:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> 47 RONIN
47 RONIN (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2014-08-28

FILM 
Eigen schuld, dikke bult. Jaren geleden werd met Tom Cruise bewezen dat het publiek niet zit te wachten op een Aziatische martial arts-film met een westerling in de hoofdrol (The Last Samurai). Nu probeert men bijna hetzelfde over te doen met Keanu Reeves: een acteur die gelukkig al een hele tijd aan zijn retour is. Het resultaat was er dan ook naar, want 47 Ronin mocht samen met The Fifth Estate en The Lone Ranger het lijstje delen van producties waarin wel ongelooflijk veel geld is gepompt, maar die uiteindelijk op groot verlies uitdraaiden. De film bracht 40 miljoen dollar op. En als je beseft dat er 175 miljoen dollar aan deze avonturenfilm is uitgegeven dan weet je ook dat heel wat Hollywoodproducers slapeloze nachten hebben gehad. We zijn nog lang geen boekhouders en daarom zullen we ons maar beperken tot de vraag of 47 Ronin nu zo slecht is als wordt beweerd. Want ja, geloof ons, wie een positieve recensie van deze productie wil lezen zal lang moeten zoeken!

Een aanrader is deze prent zeker niet, maar wie genoegen neemt met spectaculaire actiescènes en lauwe vertolkingen (Reeves kan gewoon niet acteren) zal dit populaire samoeraiverhaal wel enigszins kunnen appreciëren. Het verhaal is in 1941 al eens door meestercineast Kenji Mizoguchi verfilmd, maar de gewezen reclamemaker Carl Rinsch heeft daar uiteraard iets geheel anders van gemaakt.

Een ronin is een samoerai die zijn meester niet heeft kunnen beschermen en dus een persona non gratas. 47 zwaardvechters die ooit onder leiding van Asano (Min Tanaka) hebben gestaan zijn hetzelfde lot beschoren. Asano wordt op het domein van de shogun door Kira (Tadanobu Asano) met een mes bedreigd. Zoiets kan niet en daarom wordt Asano gedwongen om seppuku te plegen en de 47 lieden hun meester verliezen. De ronin willen wraak, maar ze zijn verplicht om de hulp van Kai (Keanu Reeves) te gebruiken: een verschoppeling die is opgevoed door demonen en daardoor over bijzondere toverkrachten beschikt.

Het verhaal is een flauw excuus om de makers met de allergrootste CG-effecten te laten paraderen. Meerdere recensenten omschreven 47 Ronin smalend als een oosterse versie van The Lord Of The Rings. Dat is niet eens zo gek bedacht, ofschoon Rinsch in de verste verte geen Peter Jackson is. Bovendien zit deze film ook nog met Keanu Reeves opgescheept: een acteur die niet over een beetje charisma beschikt en die dus ook geen film kan leiden. Maar goed, als je al deze negatieve punten naast je neerlegt (hoe moeilijk dat ook is), dan is 47 Ronin behoorlijk popcornvertier. Of om een zeer lang verhaal kort te maken: niet zo slecht als men beweert!

BEELD EN GELUID
Tegenwoordig krijgen we hier op de redactie maar weinig releases van Universal waar technisch iets op aan te merken is. De kleuren zijn levendig, het contrast perfect met diepe en special effects die de liefhebber doen likkebaarden. Het geluid is te horen in alle kanalen, alsook de subwoofer die voor een zwaar basgeluid zorgt.

EXTRA'S
De overgebleven fans van Keanu Reves zullen het wellicht niet graag horen, maar de bonussectie op deze release is maar een mager beestje. Naast de gebruikelijke weggelaten scènes vind je hier alleen maar een resem korte filmpjes die nauwelijks iets informatiefs over deze productie te melden hebben. In Keanu & Kai probeert Keanu je wijs te maken dat hij een bepaalde verbintenis met zijn hoofdpersonage heeft. De titel Steel Fury: The Fights of 47 Ronin hoeft geen uitleg: hier steek je wat op (nou ja) over de vele vechtscène die niet helemaal met CG-effecten zijn opgenomen. Alles werd uit de kast gehaald om alles zo echt mogelijk te laten lijken, zelfs de langste Schot ter wereld kwam er aan te pas! Om af te sluiten is er nog Myths, Magic & Monsters: The FX of 47 Ronin waarin de special effects centraal staan. Kijkvoer voor echte fans, ofschoon die beslist meer zullen willen!

CONCLUSIE
47 Ronin is zeker niet het monster dat heel wat “filmkenners” van deze peperdure productie hebben gemaakt. Het slappe verhaal is wel niet meer dan het wankele skelet van een grote CG-doos, toch verdient deze prent als hersenloos entertainment zijn plaats. 
coverStudio: Universal

Regie: Carl Rinsch
Met: Keanu Reeves, Hiroyuki Sanada, Ko Shibasaki

Film:
6,5/10

Extra's:
5/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2013

Leeftijd:
12

Speelduur:
119 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582911749


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1 

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels, Duits, Italiaans, Spaans, Zweeds, Deens, Fins, Noors, Arabisch
Extra's:
• Deleted Scenes
• Re-Forging The Legend, Keanu & Kai
• Steel Fury: The Fights of 47 Ronin
• Myths, Magic & Monsters: The FX Of 47 Ronin

Andere recente releases van deze maatschappij