:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SECRET LIFE OF WALTER MITTY, THE
SECRET LIFE OF WALTER MITTY, THE
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2014-06-16
FILM
Het filmjaar 2014 was nog maar net een week oud toen een paar critici de mensheid erop wezen dat ze één van de beste films van het voorbije jaar had gemist: The Secret Life Of Walter Mitty van Ben Stiller. Wacht eens! Stiller die een meesterwerk maakt, kan dat wel? Alles is mogelijk, maar dat nu weer niet, deze acteur denkt immers net iets te veel met dollartekens in zijn hoofd. Deze feelgoodfilm of hoe je hem ook wil noemen, voelt wel beter aan dan de meeste van zijn flauwe komedies, toch haal je na twee uur gewoon je schouders op. Je hebt je wel geamuseerd, maar eens de aftiteling verschijnt, weet je dat het dagelijkse leven op je staat te wachten. En dat is zeer jammer, vooral omdat deze film net over escapisme gaat!

Je zal wellicht geen grijzere muis dan Walter Mitty (Ben Stiller) vinden. Hij werkt in het fotoarchief van het befaamde LIFE-magazine en droomt dag in dag uit over de ideale vrouw die niet toevallig zijn collega Cheryl (Kristen Wiig) is. Van enig rampetampen komt er evenwel niet veel in huis, want de bangerd durft niet eens één van haar mailtjes te beantwoorden. Neen, als je wil weten hoe je de vrouwtjes moet versieren dan ben je bij Mitty aan het verkeerde adres, hoor! En dan gebeurt plots het onverwachte. De digitalisering van de tijdschriften heeft ook voor LIFE geen genade. Een crisismanager besluit dat de allerlaatste uitgave een feesteditie moet worden. Op de cover moet een shot van de legendarische fotograaf Sean O'Connell (Sean Penn) prijken. Walter raakt in paniek als hij bemerkt dat het negatief niet meer in zijn archief zit. Er is maar één oplossing: de natuurfotograaf achterna reizen. Een helse tocht die hem naar Groenland brengt, hem laat vechten met een haai (jawel) of hem met een skateboard Ijsland laat doorkruisen.

Dit verhaal van James Thurber werd in 1947 al eens verfilmd met Danny Kaye, maar dit is toch wel andere koek. Eigenlijk is het zelfs een afdankertje, want ooit wilde Steven Spielberg het verhaal met Jim Carrey nieuw leven inblazen, maar die plannen werden halsoverkop in de kast gestopt. Je merkt overduidelijk dat Stiller probeert om zijn imago wat op te poetsen. Er is geen sprake meer van kolder, Stiller is zelfs voor één keer een genietbare vent. Dat resulteert in vooral mooie kiekjes en enkele leuke spitsvondigheden, toch is de film niet meer dan een lege doos. De komiek probeert wel wat alternatieve zieltjes voor zich te winnen door buurtjeleen bij Wes Anderson te spelen, maar op het einde valt alles net iets te mooi in Hollywoodplooien om indruk te maken. Een dikke foei ook voor Stiller omdat hij het talent van Kristen Wiig (de stoot uit Bridesmaids) geen seconde heeft benut. Gelukkig is er heel wat visueel spektakel. Ook zou er eens iemand Stiller moeten vertellen dat het normaal is dat bekende merken een film sponsoren, maar dat het voor de kijker zeer gênant is om middenin de actie een opsomming te horen over de voordelen van één of ander product. Soms lijkt het wel of Ben Stiller Robbe De Hert in Zware Jongens wilde na-apen. Ja, zo erg dus!

BEELD EN GELUID
Voor een film die uit de Foxstal komt hebben we geen genade voor schoonheidsfoutjes, want daar heeft men toch geld genoeg! Maar kijk, het is niet eens nodig om dat te doen omdat de transfer van deze prent meer dan goed is. En als het om een film gaat die vooral wil pronken met adembenemende natuuropnames, heeft dat natuurlijk zo zijn voordelen, niet? Het geluid is eveneens goed met kraakheldere dialogen en een leuke soundtrack waarin David Bowie een niet onbelangrijke rol speelt.

EXTRA'S
Een film zoals deze kan moeilijk in de winkel worden gepropt zonder enig bonusmateriaal. Maar toch, als het op deze belabberde manier moet, dan liever niets! Naast een onnodige fotogalerij zijn er drie extra's die elk net geen vier minuten duren! In The look of LIFE vertelt Stiller iets over productieontwerper Jeff Mann, de man met wie hij voor het eerst heeft samengewerkt in Tropic Thunder. In De muziek van Walter Mitty vertellen de makers iets (maar eigenlijk niets) over componist Theodore Shapiro. Ten slotte is er nog Skateboardend door Ijsland waarin men de kijker in twee minuut probeert te vertellen dat je je met een skateboard God waant in Ijsland. Tja, en dat is het dus!

CONCLUSIE
Als je siddert en beeft bij de gedachte aan Ben Stiller dan kunnen we je gerust stellen. The Secret Life Of Walter Mitty is zeker één van de beste dingen die deze lolbroek ooit heeft gemaakt. Wie echter plots gaat beweren dat de ster uit Meet the Fockers een geniaal filmmaker is geworden, sluiten we graag in een kelder op gedurende een tweetal nachten met het verzamelde werk van Stanley Kubrick, of wie niet braaf is met dat van Derek Jarman!


cover
Studio: Fox

Regie: Ben Stiller
Met: Ben Stiller, Kristen Wiig, Jon Daly

Film:
7/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2013

Leeftijd:
6

Speelduur:
110 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626084150


Beeldformaat:
2.35:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels, Duits, Italiaans, Turks
Extra's:
• The look of LIFE(5 min.)
• De muziek van Walter Mitty (4 min.)
• Skateboardend door Ijsland (2 min.)
• Fotogalerij

Andere recente releases van deze maatschappij