinig geld in huis halen.cover
Studio: Dutch FilmWorks

Regie: Tony Tilse, Shawn Seet, David Caesar, Mat King, Cherie Nowlan
Met: Khan Chittenden, Chelsie Preston Crayford, Danielle Cormack, Jack Campbell, Anna McGahan, Izzy Stevens, Steve Le Marquand, John Batchelor

Film:
9/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2011

Leeftijd:
16

Speelduur:
570 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664101179


Beeldformaat:
1.78:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
-

Andere recente releases van deze maatschappij