:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WUNDERKINDER
WUNDERKINDER
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2014-10-17
FILM
Oekraïne, 1941. De jonge Abrascha Kaplan en zijn al even jonge collegaatje Larissa Brodsky zijn virtuozen op resp. viool en piano. Ze krijgen les van muziekpedagoge Irina Salomonowa en treden regelmatig op met klassieke werk voor de elite in hun geboortestad Poltava. Na een concert voor een hoge piet uit Moskou worden ze uitgenodigd om in Moskou voor Stalin op te treden en niet veel later valt er zelfs een uitnodiging voor Carnegie Hall in New York City in de bus. Het blonde meisje Hanna, dochter van de Duitse brouwer Max Reich, woont de concerten van Abrascha en Larissa regelmatig met haar ouders bij en omdat ze onder de indruk is van hun perfecte techniek en samenspel, vraagt ze aan haar vader om bij Irina Salomonowa les te mogen volgen. Hij praat met iemand van de communistische partij en Hanna krijgt haar zin. Abrascha en Larissa’s muzieklerares is niet meteen onder de indruk van de kwaliteit van Hanna’s vioolspel en de beide jonge musici bewaren aanvankelijk een zekere afstand, want ze zijn allebei van joodse afkomst en Hanna is uiteindelijk de dochter van een Duitser en alle Duitsers van enige betekenis hebben op de een of andere manier banden met de nazipartij…

 

Maar Hanna weet Abrascha en Larissa uiteindelijk te overtuigen van haar goede bedoelingen, nl. dat ze hun vriendje wil worden en vanaf dat moment vormen ze een hecht triootje dat er alles aan zal doen om de naziterreur te overleven. Als de kersverse SS-Sturmbahnführer Becker Hanna voor z’n soldaten wil laten optreden, zorgt het meisje ervoor dat Abrascha en Larissa mogen aantreden, waardoor ze niet met hun familie op transport hoeven naar een vernietigingskamp. Becker stelt evenwel één voorwaarde: als de joodse kinderen tijdens het concert in de fout gaat, worden ze meteen op transport gezet. Maar Hanna is er gerust in, Abraschka en Larissa zijn professioneel genoeg en ze spelen bovendien muziekstukken waarmee ze vertrouwd zijn. Wat Hanna niet weet is dat Becker tijdens een toevallige ontmoeting met Larissa in de keuken van het indrukwekkende landhuis van de familie Reich het jonge meisje heeft geïntimideerd en bang gemaakt. Met trillende handen neemt ze even later plaats aan de piano.

 

Wunderkinder is een productie naar een idee van de Duitse schrijver Artur Brauner, producer van o.a. Il Giardino dei Finzi-Contini (1970) en Der Letzte Zug (2006), dat regisseur Marcus O. Rosenmüller omwerkte tot een scenario en een bioscoopfilm ter nagedachtenis van de ruim 1.7 miljoen joodse kinderen die tijdens de naziterreur om het leven kwamen. Wat u te zien krijgt is dus geen hagiografie over hoogbegaafde meisjes en jongens, maar het verhaal over drie Oekraïense kinderen die ondanks vooroordelen en politiek spanningen vriendschap met elkaar sluiten, hun bezorgdheid over de oorlog en over hun toekomst met elkaar delen en die zich gelukkig voelen als ze samen muziek kunnen maken, want op dat moment kunnen ze voor even de gevaren vergeten die hun bedreigen. Doch ondanks pogingen van de kleine Hanna om haar beide joodse vriendjes het noodlot van hun families te besparen – waarbij ze actief de hulp krijgt van haar ouders Max en Helga – zal ze het finale drama maar gedeeltelijk kunnen vermijden, want haar vader heeft machtige vrienden, doch zijn invloed is beperkt en nazi’s zoals SS-Sturmbahnführer Becker ompraten of tot mildheid aansporen, het blijkt onmogelijk te zijn.

 

Werken met kinderen in langspeelfilms is altijd een heikele aangelegenheid en met drie minderjarigen in de hoofdrol maakt regisseur Marcus O. Rosenmüller het zich niet echt gemakkelijk. Daarom laat hij de toeschouwer via de ogen van de vrij jonge Hanna naar de gebeurtenissen kijken, waardoor hij de handeling op het niveau van de volwassen kan situeren en het aantal dialogen voor z’n jonge acteurs tot het strikte minimum kan beperken. Mathilda Adamik (Hannah), Elin Kolev (Abrascha) en Imogen Burrell leveren een prima prestatie en hun piano- en vioolspel is geloofwaardig, waarbij moet worden aangemerkt dat Elin Kolev ook in het echte leven een veelbelovende muzikant blijkt te zijn. Brigitte Grothum neemt de rol van de bejaarde violiste Hanna Reich voor haar rekening en het is een uitstekende keuze van Marcus O. Rosenmüller om Mathilda Adamik op dat moment in de rol van haar kleindochter te stoppen tegen wie ze het verhaal over de Wunderkinder van Poltava vertelt.

 
BEELD EN GELUID
In de buitenscènes met de kinderen aan het meertje kiest de regisseur voor veelzijdige en realistische tinten, voor de rest is het kleurenpalet eerder sober en ingehouden om de actie is z’n precieze tijdskader te plaatsen. De opnamen zijn altijd scherp met een uitstekend zwartniveau en zonder ongerechtigheden.

Muziek is uiteraard belangrijk in deze film en die klinkt uitstekend op de bijgeleverde 5.1-track.

 
EXTRA’S
Geen
 
CONCLUSIE
Wunderkinder is een film in het genre van The Boy in the Striped Pyjamas (2008) en The Piano (1992) Hij werd bekroond met de prijs voor Beste Europese Film op het Giffoni Film Festival in Italië en sleepte de Grote Prijs in de wacht op het Jerusalem International Film Festival.

coverStudio: BFD Home Entertainment.

Regie: Marcus O. Rosenmüller
Met: Elin Kolev, Imogen Burrell, Mathilda Adamik, Brigitte Grothum, Mathias Eyes, Natalia Avelon, Gedeon Burkhard¸Rolf Kanies, Catherine H. Flemming, Kai Wiesinger, John Friedmann, Gudrun Landgrebe, Ingo Naujoks, Michael Mendl

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2011

Leeftijd:
16

Speelduur:
94 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713053015823


Beeldformaat:
1.85:1 PAL

Geluid:
Duits Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij