:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CALL THE MIDWIFE - SEIZOEN 3
CALL THE MIDWIFE - SEIZOEN 3
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2014-09-16
TV-SERIE
De derde serie van Call The Midwife begint met de extra lange kerstaflevering waarmee de BBC in de laatste week van 2013 z’n commerciële concurrenten hoopte te vloeren. Dat was geen moeilijke opgave, want de tv-serie, gebaseerd op de memoires van Engelse verpleegster en musicus Jennifer Worth, is ondertussen wegens groot succes aan een vierde seizoen toe. Kerstspecials worden meestal op het einde van een seizoen uitgezonden, maar omdat de derde jaargang van Call The Midwife vanaf januari 2014 op de BBC zou lopen, leek het logisch om ermee te beginnen. Van de gelegenheid is handig gebruik gemaakt om het production design te vernieuwen en het serie in een nieuw kleedje te stoppen. In de cast zijn nauwelijks wijzigingen aangebracht, zij het dat het uittredende nonnetje Bernadette vervangen wordt door de jonge zuster Winifred.

 

De kerstweek begint slecht in en om Nonnatus House in de Londense wijk Poplar, want net op het moment dat er een uitbraak van polio is gesignaleerd, hebben arbeiders tijdens verbouwingswerkzaamheden aan een belendend pand een bom met dubbele ontsteking uit de Tweede Wereldoorlog blootgelegd. Er moet een gepensioneerde specialist uit Schotland komen om het mechanisme veilig te verwijderen en ondertussen wordt de buurt ontruimd. De bewoners vinden een tijdelijk onderkomen in wijkcentrum Leopold en de nonnen en vroedvrouwen krijgen het extra druk, want zij behoren voor bedden en voedsel te zorgen én tegelijk massa’s baby’s ter wereld te helpen brengen. Chummy Noakes, vroedvrouw, welpenleidster en inmiddels moeder van baby Freddie, komt haar voormalige collega’s ter hulp om het jonge volkje in het wijkcentrum onder controle te houden, maar als één van de jongetjes van het zangkoor ineenzakt en afgevoerd wordt met symptomen van polio, wordt de situatie onthoudbaar, want alleen de kinderen tot 6 jaar zijn door dr. Turner in de voorbije dagen ingeënt. Ondertussen ziet Shelagh, de jonge non Bernadette die op het einde van serie 2 is uitgetreden om met dr. Turner in het huwelijksbootje te stappen, haar trouwplannen in rook opgaan want Timothy, de zoon van haar aanstaande echtgenoot, is eveneens besmet met het poliovirus en in het ziekenhuis vecht hij voor z’n leven want z’n longen blijken te zijn aangetast. Ze twijfelt eraan of ze uiteindelijk de goede keuze heeft gemaakt en tegelijk voelt ze zich schuldig omdat ze haar medezusters in de steek heeft gelaten op een zeer moeilijk moment. En ook de zusters zelf wacht een grote ontgoocheling, want als de bom uiteindelijk ontploft, scheurt de buitenmuur van Nonnatus House en kunnen ze niet terug naar hun klooster wegens instortingsgevaar.

 

De bewoners van Nonnatus House vinden in aflevering 1 van serie 3 een nieuw onderkomen in een groot herenhuis in de wijk Poplar. Chummy Noakes slaagt erin om een huurwoning op de kop te tikken zodat haar kleine gezinnetje niet langer bij de zusters in moet wonen en Shelagh, alias zuster Bernadette, krijgt in de lente dan toch de huwelijksceremonie waar ze sinds Kerstmis naar heeft uitgekeken, terwijl haar stiefzoontje Timothy nu al vrij goed met z’n beugels overweg kan. In Poplar beleven ze inmiddels wat later bekend zal worden als de naoorlogse babyboom, want van (efficiënte) voorbehoedsmiddelen is er in de jaren vijftig van de vorige eeuw nog totaal geen sprake, niet in Londen, maar ook niet bij ons. De pil was nog niet uitgevonden en condooms kochten vrouwen stiekem in lingeriewinkels waar ze onder de toonbank werden bewaard, want alles wat met het voorkomen van zwangerschappen te maken had was in die periode illegaal en dus verboden. Zuster Lee, alter ego van schrijfster Jennifer Worth, begint een voorzichtige relatie met Alec, de jonge architect die na de bomexplosie toezicht houdt op de wederopbouw van de buurt, maar ze bewaart een zekere afstand: haar carrière gaat voor alles.

 

Het leven in en om Nonnatus House herneemt z’n gewone gangetje. De zusters en vroedvrouwen hebben het druk en dus wordt Chummy Noakes twee dagen per week ingeschakeld. Zij was er aan toe, want de kleine Freddie eist niet meer zo veel zorg en haar echtgenoot Peter, politieman van beroep, krijgt het stilaan op z’n heupen: van de radijsjes in z’n lunchpakket maakt Chummy sierlijke figuurtjes waardoor hij een mal figuur slaat bij z’n collega’s! Shelagh Turner heeft eveneens te weinig om handen in haar kleine gezinnetje en als zuster Julienne wegens oververmoeidheid het bed moet houden, neemt ze de administratie van haar over. Maar alle hulp is welkom in Nonnatus House, want de jonge en de zwangere moeders vragen om ieders aandacht: de jonge kinderen van Merle en Billy blijken voortdurend ziek te zijn en hun gezondheid gaat achteruit. Dr. Turner heeft er geen idee van wat er aan de hand is, maar de oude zuster en boekenwurm Monica Joan komt met een passage uit een oud Grieks boek waarover iedereen zich aanvankelijk vrolijk maakt. En als de vroedvrouwen in de plaatselijke vrouwengevangenis ziek worden, wordt er een beroep gedaan op Nonnatus House om tijdelijk hulp te bieden. Maar dat leidt tot moeilijkheden met de gevangenisdirectie, want de zwangere vrouwen worden er allerminst goed behandeld en ongetrouwde meisjes worden er verplicht om hun baby’s af te staan voor adoptie. Zuster Julienne neemt de zaak te harte en ze is niet zinnens om het daarbij te laten…

 

 

Een jonge vrouw die met haar moeder het slachtoffer is geweest van de Holocaust, een blank stel dat uiteen dreigt te vallen als de vrouw een zwarte baby ter wereld brengt, de kersverse vroedvrouw Patsy Mount die moet worden ingewerkt en het nakende jubileumfeest van zuster Evangelina, het zorgt allemaal voor stress en misverstanden en als zuster Lee bovendien tot hoofdzuster in het nieuwe kinderziekenhuis wordt gepromoveerd en haar collega Trixie – met meer dienstjaren – zich gepasseerd voelt, is de goede sfeer in Nonnatus House ver te zoeken. Er is een deus ex machina nodig om de schade te repareren en die komt er, zij het in de vorm van een verschrikkelijk ongeluk dat heel het klooster in rep en roer zet en zuster Lee doet besluiten om tijdelijk naar een betrekking in het London Hospital uit te kijken. Tot overmaat van ramp moet zuster Patsy worden ontheven van haar taken als vroedvrouw na een incident met een jonge moeder en laat de immer opgewekte Shelagh Turner de moed zakken als haar verteld wordt dat ze nooit kinderen zal kunnen krijgen.

 

