:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> THOR 2 - THE DARK WORLD
THOR 2 - THE DARK WORLD (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2014-10-28
FILM
Nog vóór er sprake was van onze tijdrekening heersten de Dark Elves over het universum. Hun leider, Malekith (Christopher Eccleston), werd door Bor (Tony Curran), de vader van de huidige Asgardse oppergod Odin (Anthony Hopkins), voor eeuwig (nu ja...) in een gevangenis opgesloten. De kracht waar hij over beschikte, een vluchtige substantie die de Aether wordt genoemd, kan echter niet zomaar vernietigd worden, en ook deze is ergens in de plooien van het universum verborgen. Uiteraard betekent zoiets vroeg of laat narigheid.

 


Twee jaar na de gebeurtenissen in The Avengers staat de zich één keer per 5.000 jaar herhalende Convergentie voor de deur, een moment waarop de negen werelden van de Noorse mythologie op één lijn staan. Op dat moment worden de grenzen tussen de diverse universa een klein beetje schimmiger, en dat is ook astrofysica Jane Foster (Natalie Portman) opgevallen. In een verlaten pakhuis ontdekken enkele spelende kinderen een poort naar een andere dimensie. Haar verlangen om haar geliefde Thor weer te zien niet meer onder controle krijgend sukkelt Jane ergens tussen de plooien van het universum, waar ze over de Aether struikelt, die prompt van haar bezit neemt. Thor (Chris Hemsworth), die stilaan op het punt staat om zijn vader op te volgen als koning van Asgard, snelt zijn geliefde ter hulp en neemt haar mee naar Asgard, in de hoop dat ze daar kan genezen worden van de Aether die langzaam maar zeker de levenskracht uit haar zuigt. Erger is dat de Dark Elves onder de leiding van Malekith aangetrokken worden door de Aether als vliegen op een verse paardendrol. De Dark Eleves voeren een aanval uit op Asgard en laten daarbij een behoorlijke hoop lijken achter, waaronder Odins vrouw Frigga (Rene Russo). Odin laat de bruggen naar de andere werelden opblazen en wil Asgard desnoods tot de last man standing verdedigen. Thor meent echter dat het de beste strategie is om de Dark Elves op hun eigen terrein te gaan bestrijden, zelfs al betekent dat dat hij daarvoor de Aether als lokmiddel moet gebruiken. Hij zet zijn reputatie en die van zijn vrienden op het spel door rechtstreeks tegen de bevelen van zijn vader in te gaan. En één essentieel onderdeel van zijn plan heeft hij verzwegen: om het welslagen ervan te garanderen heeft hij de hulp van zijn broer Loki (Tom Hiddleston) nodig, die in een gevangenis onder Asgard zit weg te rotten.

 


Met deze sequel op Thor én op de ensemblefilm The Avengers is de kritiek dat er stilaan wat oververzadiging op de superheldenmarkt komt, niet geheel onterecht. In tegenstelling tot de eveneens uit de Marvelstal afkomstige X-Men lopen de universa van onder meer Captain America, Hulk en Iron Man genadeloos door elkaar, en kunnen op de duur alleen de doorwinterde fans nog door het bos de bomen zien. Alhoewel ik absoluut geen hoog petje op heb van de strips, die in vergelijking tot de meeste Europese scholen er allemaal als bandwerk uitzien, vind ik dit soort films best te pruimen. Het aantal originele verhalen is echter op de duur uitverteld, en ook deze Thor 2 ontsnapt niet aan een zekere metaalmoeheid: de combinatie van een megalomane slechterik, een half en half te vertrouwen broer, een love interest uit een ander universum en een generatieconflict vormen elke keer opnieuw de kernelementen van hetzelfde verhaal maar anders verteld. Waar regisseur Kenneth Branagh in het eerste deel nog een klein beetje mythologische elementen én een pak meer humor in zijn film kon stoppen, kiest Alan Taylor voor deel twee uitsluitend voor de éne actiescène na de andere, en hij is daarbij niet te beroerd om elke tien minuten nóg maar eens een blik met nóg maar eens grotere ruimteschepen open te trekken. Dit gaat evenwel ten koste van een goed uitgewerkt achtergrondverhaal, en daar wringt bij Thor: The Dark World het schoentje. Chris Hemsworth lijkt de levende incarnatie van Jerom uit de Suske en Wiske-strips en weet zijn rol fysiek goed te vervullen en Natalie Portman ziet er in elke scène waarin ze meespeelt uit om op te eten, maar de goofballs zoals Kat Dennings en Stellan Skarsgård halen het tempo onderuit, en ik kan me niet van de indruk ontdoen dat Anthony Hopkins tegen zijn zin acteert. De enige die zijn personage nog wat diepgang kan geven is Tom Hiddleston als Loki. Die verandert in deze film zodanig vaak van kamp dat, als we er een generator op zouden aansluiten, de verwachte stroompannes volgende winter stellig zouden uitblijven. Thor: The Dark World is prachtige eye candy, maar Alan Taylor is op gegeven moment compleet de pedalen kwijt. Wat hierbij wél een valabel excuus is, is dat Taylor oorsponkelijk een nog meer duistere visie van het Thorverse in gedachten had, maar dat Marvel - nu onder management van het van een child proof voorzien Disneylabel - hem heeft teruggefloten - we mogen al blij zijn dat er geen etterbakje in het scenario werd geschreven zoals in Iron Man 3. En studiobemoeienis is voor films als deze dodelijk.

BEELD EN GELUID
Op visueel vlak worden er in Thor: The Dark World niet veel toegevingen gedaan. De film staat bol van de speciale effecten en die mogen gezien zijn. Taylor speelt met verschillende kleurpaletten: Londen en Greenwich zien er bleek en somber uit, in Asgard en de Negen Koninkrijken zijn de kleuren diep gesatureerd, met veel tinten goud en rood, rijke zwarttinten en een hoog contrast. Detaillering in gelaatsuitdrukkingen, op kleding en in de architectuur van onder meer Loki's gevangenis zijn alomtegenwoordig. Fouten in het beeld zijn zelfs met een luizenkam niet te bespeuren. Disney grossiert tegenwoordig in DTS-HD MA 7.1-tracks, en ook deze weer is onverbiddellijk hard, met méér explosies, zwaardgekletter en zoemende force fields dan de onverbiddelijkste audiofiel zou doen afknappen. Vooral de ruimtelijke structuur is zeer fijn gedaan, waarbij volop gebruikt wordt gemaakt van pans telkens er een poort naar een ander universum wordt geopend.
 
De prijs voor de slechtste vertaling van het jaar gaat overigens naar de pummel die Thors hamer, Mjölnir, miauw-miauw heeft genoemd in de ondertiteling.

 

 
EXTRA'S
Eerst en vooral vinden we op de disk een audiocommentaartrack terug, ingesproken door regisseur Alan Taylor, producent Kevin Feige, acteur Tom Hiddleston en director of photography Kramer Morgenthau. De bijdragen zijn in groepjes van twee opgenomen, en het geheel proeft wat als oudbakken brood. De vreemdste bonusbijdrage op deze schijf is echter de Marvel One Shot kortfilm All Hail the King (13:51). In dit filmpje zien we hoe een reporter, Jackson Norris (Scoot McNairy), een reportage maakt over één van de bekendste nationale gevangenen: acteur Trevor Slattery (Ben Kingsley), die in de film Iron Man 3 was ingehuurd om als de gevreesde terrorist The Mandarin de wereld onveilig te maken. Slattery zit veilig en wel achter de tralies; een deel van de gevangenen wil hem tot pulp slaan, voor een ander deel is hij een held, en zijn medegevangenen gaan in een extatische fase telkens Slattery zijn Mandarin-­typetje speelt. Blijkbaar is dat echter niet naar de zin van een échte terrorist die zich ook The Mandarin noemt, en vindt dat Slattery hem belachelijk maakt. Voor wie niet zo vertrouwd is met het Marveluniversum biedt de documentaire A Brothers' Journey: Thor & Loki (31:39) een mooi stukje achtergrondinformatie. Hierin wordt de achtergrond tussen de twee broers geschetst, startende bij de originele Thor-film, vervolgens in The Avengers om dan te eindigen bij deze tweede Thor-film. Uiteraard wordt het gros van de schermtijd ingenomen door Chris Hemsworth en Tom Hiddleston. De disk bevat ook nog een sneak peek voor Captain America: The Winter Soldier (3:35) (die intussen reeds verschenen is), duidelijk bedoeld om de interesse in het Marvel-universum levendig te houden. Dan is er nog een bijdrage Scoring Thor: The Dark World (5:21) met bijdragen van componist Bryan Tyler, zijn er 6 verwijderde en uitgebreide scènes (7:39), een flauwe gag reel (3:30), en niet te vergeten: de disk start op met een cross-promotionele trailer voor Captain America 2.
 
CONCLUSIE
Thor: The Dark World is duidelijk deel van een groter canon, en dat is dan ook de enige reden waarom de film overeind blijft. Inhoudelijk is het het zwakke broertje van de recente slag aan Marvelfilms, technisch gezien is dit echter een voortreffelijke release.coverStudio: Disney

Regie: Alan Taylor
Met: Chris Hemsworth, Natalie Portman, Anthony Hopkins, Tom Hiddleston, Stellan Skarsgård, Idris Elba, Christopher Eccleston, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Kat Dennings, Ray Stevenson, Zachary Levi, Tadanobu Asano, Jaimie Alexander, Rene Russo

Film:
7,5/10

Extra's:
4/10

Geluid:
9/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Superhelden

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2013

Leeftijd:
12

Speelduur:
115 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717418424497


Beeldformaat:
2:40:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 7.1
Frans DTS-HD HR 5.1
Tsjechisch Dolby Digital 5.1
Russisch Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Tsjechisch, Russisch, Arabisch, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Audiocommentaartrack door regisseur Alan Taylor, producent Kevin Feige, acteur Tom Hiddleston en director of photography Kramer Morgenthau
• Marvel One Shot kortfilm "All Hail the King"
• Documentaire "A Brothers’ Journey: Thor & Loki"
• Documentaire "Exclusive Look: Captain America: The Winter Soldier"
• Documentaire "Scoring Thor: The Dark World"
• 6 verwijderde en uitgebreide scènes
• Gag Reel
• Cross-promotionele trailer

Andere recente releases van deze maatschappij