:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> VENUS IN FUR
VENUS IN FUR (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2014-06-03
FILM 
Op z'n tachtigste is Roman Polanski wellicht één van de grootste levende filmregisseurs. We hebben het niet over het turbulente privéleven van de Pool, wel over diens filmkunst. Hij maakte wel geregeld een uitschuiver (van Oliver Twist tot Pirates), maar hij zal in de eerste plaats de geschiedenisboeken ingaan dankzij meesterwerken als Repulsion en Chinatown. Sinds het enorm onderschatte Carnage heeft Polanski een ander talent ontdekt: toneelstukken omtoveren tot intrigerende cinema.
 
Het stuk dat Polanski voor deze Franse productie uitkoos is er eentje van David Ives dat gebaseerd is op Venus im Pelz van Leopold von Sacher-Masoch, zeg maar de uitvinder van het masochisme. Zo'n opzet is een gevaarlijke opdracht. Niet wegens het onderwerp, want Polanski maakte al eerder pikante dingen, denk maar aan Bitter Moon, wel omdat deze film zich grotendeels op één plek afspeelt en slechts twee acteurs telt. Gelukkig staat er een genie achter de camera en zijn de acteurs niet de eerste de besten. Voor de vertolking van Vanda koos Polanski zijn eigen vrouw en muze Emmanuelle Seigner, en voor de mannelijke rol werd dat Mathieu Amalric, een acteur die als twee druppels water op de regisseur lijkt (ten minste in zijn jonge jaren toch!).
 
In een vervallen theater is Thomas Novachek (Mathieu Amalric) hopeloos op zoek naar de perfecte hoofdrolspeelster voor zijn stuk Venus In Fur. Net op het moment dat hij de auditie wil afsluiten en naar huis wil terugkeren, komt een ordinaire, hoerachtige vrouw binnen. Toevallig heet de vrouw ook Vanda en ze beschouwt zichzelf als de ideale keuze. De regisseur is heel wat minder enthousiast. Niet alleen belichaamt deze wulpse vrouw alles wat hij verfoeit, hij is er ook van overtuigd dat de Française geen zier van Leopold von Sacher-Masoch afweet, maar daar vergist hij zich in. Voor hij het goed beseft laat Novachek zich meeslepen in een pervers woordenspel waarin Vanda de onverslagen meesteres is; de grens tussen fictie en waarheid verdwijnt.
 
Venus In Fur mikt ontegenzeggelijk op een arthousepubliek, toch kan je de film gerust als luchtig (intelligent) entertainment beschouwen. Polanski is en blijft een meester, dat merk je al vanaf het begin: een fenomenaal track shot dat aan zijn hoogdagen in Rosemary's Baby herinnert. Cinema die cinema is! Nadien houdt Polanski zich wat op de vlakte en gedraagt hij zich als een voyeur. Venus In Fur is inderdaad in de eerste plaats een film waarin geacteerd wordt, de cineast is niet meer dan degene die de touwtjes (stevig) in handen houdt. Majestueuze cinema van een grootmeester op wie we nog lang niet zijn uitgekeken!

BEELD EN GELUID
In sommige artikels beklagen recensenten zich over het feit dat deze film niet het niveau van een Blu-ray haalt. Als filmfanaat van het eerste uur moet ik eerlijkheidshalve lachen met zo’n kritiek. Ik bedoel gewoon: het is de regisseur die heer en meester blijft over zijn werk en het siert heel wat kunstenaars dat zij zich verzetten tegen de verleidingen van de hedendaagse (vaak saaie) techniek. Polanski is dan ook een cineast die cinema maakt met zijn camera, niet met CG-effecten! Dus ja, deze film oogt wat donker, maar van storingen is evenwel geen sprake. Trouwens, en nu gaat mijn hart weer heftig bonken, niet alle filmmakers beschikken over een Spielberg-budget! Zo, dat moest er eventjes uit! Venus In Fur is, hoe kan het ook anders, een dialoogfilm die is voorzien van een DTS-HD Master Audio 5.1-track. Alles is mooi hoorbaar en in de achtergrond hoor je af en toe een knappe soundtrack van meestercomponist Alexandre Desplat.

EXTRA'S
Er staat geen bonusmateriaal op deze disk.

CONCLUSIE
Venus In Fur is een film van een doorgewinterde cineast die zijn vak tot in de puntjes kent en duidelijk nog zin heeft om het publiek van zijn kunnen te laten genieten. Een bewerking van een toneelstuk waarin slechts twee karakters te zien zijn lijkt misschien geen uitnodiging voor een overweldigende filmtrip, maar na 90 minuten besef je dat je alweer volop hebt genoten van het filmwonder dat Polanski heet.
coverStudio: E1 Entertainment Benelux

Regie: Roman Polanski
Met: Emmanuelle Seigner, Mathieu Amalric

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
B

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2013

Leeftijd:
12

Speelduur:
96 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713045240998


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Frans DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij