:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BERBERIAN SOUND STUDIO
BERBERIAN SOUND STUDIO
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2014-07-16
FILM 
Vind je ook dat het horrorgenre best wel een opkikker kan gebruiken? Dan stellen we je met veel plezier aan Berberian Sound Studio voor: de tweede langspeler van de Brit Peter Strickland. Verwacht evenwel geen bloed of rondvliegende ledematen, want de dreiging zit hem in het geluid. Deze cineast was al van kindsbeen af gefascineerd door wat je zoal met geluid kan doen en voor deze bejubelde arthousehorrorfilm (dat bestaat dus!) kon hij zowel Broadcast als het industrieel collectief Nurse With Wound strikken.
 
Berberian Sound Studio (een titel die naar de avantgardezangeres Cathy Berberian verwijst) vertelt het verhaal over een foley artist. Wat? Wel, lang geleden voordat er sprake was van een computer of digitaal geluid had je geluidskunstenaars die met eenvoudige middelen allerlei effecten konden imiteren. Zo konden ze met een lepel een ufo nabootsen of had een kapotgeslagen meloen plotseling het effect van een bloederige onthoofding. Deze artiesten waren onmisbaar als men een radiospel of een film wilde maken.
 
De wat wereldvreemde Gilderoy (Toby Jones) is zo’n geluidstovenaar. Ondanks zijn rijpe leeftijd zorgt zijn moeder nog dagelijks voor hem. Wegens zijn kunstjes wordt hij in Italië uitgenodigd om het geluid van een giallo (dat is een Italiaanse horrorfilm met zeer veel seks en geweld) te maken. De teruggetrokken Gilderoy begrijpt echter geen snars van de machowereld die eigen is aan de flamboyante (fictieve) regisseur Giancarlo Santini voor wie hij werkt.
 
Berberian Sound Studio is terecht op diverse filmfestivals met lovende woorden overladen, alhoewel het toch gissen blijft in welke categorie deze film dient te worden ondergebracht. Ergens kun je stellen dat het een ode is aan de giallo, net zoals L'Étrange Couleur Des Larmes De Ton Corps van het Belgische duo Hélène Cattet en Bruno Forzani dat is. Anderzijds kun je ook zeggen dat Berberian Sound Studio gewoon een film is die het geluid in al zijn aspecten tentoonspreidt. Door de vele CG-effecten durven we het vandaag wel eens vergeten, maar geluid is wel degelijk belangrijk in een film.
 
Peter Strickland steekt ook niet onder stoelen of banken dat Eraserhead van David Lynch het grote voorbeeld is. Dat zie je ook, maar de filmmaker doet er wel zijn eigen ding mee. Bovendien kon de cineast een beroep doen op één van de meest bizarre karakterkoppen van de Britse cinema: Toby Jones (inderdaad, dat kleine mannetje die in The Girl Alfred Hitchcock vertolkt), die de film een extra donker tintje geeft.
 
BEELD EN GELUID
Deze eigenzinnige nagelbijter speelt zich grotendeels binnenskamers af en dan nog wel in een gore studio! Het zal dan ook niemand verbazen dat het om een vrij donkere prent gaat, maar de contrasten zijn goed. Voor één keer speelt het geluid de hoofdrol. We geven dan ook de raad om de volumeknop een flinke ruk naar rechts te draaien bij het bekijken ervan. Wedden dat je geregeld zal schrikken?

EXTRA'S
Er staan geen extra's op dit schijfje.

CONCLUSIE
Berberian Sound Studio is zeker geen spek voor ieders bek, laten we daar duidelijk over zijn. Wel is het een bizarre, niet alledaagse, maar intrigerende film.


cover
Studio: Remain In Light

Regie: Peter Strickland
Met: Toby Jones, Antonio Mancino, Guido Adorni

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2012

Leeftijd:
12

Speelduur:
88 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9789461873095


Beeldformaat:
1.85:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij