:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ESCAPE FROM PLANET EARTH
ESCAPE FROM PLANET EARTH (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2014-09-26
FILM
Op de planeet Baab werkt de schlemiele technicus Gary Supernova (Rob Corddry) voor de ruimtevaartorganisatie BASA. Zijn voornaamste taak bestaat erin om de heldhaftige reddingsmissies van zijn jongere broer Scorch (Brendan Fraser), een ietwat dommige held met beslist meer spierkracht dan herseninhoud, te begeleiden. Gary leidt een min of meer normaal bestaan met een liefhebbende echtgenote Kira (Sarah Jessica Parker) en een zoontje Kipper (Jonathan Morgan Heit) aan zijn zijde, maar het feit dat Kippers grote held zijn oom Scorch is, in alle opzichten een fout rolmodel, en zoonlief zijn vader maar een oninteressante dweil vindt, stuit hem tegen de borst. Scorchs laatste missie, een interventie op de Dark Planet, een plek waarvan nog geen enkele astronaut is teruggekeerd, wordt hem noodlottig: hij wordt gevangen genomen door de "inboorlingen". Gary neemt de eerste heldhaftige beslissing in zijn leven, en reist op zijn beurt naar de Dark Planet om zijn broer te ontzetten.
En wat blijkt? De gevreesde Dark Planet is niets anders dan onze goeie ouwe aarde, en de plek waar Scorch geland is staat bij ons bekend als Area 51. Gary vliegt in dezelfde gevangenis als zijn broer en maakt daar kennis met de andere gevangenen, de aliens Io (Jane Lynch), Thurman (George Lopez) en Doc (Craig Robinson). Het gezelschap wordt er gevangen gehouden door de sinistere generaal Shanker (William Shatner), een ijzervreter die de aliens laat werken aan nieuwe technologie die hij dan voor grof geld verkoopt. Sociale netwerken? Zoekmachines? Allemaal buitenaardse technologie! Zelfs naar de Pixar-animatie wordt een sneer gegeven, wanneer er wordt gesuggereerd dat John Lasseter zelf zijn succes te danken heeft aan buitenaardse know-how. Het succes is de generaal danig naar zijn bol gestegen, want zijn ultieme realisatie wordt een super-laserstraal waarmee hij andere planeten tot gort kan blazen. Een onverwerkt jeugdtrauma heeft bij hem alle stoppen door laten slaan en het is zijn ultieme betrachting om alle buitenaards leven uit te roeien. En de snuggere Gary past precies in dat plaatje: hij heeft de keuze: óf hij stelt de laserstraal op punt, óf zijn broer wordt tot het einde der tijden ingevrozen. Gary moet noodgedwongen wel meewerken, maar hij is ook niet van gisteren...
Ik heb de dvd van deze leuke animatiefilm Escape From Planet Earth uit regio 1 al eens besproken. Een inhoudelijk nagenoeg identieke Blu-rayversie is in Australië verschenen bij Roadshow Entertainment en de disk is in tegenstelling tot de Amerikaanse versie geschikt voor regio B. Qua animatiestijl moet u even Monsters Vs. Aliens in het achterhoofd houden, en het personage dat William Shatner vertolkt vertoont veel gelijkenis met dat van Kiefer Sutherland in laatstgenoemde film. De film is de eersteling van het mij compleet onbekende productiehuis Rainmaker Entertainment. De kennismaking is overigens positief: de animatie is gestroomlijnd en detailrijk, en de zelfreflectie hoe de aliens aankijken tegen de mensheid, die volgens hen devolueert in plaats van evolueert, is grappig. Voeg daarbij dan nog een stemmencast met redelijk bekende acteurs en het plaatje is compleet: als dit een film van Dreamworks of Pixar was geweest, was die ongetwijfeld met veel meer bombarie en ondersteund door de benodigde merchandise-campagnes op het cinemapubliek losgelaten. Wellicht worden diverse elementen uit de plot geleend van gelijksoortige films, maar met de huidige oververzadiging van de CGI-tekenfilmmarkt is zoiets op de duur niet meer te vermijden. Deze film is zeker en vast ondergewaardeerd en verdient een bredere release.

BEELD EN GELUID
De regio B-release ziet er nog een stuk beter uit dan de eerder genoemde dvd. De kleuren zijn nog net een beetje helderder, vloeken met elkaar dat het een lieve lust is en het beeld vertoont een scherpe aflijning. Met computergeanimeerde disks kan er bijzonder weinig verkeerd gaan, ook het feit dat de 2D en 3D-versie op één disk geladen zijn, heeft nergens nadelig uitgepakt. De geluidstrack is uitgevoerd in DTS-HD MA 5.1, en herbergt enkele leuke geluidseffecten. Daarnaast is er ook een Dolby Surround 2.0-track met audiodescriptie. Er is een Engels CC-spoor aanwezig, altijd mooi meegenomen.
EXTRA'S
Ten opzichte van de dvd is de audiocommentaartrack verdwenen. De rest van het bonusmateriaal is intact gebleven. In de documentaire "The making of Escape From Planet Earth" (21:15) krijgen we hopen fragmenten, afgewisseld met interviews met de stemmencast en de componist. De 13 alternate takes & deleted scenes (3:53) voegen niet echt veel toe aan het geheel, en de documentaire "How to make an animated movie with director Cal Brunker" (3:43) waarin de verschillende stappen van een computeranimatiefilm worden geschetst, is duidelijk op kinderen gericht. De disk wordt afgesloten met 3 videoclips (11:02) met interviews en fragmenten uit nummers van Cody Simpson, Owl City en Delta Ray.

CONCLUSIE
Escape From Planet Earth is intussen ook in de Benelux op Blu-ray verschenen, maar die disk bevat geen bonusmateriaal en deze wel. Let echter op voor het hoge prijskaartje.


coverStudio: Roadshow Entertainment

Regie: Cal Brunker
Met: Brendan Fraser, Rob Corddry, Sarah Jessica Parker, William Shatner, Jessica Alba, Craig Robinson, George Lopez, Ricky Gervais, Jane Lynch, Sofía Vergara

Film:
7,5/10

Extra's:
2,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Avontuur

Versie:
Australië

Jaar:
2013

Leeftijd:
PG

Speelduur:
89 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9398711374581


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Engels audio-descriptief Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Documentaire "The making of Escape From Planet Earth"
• 13 alternate takes & deleted scenes
• Documentaire "How to make an animated movie with director Cal Brunker"
• 3 videoclips

Andere recente releases van deze maatschappij