De Daily Mail noemde Call The Midwife seizoen 3 in z’n weekendbijlage een knockout success en dat is niet overdreven, want wie van dit soort series houdt, die krijgt nauwelijks ademruimte omdat het tempo flink hoger ligt dan in de beide vorige series en men in de verhaallijnen bij momenten een heel stuk verder gaat, waarbij de hoofdpersonages niet gespaard blijven. Call The Midwife is uiteraard een serie voor vrouwen en meisjes, maar daar is niets mis mee, want uiteindelijk bestaat de helft van het BBC-kijkerspubliek – net zoals bij ons - uit leden van het vrouwelijk geslacht en die mogen ook af en toe verwend worden. Er is dus ruimte voor emotie en ontroering en de cast weet die op een perfecte manier in goede banen te leiden. Jessica Raine nam tot nu toe de hoofdrol voor haar rekening als zuster Lee, maar in serie 3 is ze in niet meer dan de helft van de afleveringen te zien, want zij is ondertussen toegevoegd aan de cast van de nieuwe serie Fortitude die in de herfst van 2014 op de buis komt. Of ze straks in het vierde seizoen van Call The Midwife terugkeert is nog onduidelijk, maar de afloop van seizoen 3 laat vermoeden dat dat niet het geval zal zijn. Maar de makers hebben met die mogelijkheid al rekening gehouden en ze schuiven in seizoen 3 de aantrekkelijke zuster Trixie Franklin (Helen George) naar voren, want die heeft een oogje op de jonge, maar wat onhandige kapelaan die z’n intrek in Poplar heeft genomen, een verhaallijn die beslist in seizoen 4 ruim uitgewerkt wordt. Miranda Hart (Miranda, 2010-2013) heeft voorlopig niets om handen en blijft dus op post als Chummy Noakes, de dochter van een rijk en deftig echtpaar dat haar huwelijk met een politieman én haar roeping als vroedvrouw als een minderwaardige keuze beschouwt, wat duidelijk een rem is op haar geluk als echtgenote en moeder. Zij doet het vooral goed bij iets oudere kijksters, net zoals de dementerende zuster Monica Joan en abdis zuster Julienne, die net zoals hun collega zuster Evangelina vooral als vrouwen en veel minder als behoudsgezinde nonnen worden geportretteerd. Het hele gezelschap in Nonnatus House is overigens een toonbeeld van feminisme in een maatschappij die nog helemaal volgens vooroorlogse principes is gestructureerd. Ze zijn een baken van de moderne tijd, maar het blijkt niet altijd gemakkelijk om zelfs de jongste vrouwen uit de wijk tot nieuwe inzichten te brengen. De conflictstof leidt soms tot grappige situaties, vooral als de discussie zich ontspint tussen de nonnen en de vroedvrouwen in het klooster, met zuster Evangelina als de bewaakster van het oude gedachtegoed, de jonge vroedvrouwen in de rol van haar antagonisten en zuster Julienne als de onmisbare bemiddelaarster. Cliff Parisi kruipt opnieuw in de rol van Fred, de enige man die in Nonnatus House wordt geduld. Dat de klusjesman op ieders respect mag rekenen blijkt uit het besluit van Chummy Noakes om haar eerste baby naar hem te noemen: Freddie.

 
BEELD EN GELUID
Call The Midwife is in HD opgenomen en dat leidt ook in dit seizoen tot een zo goed als perfect beeld. De tinten zijn opnieuw fel en het beeld is gedetailleerd met een stevig zwartniveau. Ongerechtigheden hebben we niet gezien. Over het geluid ook in seizoen 3 geen klachten. De dialogen zijn helder en goed verstaanbaar, de soundtrack is eerder onopvallend, maar hij ondersteunt het materiaal op een perfecte manier.
 
EXTRA’S
Geen
 
CONCLUSIE
Call The Midwife blijft ook in het derde seizoen een aantrekkelijke serie met uitstekende acteerprestaties en verrassende verhaallijnen die zowel een lach als een traan tevoorschijn toveren. Mannen mogen uiteraard ook naar deze serie kijken, maar vooral moeders en meisjes zullen er met plezier van genieten.

NOTA: We hebben de score voor inhoud gehalveerd van een 8,5 naar 4 nadat is gebleken dat deze afleveringen ruim tien minuten per stuk ingekort zijn.cover
Studio: Just Entertainment

Regie: China Moo-Young, Minkie Spiro, Juliet May, Thea Sharrock
Met: Vanessa Redgrave, Bryony Hannah, Helen George, Jenny Agutter, Pam Ferris, Laura Main, Judy Parfitt, Cliff Parisi, Stephan McGann, Ben Caplan, Miranda Hart, Jessica Raine

Film:
4/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Romantisch
drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2014

Leeftijd:
12

Speelduur:
493 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717344754613


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij