:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CAPTAIN AMERICA 2 - THE WINTER SOLDIER
CAPTAIN AMERICA 2 - THE WINTER SOLDIER (BLU-RAY)
Bespreking door: Joren - Geplaatst op: 2015-01-20
FILM
Twee jaar na de strijd van The Avengers in New York is Steve Rogers, beter bekend als Captain America (Chris Evans), nog steeds in dienst van S.H.I.E.L.D. en acclimatiseert hij aan het leven in de 21ste eeuw. Na een opdracht met Black Widow (Scarlett Johansson), steekt echter een nieuw gevaar de kop op, dit keer binnen S.H.I.E.L.D. zelf. Samen met Nick Fury (Samuel L. Jackson) en Alexander Pierce (Robert Redford), de mentor van Fury, gaan ze op zoek naar de mol binnen de organisatie. Op de koop toe worden ze geconfronteerd met een nieuwe, mysterieuze vijand: de Winter Soldier…

Na het ontwaken van Captain America aan het einde van Captain America: The First Avenger en het samenbrengen van de Marvel superhelden in The Avengers, was te verwachten dat de tweede film omtrent “Cap” er helemaal anders uit zou zien. Het grootste deel van de supporting cast is verdwenen en vervangen door nieuw bloed (Anthony Mackie, Emily VanCamp), oude Marvel-bekenden (Scarlett Johansson) en andere Hollywood-veteranen (Tommy Lee Jones schuift voor Robert Redford). Daarnaast is de ervaren regisseur Joe Johnston (Jurassic Park III, Jumanji) opzij geschoven voor relatieve nieuwkomers, de broers Anthony en Joe Russo (You, Me And Dupree). Een bewuste keuze, aangezien Winter Soldier ook een serieuze genreswitch ondergaat ten opzichte van zijn voorganger. Waar deel 1 fungeerde als origin story met de nadruk op de roots van Captain America als comic figuur en het daaraan gekoppelde patriottisme, is Winter Soldier één grote ode aan thrillers uit de jaren 70.

Bewijs daarvoor is niet alleen het verhaal, dat draait om een complottheorie binnen S.H.I.E.L.D., maar ook de duistere sfeer waarin de film op alle vlakken baadt. De Dark Knight-trilogie van Christopher Nolan is, naast de oude spionagefilms, onmiskenbaar een grote inspiratiebron geweest voor het team achter deze film. Het verhaal wordt zo realistisch mogelijk gebracht met weinig echte fantasy-invloeden (behalve één bepaalde scène die slechts een gevolg is van een verhaallijn die in The First Avenger werd opgezet), de kleuren zijn grijs en somber en de muziek is bombastisch en zwaar. Componist Henry Jackman (X-Men: First Class, Kick-Ass 2) weet een mooie, dreigende sfeer op te zetten, die hij gedurende de volle 2 uur 16 minuten blijft volhouden.

Winter Soldier is duidelijk gericht op een groter, internationaler publiek dan zijn voorganger, die eerder op een fan service leek voor de echte Marvel-fanatici. Het verhaal is goed uitgedacht en actueel, de gevechtsscènes behoren tot de meest indrukwekkende uit het hele Marvel Cinematic Universe (vooral de De Palma-esque achtervolgingsscène met Fury en de liftscène springen eruit) en de climax breidt een mooi einde (?) aan het verhaal.

Captain America is zo mogelijk het meest realistische personage van de 4 groten van Marvel (enkel Iron Man kan mee om deze titel vechten) en men slaagt erin die menselijkheid (inclusief een gemoderniseerde outfit!) hier mooi uit te spelen. Chris Evans acteert nog steeds niet de pannen van het dak, al krijgt hij beter materiaal en wordt er toch iets meer dimensie gegeven aan zijn al bij al zwakke personage. Daarnaast biedt hij een mooie wisselwerking met tegenspeelster Johansson, die de kans krijgt Black Widow een stevige achtergrond te geven. Ook Samuel L. Jackson heeft duidelijk plezier in zijn rol en Anthony Mackie slaagt erin om met minimale schermtijd de kijker toch warm te krijgen voor zijn nieuwe personage. Robert Redford valt echter wat tegen en lijkt eerder op automatische piloot te staan in een clichématige rol.

Wat clichés betreft is er wel één gewoonte waaraan de regisseurs zich beter hadden gehouden. Een regeltje uit de horrorwereld: introduceer je grote schurk nooit in klaar daglicht. De Winter Soldier had een enorm angstaanjagend personage kunnen zijn, maar helaas gaat veel dreiging verloren door de manier waarop met hem en de onthulling van zijn identiteit wordt omgegaan. Je voelt snel aan dat er ook niet zo veel met het personage kan worden gedaan, waardoor het einde op dat vlak relatief voorspelbaar is.

BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit van Winter Soldier zit net als bij zijn voorganger zeer goed: het beeld is helder en stabiel en de spectaculaire actiescènes en grote panoramabeelden komen goed tot hun recht. Het grauwe kleurenpalet wordt goed weergegeven en ook de donkere nachtscènes, zoals het openingsfragment van de film, blijven goed te volgen. Wat geluid betreft is deze film echter in hetzelfde bedje ziek als The First Avenger: de krachtige score steekt fel af tegen de stille dialogen en je zal regelmatig naar je afstandsbediening moeten grijpen als de DTS-HD MA 7.1-track van een zoveelste stille scène overgaat naar een luide, een trucje waar de regisseurs graag mee spelen. Voorts zijn de geluidseffecten wel goed hoorbaar en word je al snel mee gezogen in de vele actiesequenties.

EXTRA'S
De bonussectie van deze Blu-ray is aan de magere kant. De enige extra met zekere diepgang is de audiocommentaartrack met de regisseurs en scenaristen Christopher Markus en Stephen McFeely, waarin voornamelijk wordt gefocust op het schrijversproces, de evolutie die het personage van Captain America moet doormaken, hun voorliefde voor oude spionagefilms en enkele interessante weetjes over de digitale effecten. Voornamelijk wat meer informatie over de achtergrond van de Winter Soldier uit de comics zou wel interessant geweest zijn, nu moeten we het enkel doen met wat on screen getoond wordt.

Naast het audiocommentaar zijn er 3 featurettes in HD op de disk opgenomen: Een blik achter de schermen op de slagvelden van Captain America (10:11) geeft wat uitleg bij hoe de vele indrukwekkende actiescènes in de film tot stand zijn gekomen en biedt de stuntmannen en -vrouwen de kans om ook eens in de schijnwerpers te staan. Op de set met Anthony Mackie: afrekenen! (01:55) werpt een korte blik op de interpretatievan de acteur van het personage Falcon en Steve Rogers' notitieboekje (02:26) draait om een leuk triviaweetje, namelijk dat de nota’s in een notitieboekje in een bepaalde scène verschillen per regio waar de film wordt getoond. Wie had ooit gedacht dat de Russen “disco” als niet te missen fenomeen van de laatste 70 jaar zouden kiezen?

De bonussectie wordt afgesloten met 4 verwijderde scènes (03:34), een trailer (02:25) voor Guardians of the Galaxy, de volgende film van het Marvel imperium, en een korte gag reel (02:37), allemaal in high definition.

CONCLUSIE
Je weet intussen waar je aan begint als je een film van het Marvel-label in je Blu-ray-speler steekt. Toch mocht Captain America: The Winter Soldier terecht een hele resem uitstekende reviews op zijn conto schrijven en valt de meer serieuze aanpak van dit deel enkel aan te moedigen. So sit back and enjoy the ride! En blijf zeker zitten voor de 2 (!) mid- en after-creditsscènes, die een opstapje bieden voor The Avengers: Age Of Ultron (2015) en Captain America: Civil War (2016). Of wat had u gedacht?coverStudio: Disney

Regie: Anthony en Joe Russo
Met: Chris Evans, Scarlett Johansson, Sebastian Stan, Anthony Mackie, Cobie Smulders, Frank Grillo, Emily VanCamp, Hayley Atwell, Robert Redford, Samuel L. Jackson

Film:
8/10

Extra's:
4/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Superhelden

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2014

Leeftijd:
12

Speelduur:
136 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717418433789


Beeldformaat:
2:40:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 7.1
Frans DTS-HD HR 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Audiocommentaartrack
• Documentaire "Een blik achter de schermen op de slagvelden van Captain America"
• Documentaire "Op de set met Anthony Mackie: afrekenen!"
• Documentaire "Steve Rogers' notitieboekje"
• 4 verwijderde scènes
• gag reel
• 1 trailer

Andere recente releases van deze maatschappij